Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Τεράστιοι οι κίνδυνοι από τα κρυπτονομίσματα – Μπορεί να προκαλέσουν την επόμενη οικονομική κρίση

Τεράστιοι οι κίνδυνοι από τα κρυπτονομίσματα – Μπορεί να προκαλέσουν την επόμενη οικονομική κρίση
«Τα κρυπτονομίσματα ενέχουν τεράστιους εγγενείς κινδύνους για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο Shaktikanta Das, διοικητής της Reserve Bank of India
Η επόμενη οικονομική κρίση θα προκληθεί από τα κρυπτονομίσματα, εάν σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία επιτραπεί να αυξηθούν, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας.
«Τα κρυπτονομίσματα ενέχουν τεράστιους εγγενείς κινδύνους για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο Shaktikanta Das, διοικητής της Reserve Bank of India.
Ως παράδειγμα έφερε την πρόσφατη κατάρρευση του FTX.
Ο Das είπε ότι η κύρια ανησυχία του είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία υποκείμενη αξία, αποκαλώντας τα «κερδοσκοπικά», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να απαγορευθούν.
«Είναι [ιδιωτικό εμπόριο κρυπτονομισμάτων] είναι εκατό τοις εκατό κερδοσκοπική δραστηριότητα και εξακολουθώ να έχω την άποψη ότι θα πρέπει να απαγορευθεί… γιατί, εάν αναπτυχθεί, εάν προσπαθήσετε να το ρυθμίσετε και να του επιτρέψετε να αναπτυχθεί, σημειώστε τα λόγια μου, η επόμενη οικονομική κρίση θα προέλθει από ιδιωτικά κρυπτονομίσματα», ανέφερε ο Das.
Σημειώνεται πως ο Das προέβη στα παραπάνω σχόλια με την κεντρική τράπεζα να ετοιμάζει την ψηφιακή έκδοση της ινδικής ρουπίας.
Η ψηφιακή ρουπία είναι ένας τύπος ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC), ενώ πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν την έκδοση ψηφιακών εκδόσεων του δικού τους νομίσματος.
Ο Das είπε ότι τα CBDC μπορούν να επιταχύνουν τις διεθνείς μεταφορές χρημάτων και να μειώσουν την ανάγκη για logistics, όπως η εκτύπωση χαρτονομισμάτων.
Πάντως, οι κεντρικές τράπεζες υποστήριζαν συχνά ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία, όταν αντιπροσώπευαν μια πολύ μικρότερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων έχει αρχίσει να προειδοποιεί για τον πιθανό μακροοικονομικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα εάν τα κρυπτονομίσματα δεν ρυθμιστούν.
Ο Jon Cunliffe, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε τον Ιούλιο ότι τα κρυπτονομίσματα μπορεί να μην είναι «αρκετά ενσωματωμένα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να αποτελούν «άμεσο συστημικό κίνδυνο».
Σημείωσε όμως ότι πιστεύει ότι τα όρια μεταξύ του κόσμου των κρυπτογράφησης και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος «θα γίνονται όλο και πιο θολά».
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε τον Οκτώβριο ότι «οι δραστηριότητες κρυπτογράφησης θα μπορούσαν να θέτουν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ» και τόνισε την ανάγκη ρύθμισης.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης