Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Έχουν αρχίσει τα «καρφώματα» στην FTX - Ποινές άνω των 100 ετών για διαφθορά, υπεξαίρεση και χορός δεκάδων δισ.

Έχουν αρχίσει τα «καρφώματα» στην FTX - Ποινές άνω των 100 ετών για διαφθορά, υπεξαίρεση και χορός δεκάδων δισ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε την περασμένη εβδομάδα κατηγορίες κατά του Bankman-Fried και τον κατηγόρησε ότι ενορχήστρωσε "μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην αμερικανική ιστορία"
Ένοχοι για απάτη δήλωσαν δύο από τους στενότερους συνεργάτες του ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, συμφωνώντας μάλιστα να συνεργαστούν με τις αμερικανικές αρχές που ερευνούν την κατάρρευση του πτωχευμένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με τον Damian Williams, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, οι δηλώσεις ενοχής και οι ποινικές διώξεις σε βάρος της Caroline Ellison, πρώην διευθύνουσας συμβούλου της θυγατρικής εταιρείας συναλλαγών της FTX, Alameda Research, και του Zixiao “Gary” Wang, έχουν ήδη απαγγελθεί.
Επίσης, το γραφείο του είχε απαγγείλει οκτώ κατηγορίες εναντίον της Bankman-Fried την περασμένη εβδομάδα.
Η ανακοίνωση του Williams έρχεται λίγο μετά την απογείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Bankman-Fried από τις Μπαχάμες, όπου παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να αμφισβητήσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Αναμένεται να εμφανιστεί σε δικαστήριο του Μανχάταν το συντομότερο έως την Πέμπτη, όπου θα εξεταστεί το αίτημα αποφυλάκισής του με εγγύηση.

Παραδοχή ενοχής

Η Ellison δήλωσε ένοχη για επτά κατηγορίες, μεταξύ των οποίων απάτη μέσω τίτλων και χρεογράφων και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος, οι οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή κάθειρξης 110 ετών, ενώ ο Wang δήλωσε ένοχος για τέσσερις κατηγορίες απάτης, με μέγιστη ποινή κάθειρξης 50 ετών, σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες καταθέσεις που επικαλούνται οι Financial Times.
Τα έγγραφα ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς δεν θα αντιταχθούν στα αιτήματα αποφυλάκισης με εγγύηση και των δύο κατηγορουμένων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής εγγύησης και της παράδοσης των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, καθώς αναμένουν την επίσημη καταδίκη τους.

Κατηγορίες και από την SEC

Ξεχωριστά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε αστικές αγωγές κατά της 28χρονου Ellison και του 29χρονου Wang, κατηγορώντας τους για απάτη.
"Στο πλαίσιο της εξαπάτησής τους, ισχυριζόμαστε ότι η Caroline Ellison και ο Sam Bankman-Fried σχεδίασαν να χειραγωγήσουν την τιμή του FTT, ενός συμβόλου κρυπτογραφικού τίτλου ασφαλείας του χρηματιστηρίου που ήταν αναπόσπαστο μέρος της FTX, για να στηρίξουν την αξία του χάρτινου πύργου τους", δήλωσε ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler.
Ως διευθύνουσα σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας συναλλαγών FTX, η Ellison "χρησιμοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της FTX για να πληρώσει τα χρέη της Alameda" και εκτράπηκαν δισεκατομμύρια δολάρια από χρήματα των καταθετών στην εταιρεία για να καλύψει μια τρύπα που προκλήθηκε από την κατάρρευση της αγοράς κρυπτογράφησης τον Μάιο, υποστηρίζει η καταγγελία της SEC.
Η CFTC δήλωσε ότι ο Wang έβαλε το χεράκι του στη δημιουργία ορισμένων από τους αλγορίθμους που στήριζαν την FTX, γεγονός που επέτρεψε στην Alameda "να διατηρεί ουσιαστικά απεριόριστη πιστωτική γραμμή" στο ανταλλακτήριο, δίνοντάς της "αθέμιτο πλεονέκτημα" έναντι των τακτικών καταθετών.
"Αυτά τα κρίσιμα χαρακτηριστικά του κώδικα και οι διαρθρωτικές εξαιρέσεις επέτρεψαν στην Alameda να αποσπάσει κρυφά και απερίσκεπτα τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της FTX από την πλατφόρμα FTX", πρόσθεσε η CFTC.

Η συνεργασία με τις αρχές

Και οι δύο κατηγορούμενοι συνεργάζονται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανέφερε ο οργανισμός.
Η CFTC δήλωσε ότι δεν αμφισβητούν την ευθύνη τους.
"Ο Wang έχει αποδεχθεί την ευθύνη για τις πράξεις του και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις του ως συνεργαζόμενος μάρτυρας".
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε την περασμένη εβδομάδα κατηγορίες κατά του Bankman-Fried και τον κατηγόρησε ότι ενορχήστρωσε "μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην αμερικανική ιστορία" με την υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων πελατών από την FTX στην Alameda Research.
Συνελήφθη στις Μπαχάμες, όπου ζει.
Αντιμετωπίζει επίσης παράλληλες αστικές υποθέσεις από την SEC και την CFTC.
Ο Bankman-Fried παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της FTX, καθώς αυτή υπέβαλε αίτηση πτώχευσης κατά το κεφάλαιο 11 τον περασμένο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης