Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Στη φυλακή κινδυνεύει να καταλήξει ο πρώην CEO της FTX, Sam Bankman-Fried

Στη φυλακή κινδυνεύει να καταλήξει ο πρώην CEO της FTX, Sam Bankman-Fried
Επί χρόνια παρουσιαζόταν σαν ένα νεαρό αγόρι ιδιοφυΐα, που έγινε επιχειρηματικός τιτάνας…
Στη φυλακή κινδυνεύει να καταλήξει ο πρώην CEO του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Sam Bankman-Fried, που ξεγέλασε τους πάντες.
Επί χρόνια παρουσιαζόταν σαν ένα νεαρό αγόρι ιδιοφυΐα, που έγινε επιχειρηματικός τιτάνας, ικανό να γιγαντώσει την «αυτοκρατορία» του, με τους ανταγωνιστές να «πέφτουν» ένας ένας.
Όλοι, από τους κορυφαίους επιχειρηματίες επιχειρηματικού κεφαλαίου της Silicon Valley μέχρι διασημότητες της λίστας A, το… αγόρασαν.
Ωστόσο, στην ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων, ο Bankman-Fried φροντίζει να φιλοτεχνεί το προφίλ του αρχάριου που δεν ήξερε τι έκανε.
Πάντως, η απόκλιση από την εικόνα που είχε καλλιεργήσει από το 2017 απέχει παρασάγγας…
Τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια δολάρια, κεφάλαια που ανήκουν σε πελάτες, λείπουν, τα οποία φέρεται να δόθηκαν για να αναχαιτίσουν ζημίες δισεκατομμυρίων στην Alameda Research, το hedge fund που ίδρυσε επίσης.
Και οι δύο εταιρείες του έχουν πλέον χρεοκοπήσει με χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων εγγεγραμμένα στα βιβλία τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος – εκκαθαριστής που επελέγη, John Ray III, είπε ότι «στα 40 χρόνια εμπειρίας και αναδιάρθρωσης», δεν είχε δει ποτέ «τόσο μεγάλη αποτυχία σε εταιρικούς ελέγχους και τέτοια απουσία αξιόπιστων οικονομικών πληροφοριών.
Αυτός είναι ο ίδιος Ray που προήδρευσε της εκκαθάρισης της Enron τη δεκαετία του 2000.
Στην Αμερική, δεν είναι έγκλημα να είσαι απρόσεκτος CEO ή με κακή κρίση.
Τουλάχιστον δώδεκα φορές σε συνομιλία του με τον Andrew Ross Sorkin, φάνηκε να εκτρέπει την ευθύνη στην Caroline Ellison, την ομόλογό του (και κάποτε φίλη) στην Alameda.
Ο Bankman-Fried παραδέχτηκε ότι είχε έναν «κακό μήνα», αλλά αρνήθηκε ότι διέπραξε απάτη.
Η απάτη είναι το είδος της ποινικής κατηγορίας που μπορεί να σας βάλει πίσω από τα κάγκελα για μια ζωή.
Με τον Bankman-Fried, το ερώτημα είναι αν παραπλάνησε τους πελάτες της FTX, αν δηλαδή πίστευαν ότι τα χρήματά τους ήταν διαθέσιμα και ότι δεν τα χρησιμοποιούσε ως εγγύηση για δάνεια ή για άλλους σκοπούς, σύμφωνα με τον Renato Mariotti, πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα και δικηγόρο που έχει εκπροσωπήσει πελάτες σε υποθέσεις που σχετίζονται με παράγωγα και ομαδικές αγωγές τίτλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης