Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Νομισματική επανάσταση: Το bitcoin όπλο των BRICS για την αποδολαριοποίηση – Πώς θα λειτουργήσει μαζί με το κοινό νόμισμα

Νομισματική επανάσταση: Το bitcoin όπλο των BRICS για την αποδολαριοποίηση – Πώς θα λειτουργήσει μαζί με το κοινό νόμισμα
Η υιοθέτηση του bitcoin ενδέχεται να θεωρηθεί μέσο μετριασμού των συναλλαγματικών κινδύνων και της οικονομικής αστάθειας για τον Παγκόσμιο Νότο
Σχετικά Άρθρα
H τεχνολογία του blockchain και το bitcoin το οποίο έχει προκαλέσει εδώ και λίγα χρόνια νομισματική επανάσταση αναμένεται να ενισχύσουν το εγχείρημα για κοινό νόμισμα το οποίο σχεδιάζουν να υλοποιήσουν τα κράτη που ανήκουν στη διευρυμένη συμμαχία των BRICS+  και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας.
Η Ana Palacio, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχει εκφράσει την άποψη ότι τα κράτη της ομάδας των BRICS, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, εξετάζουν το ενδεχόμενο της διαμόρφωσης μιας «νέας νομισματικής τάξης» με βάση την πρόσφατη εξέλιξη.
Το Palacio  σε άρθρο της επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Νότου σταδιακά συντονίζονται σε ένα σχέδιο «αποδολαριοποίησης» των εμπορικών συναλλαγών και των συναλλαγματικών αποθεμάτων και εξερευνούν εναλλακτικές λύσεις όπως η χρήση κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Τουλάχιστον 19 χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν με τους BRICS, συμπεριλαμβανομένων της Αργεντινής, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Το πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει ότι ένα αντιληπτό χάσμα μεταξύ του τρέχοντος συστήματος παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης υπό τη Δύση και των συμφερόντων ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών έχει οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για το δολάριο.
Στο άρθρο της η Palacio υπογραμμίζει ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι απογοητευμένες από τις επαχθείς συνθήκες που τους επιβάλλονται από τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς που που κατευθύνονται από τις ΗΠΑ.
Δεν είναι πρόθυμες να ανεχθούν προσπάθειες για «περιορισμό» των οικονομιών τους μέσω της χρήσης του δολαρίου για να καταστήσουν τις χώρες σε «αποικίες χρέους» ή μέσω των περιορισμών στην κοινή χρήση τεχνολογίας,
Η απροθυμία της Δύσης να αναδιαρθρώσει την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση ώστε οι ανερχόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία να έχουν μεγαλύτερη επιρροή αντίστοιχη του οικονομικού τους βάρους έχει εντείνει τις προσπάθειες διαμόρφωσης ενός διαφορετικού οικονομικού μπλοκ το οποίο Θα αμφισβητήσει την οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν τροφοδοτήσει τις τάσεις χειραφέτησης περιλαμβάνουν οικονομικές ανισορροπίες, αναντίστοιχηεκπροσώπησης στους διεθνείες θεσμούς, γεωπολιτικές εντάσεις και ιδεολογικές διαφορές.
Εν τω μεταξύ, η ομάδα των BRICS δεν είναι η πρώτη που δήλωσε την επιθυμία να ελαχιστοποιήσει την εξάρτησή της από το δολάριο.
Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν το έχουν κάνει ήδη.
Αυτά τα κράτη έχουν εκφράσει έντονα την επιθυμία τους να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα, ειδικά για να ανακτήσουν τον έλεγχο των οικονομιών τους.
O αριθμός των διεθύνσεων Bitcoin

Rise of Bitcoin Ownership: Over 1 Million Addresses Hold 1 Bitcoin or More
Το σχέδιο για το Bitcoin

Αν και ακόμη οι σχεδιασμοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, οι χώρες BRICS μπορεί να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin ως ένα από τα βασικά εναλλακτικά νομίσματα με τα οποία θα πραγματοποιούνται οι διεθνείς συναλλαγές.
Η ελκυστικότητα του Bitcoin θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική για διάφορους λόγους.
Πρώτον, η διατήρηση του Bitcoin ως αποθεματικού νομίσματος από ένα κράτος μπορεί να προσφέρει σημαντική αυτονόμηση από το δολάριο ΗΠΑ στο πεδίο των διεθνών συναλλαγών.
Αυτή η μορφή νομισματικής διαφοροποίησης ενδέχεται να λειτουργήσει ως μέσο μετριασμού των συναλλαγματικών κινδύνων και της οικονομικής αστάθειας.
Επιπλέον, η τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζεται το Bitcoin θεωρείται συχνά ότι διαμορφώνει μια δυμαμική μετασχηματισμού των οικονομιών με τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των χρηματικών ροών στις οικονομίες.
Με την υιοθέτηση του Bitcoin ή τη διευρυνση της χρήσης του, οι χώρες της ομάδας BRICS έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο επίκεντρο της νομισματικής καινοτομίας, υιοθετώντας αναδυόμενες τεχνολογίες και ενισχύοντας την θέση στην παγκόσμια σκηνή.
Ana Palacio - 议程贡献者| 世界经济论坛
Τα οφέλη

Το bitcoin προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για τις οικονομίες BRICS που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των οικονομικών προκλήσεων.
Πρώτον, μπορεί να παρέχει μια ασφαλή και διαφανή πλατφόρμα για τις συναλλαγές.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της διαφθοράς και της απάτης, που είναι σημαντικά ζητήματα σε πολλές χώρες BRICS λόγω της υστέρησης των πολιτικών συστημάτων που εμποδίζουν τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.
Η αποκεντρωμένη φύση του Bitcoin το καθιστά επίσης λιγότερο ευάλωτο στην κυβερνητική διαφθορά, παρέχοντας μια σταθερή εναλλακτική λύση για τους πολίτες.
Δεύτερον, το Bitcoin μπορεί να παρέχει μια γρήγορη και χαμηλού κόστους πλατφόρμα για διασυνοριακές συναλλαγές.
Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελές για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν διεθνώς και για άτομα που επιθυμούν να λάβουν εμβάσματα από το εξωτερικό.
Οι χαμηλές χρεώσεις συναλλαγών και οι γρήγοροι χρόνοι επεξεργασίας του Bitcoin το καθιστούν ελκυστική επιλογή για διασυνοριακές συναλλαγές.
Τρίτον, το Bitcoin μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ενός σταθερού νομισματικού αποθεματικού για τις οικονομίες BRICS.
Αρκετές από αυτές τις χώρες έχουν αντιμετωπίσει υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, οδηγώντας σε μείωση της αγοραστικής δύναμης.
Η περιορισμένη προσφορά και η αποκεντρωμένη φύση του Bitcoin μπορούν να παρέχουν ένα σταθερό μέσο αποθεματοποίησης που δεν υπόκειται σε πληθωριστικές πιέσεις όπως τα παραδοσιακά νομίσματα.

Πώς οι BRICS μπορούν να αξιοποιήσουν το Bitcoin

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του Bitcoin για τις χώρες BRICS είναι οι δυνατότητές του για διασυνοριακές συναλλαγές.
Οι παραδοσιακοί τρόποι πληρωμής μπορεί να είναι αργοί, δαπανηροί και να υπόκεινται σε απάτη, δυσκολεύοντας τις επιχειρήσεις και τα άτομα να επεκταθούν διεθνώς.
Το Bitcoin μπορεί να προσφέρει μια γρήγορη και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επεκταθούν και στα άτομα να λαμβάνουν εμβάσματα από το εξωτερικό.
Για να αξιοποιήσουν το Bitcoin για διασυνοριακές συναλλαγές, οι χώρες BRICS θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανταλλακτήρια Bitcoin και να ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να το χρησιμοποιούν ως μέθοδο πληρωμής.
Θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν συνεργασίες με εταιρείες Bitcoin για να διευκολύνουν τις διασυνοριακές συναλλαγές και να παρέχουν εκπαίδευση σχετικά με τα οφέλη από τη χρήση του Bitcoin.
Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποδοχής του Bitcoin ως μορφή πληρωμής για κρατικές υπηρεσίες, προωθώντας περαιτέρω τη χρήση και την υιοθέτησή του.

Αυξάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των συναλλασσόμενων

Ένα από τα κύρια ζητήματα με την υποστήριξη ενός νομίσματος με φυσικά εμπορεύματα - αφορά στην οποία κυριαρχούν πολλά κράτη που ανήκουν στην ομάδα των BRICS είναι η εμπιστοσύνη.
Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι τα εμπορεύματα είναι πραγματικά και ότι ισχύει η δηλωθείσα ποιότητα και ποσότητα.
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με πολλές χώρες με διαφορετικά ρυθμιστικά συστήματα και επίπεδα διαφάνειας, οπότε το ψηφιακό νόμισμα αποτελεί μια καινοτόμο λύση  προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της εκκαθάρισης των διακρατικών συναλλαγών και είναι ένα πρόβλημα το οποίο επιλύει με επιτυχία η χρήση του Bitcoin.
Ενώ τα κράτη της ομάδας των BRICS ενισχύουν τους οικονομικούς τους δεσμούς και συζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, εμπειρογνώμονες της Bank of America ισχυρίστηκαν ότι ούτε το νόμισμα BRICS ούτε το κινεζικό γiουάν θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν το δολάριο στο άμεσο μέλλον αλλά υπάρχει γενικευμένη πλέον συμφωνία ότι η αντίστροφή μέτρηση για την ηγεμονία του έχει αρχίσει. .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης