Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «χρησμός» του αιώνα: Η Τουρκία είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στους BRICS, ανατρέπεται η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ

Ο «χρησμός» του αιώνα: Η Τουρκία είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στους BRICS, ανατρέπεται η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ
Η ένταξη της Τουρκίας είναι η επόμενη προφανής προσθήκη στη διευρυνόμενη ομάδα των BRICS, τονίζει ο Jim O'Neill, ο οποίος επινόησε το εν λόγω αρκτικόλεξο που σημαίνει Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική
Σχετικά Άρθρα
Αίσθηση προκαλεί η πρόβλεψη για την Τουρκία, που αποκτά μάλιστα μεγαλύτερη σημασία καθώς οι πολίτες της γειτονικής χώρας προσέρχονται στις κάλπες (14/5/2023), προκειμένου να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο.
Η πρόβλεψη αυτή γίνεται ακόμα σημαντικότερη, καθώς προέρχεται από έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως, ο οποίος είναι και ο «πατέρας» των BRICS.
Η ένταξη της Τουρκίας είναι η επόμενη προφανής προσθήκη στη διευρυνόμενη ομάδα των BRICS, τονίζει ο Jim O'Neill, ο οποίος επινόησε το εν λόγω αρκτικόλεξο που σημαίνει Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
Μιλώντας στο Anadolu, ο O'Neill είπε ότι πολλές χώρες υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στους BRICS.
Θεωρεί ότι αυτό είναι μια συμβολική πρωτοβουλία του αναδυόμενου κόσμου, που δείχνει τη δυσαρέσκειά του για την παγκόσμια διακυβέρνηση και το status quo που καθιέρωσε η κυριαρχία των ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τους ΜΙΝΤ στους BRICS


Ο O'Neill, ο οποίος έχει θητεύσει και ως πρόεδρος του διάσημου think tank Chatham House με έδρα το Λονδίνο από το 1999 έως το 2021, είχε εντάξει την Τουρκία στη συντομογραφία MINT (Μεξικό, Ινδονησία, Νιγηρία, Τουρκία), που αντιπροσωπεύει τις αναδυόμενες οικονομίες.
Είπε ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές του συστήματος με επίκεντρο τις ΗΠΑ και τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Τα μοναδικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας

Υπογραμμίζει πως η Τουρκία θα μπορούσε άνετα να είναι μέρος της ομάδας των BRICS, που επιθυμούν να επεκταθούν.
«Με πολλούς τρόπους η Τουρκία πρέπει να το κάνει αυτό λόγω της μοναδικής γεωγραφίας της.
Επίσης οι σύγχρονοι Τούρκοι ηγέτες διαπιστώνουν, πως μπορούν να αποκομίσουν οφέλη και από ένα διαφορετικό σύστημα, πέραν του δυτικού.
Ο O'Neill εκφράζει την πεποίθηση ότι οι χώρες εντός του σχηματισμού BRICS, όπου γίνεται αισθητό το οικονομικό βάρος της Κίνας, επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας.
«Η Τουρκία είναι μια αρκετά μοναδική χώρα από αυτή την άποψη.
Είναι η μόνη χώρα που φαίνεται να είναι τόσο σημαντική και να μπορεί να διαδραματίσει κάποιου είδους διαμεσολαβητικό ρόλο και να θεωρηθεί αξιόπιστη τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία.
Και προφανώς, δεδομένου αυτός ο τραγικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε.

Ρωσία, ΗΠΑ και Brexit

Όσον αφορά στη ρωσική οικονομία παρατηρεί, πως παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις προβλέψεις, προσθέτοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν είχαν πραγματικό αντίκτυπο στη Ρωσία.
Έχοντας διατελέσει στο παρελθόν ως επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για πολλά χρόνια, ο O'Neill υπογραμμίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες καταβάλλουν προσπάθειες να συγκρατήσουν τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, προσπαθώντας να επιβραδύνουν την οικονομία.
Επισημαίνει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της Fed δείχνουν ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να τερματιστεί, προσθέτοντας πως τέτοιες ενέργειες από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις αναδυόμενες οικονομίες στο μέλλον.
Συζητώντας τις οικονομικές προοπτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο O'Neill εκτιμά ότι η χώρα έχει περάσει μια δύσκολη περίοδο από το δημοψήφισμα για την ΕΕ που διεξήχθη το 2016, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες αυτού που αποκαλεί «παράφρονα απόφαση» με πνευματικούς και πολιτικούς όρους.
Ο O'Neill υπογραμμίζει ότι η εμπορική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιδεινωθεί και παρά την ανάγκη για ειδικευμένους εργάτες, υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη μετανάστευση σε πολιτικό επίπεδο ενώ η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας έχει αποδυναμωθεί. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι από πολλές απόψεις, οι προοπτικές είναι ζοφερές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης