Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Κίνδυνος για ντόμινο στα Cryptos: «Άνοιγμα» 3,3 δισ. δολάρια του USDC στην Silicon Valley Bank

Κίνδυνος για ντόμινο στα Cryptos: «Άνοιγμα» 3,3 δισ. δολάρια του USDC στην Silicon Valley Bank
Το USDC έπεσε κάτω από το 1 δολάριο, διαπραγματεύτηκε στα 92 σεντς, ενώ υποχώρησε και στα 81 σεντς
Σχετικά Άρθρα
Κάτω από το 1 δολάριο, υποχώρησε το δεύτερο μεγαλύτερο Stablecoin, καθώς ο εκδότης του η Circle Internet Financial έχει άνοιγμα στην πτωχευμένη Silicon Valley Bank.
Το USD Coin, ή USDC, αποτελεί βασικό πυλώνα των αγορών κρυπτογράφησης και διατηρεί σταθερή αξία 1 δολαρίου, καθώς υποστηρίζετε από αποθέματα μετρητών και βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg 11 Μαρτίου 2023.
Αλλά 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το απόθεμα των περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στη Silicon Valley Bank.
Οι επενδυτές είναι σε αναμονή σχετικά με την επιστροφή των καταθέσεων, μετά την κατάσχεση της τράπεζας από τις ρυθμιστικές αρχές. Το USDC έπεσε κάτω από το 1 δολάριο, διαπραγματεύτηκε στα 92 σεντς, ενώ υποχώρησε και στα 81 σεντς.
Μικρότερα stablecoins, όπως το DAI και το Pax Dollar, έπεσαν επίσης απο σταθερό σημείο τους,δείγμα ευρύτερης νευρικότητας.
Καθώς το ξεπούλημα του USDC επιδεινωνόταν, το αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase Global Inc. δήλωσε ότι θα «διακόψει προσωρινά» τη μετατροπή των USDC σε δολάρια ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα συνεχίσει τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, όταν ανοίξουν οι τράπεζες.
Crypto Shaken as SVB Exposure Depegs $37 Billion Stablecoin
Οι επιδόσεις

Η πτώση του USDC είχε αντίκτυπο στις αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να συναλλάσσονται, να δανείζονται και να δανείζουν νομίσματα και οι οποίες τείνουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ζεύγη συναλλαγών που περιλαμβάνουν το stablecoin.
Προς τον παρόν δεν έχει πληγεί το stablecoin Tether, το οποίο διατηρήθηκε στο 1 δολάριο.
Το Tether έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν έλεγχο σχετικά με τα αποθεματικά του. Νερυρικότητα επικρατεί και στην ευρύτερη αγορά των crypto.
Το Bitcoin ταλαντεύτηκε μεταξύ κερδών και απωλειών, ενώ μικρότερα tokens όπως το Solana και το Avalanche βρέθηκαν στο κόκκινο.
Ο επικεφαλής στρατηγικής της Circle, Dante Disparte, περιέγραψε την πτώση της Silicon Valley Bank ως «αποτυχία μαύρου κύκνου» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, λέγοντας σε ένα tweet ότι χωρίς ομοσπονδιακό σχέδιο διάσωσης θα υπάρξουν «ευρύτερες επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες».
Τα token USDC που κυκλοφορούν ανέρχονται σε 41 δισ η αγοραία αξία διαμορφώνεται σε 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinGecko.
Τις τελευταίες 24 ώρες εξαργυρώθηκαν καθαρά 2 δισεκατομμύρια δολάρια USDC, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών blockchain Nansen.

Τα προβλήματα της αγοράς κρυπτογράφησης

Ο τομέας της κρυπτογράφησης ήδη έχει «τραυματιστεί» από την παρατεταμένη πτώση που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, επισπεύδοντας μια σειρά από καταρρεύσεις όπως το stablecoin TerraUSD, το hedge fund Three Arrows Capital και το ανταλλακτήριο FTX.
Το TerraUSD – γνωστό ως UST – προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα μίγμα αλγορίθμων και κινήτρων για εμπόρους που αφορούσαν το Luna, για να διατηρήσει την αξία του. 
Η καταστροφή του συστήματος αυτού κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια ενέτεινε τον παγκόσμιο ρυθμιστικό έλεγχο των stablecoins.
«Νομίζω ότι η αγορά “αξιολόγησε” το USDC όπως τιμολόγησε το USDT γύρω από την κατάρρευση της Luna», δήλωσε στο Bloomberg ο Haohan Xu, διευθύνων σύμβουλος της Apifiny, μιας θεσμικής πλατφόρμας συναλλαγών. Αυτό οφείλεται στην έκθεση της Circle στην SVB συν το κλείσιμο της λειτουργίας μετατροπής USDC της Coinbase.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης