Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Βγήκαν τα μαχαίρια στα κρυπτονομίσματα - Καταρρέουν ανταλλακτήρια, κλοπές από στελέχη, υπόγειες επαφές ανταγωνιστών

Βγήκαν τα μαχαίρια στα κρυπτονομίσματα - Καταρρέουν ανταλλακτήρια, κλοπές από στελέχη, υπόγειες επαφές ανταγωνιστών
Ο SBF χαρακτήρισε την όλη πανωλεθρία ως ένα πρόβλημα διαχείρισης κινδύνου που ξέφυγε από τον έλεγχο
Φαίνεται ότι ο Sam Bankman-Fried, ο πρώην κραταιός επικεφαλής της FTX, χρησιμοποιεί την άμυνα του "Simple Jack".
Έδωσε μια συνέντευξη, κατά την οποία ξεκίνησε λέγοντας ότι λυπάται βαθύτατα για ό,τι συνέβη.
"Δεν προσπάθησα ποτέ να διαπράξω απάτη σε βάρος κανενός", δήλωσε ο Bankman-Fried (SBF).
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι σοκαρίστηκε από αυτό που συνέβη αυτό το μήνα, αναφορικά με την κατάρρευση της FTX.
"Έχω περιορισμένη πρόσβαση σε δεδομένα", δήλωσε ο Bankman-Fried σχετικά με την προσπάθειά του να ανασυνθέσει τι συνέβη τον τελευταίο μήνα.
Το οποίο προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, καθώς αν δεν είχε αυτός τα δεδομένα, ποιος τα είχε; 
Όπως σημειώνουν οι NYT, όσον αφορά την ανάμειξη κεφαλαίων, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι η Alameda και η FTX είχαν κοινό λογαριασμό στον αμερικανικό τραπεζικό εταίρο τους Silvergate.
Δεν είναι σίγουρο πώς αυτό μπορεί να συμβαδίζει με τον ισχυρισμό του SBF ότι αυτό δεν συνέβη ή ότι δεν γνώριζε ότι συνέβαινε.
Ξανά και ξανά, ο SBF το αποκαλεί "λογιστικό λάθος", ισχυριζόμενος ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ των ελεγμένων οικονομικών στοιχείων της FTX και των εσωτερικών ταμπλό της FTX που έδειχναν τις θέσεις της Alameda.
Βέβαια, ο SBF προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την εταιρεία συναλλαγών, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε τη δύναμη να διευθύνει δύο εταιρείες (FTX και Alameda).
"Δεν διοικούσα την Alameda", λέει.
"Ανησυχούσα εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων που θα προκαλούσε η υπερβολική εμπλοκή", ανέφερε στη συνέντευξή του.

Ψάχνει θύμα ο SBF

Είναι σαφές ότι ο SBF προσπαθεί να ρίξει την Caroline Ellison, την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της Alameda στο καναβάτσο ως υπεύθυνη για την πτώση.
Στην ερώτηση πότε ήξερε ότι υπήρχε πρόβλημα, απάντησε "6 Νοεμβρίου", η οποία τυχαίνει να είναι η ημέρα που ο Changpeng Zhao, γνωστός και ως CZ, έγραψε δημοσίως στο Twitter ότι θα ρευστοποιήσει τις συμμετοχές του Binance στο FTT.
Όταν κοίταξαν τα δεδομένα, συνειδητοποίησαν ότι "υπήρχε ένα πιθανό, σοβαρό πρόβλημα εκεί", λέει ο ίδιος.
Η θέση της Alameda ήταν τεράστια στο FTX, και μόλις είχε δεχτεί ένα τεράστιο χτύπημα.
Όταν ερωτήθηκε αν οι δικηγόροι του τον υποστηρίζουν να μιλήσει δημοσίως γι' αυτό, ο SBF λέει ότι "όχι, δεν το κάνουν σε μεγάλο βαθμό".
"Έχω καθήκον να μιλήσω και να εξηγήσω τι συνέβη".
"Προσπαθώ να βοηθήσω όπου μπορώ με οποιαδήποτε από τις παγκόσμιες οντότητες", ανέφερε.
Ο SBF χαρακτήρισε την όλη πανωλεθρία ως ένα πρόβλημα διαχείρισης κινδύνου που ξέφυγε από τον έλεγχο σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί "bank run" και ότι δεν γνώριζε για οποιαδήποτε ενέργεια της Alameda.
Ωστόσο, έδειξε αμηχανία όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για ποινικές ευθύνες, αναφέροντας ότι "υπάρχει χρόνος και χώρος για να σκεφτώ τον εαυτό μου και το μέλλον μου.
Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή".
"Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχω" ποινική ευθύνη.

Επαφές με τις αρχές

Ερωτηθείς αν οι φιλανθρωπικές προσπάθειες της FTX ήταν μέρος μιας εκστρατείας δημοσίων σχέσεων.
Ορισμένες ήταν πραγματικές, είπε.
Αλλά "υπάρχουν πράγματα που αισθάνθηκα ότι έπρεπε να κάνουμε για την επιχείρηση".
Όσον αφορά τις τεράστιες δωρεές προς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις του με τις ρυθμιστικές αρχές, είπε ότι συμμετείχε σε τέτοιου είδους πράγματα και εύχεται να μην λειτουργούσε έτσι ο κόσμος, καυτηριάζοντας το "πράσινο πλύσιμο" που πρέπει να κάνουν πολλές επιχειρήσεις.
"Ξόδεψα πιθανότατα χιλιάδες ώρες στην Ουάσιγκτον προσπαθώντας να φτάσω στο σημείο όπου θα μπορούσα πραγματικά να έχω συναντήσεις με κάποιες από τις ρυθμιστικές αρχές", δήλωσε ο Bankman-Fried.
Είπε ότι δεν ήταν θέμα δωρεών ή χρημάτων - ήταν θέμα επανειλημμένων αιτημάτων για συναντήσεις και υποβολής εγγράφων.
"Κοιτάξτε, τα θαλάσσωσα", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "αποτύχαμε εντελώς" στη διαχείριση κινδύνων και στον κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων. 

Ο Bankman-Fried έκλεισε τη συνέντευξη παραδεχόμενος:

"Προφανώς εύχομαι να αφιέρωνα περισσότερο χρόνο στο να ασχολούμαι με τα μειονεκτήματα και λιγότερο χρόνο στο να σκέφτομαι τα θετικά".
Ίσως η πιο αξιομνημόνευτη ατάκα της όλης υπόθεσης ήταν αυτή: "Κοιτάξτε, είχα έναν κακό μήνα", υποστηρίζοντας ότι του έχει απομείνει μόνο μία πιστωτική κάρτα που λειτουργεί και παραδεχόμενος ότι "δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον".

Η κλοπή πολλών δισ.

Ο Sam Bankman-Fried κατηγορείται ότι έκλεψε δισεκατομμύρια (πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της FTX John J. Ray) από τη χρεοκοπημένη πλέον FTX, μια πράξη που την άφησε αφερέγγυα και χωρίς ρευστότητα.
Τα ονόμασε "δάνεια" τα οποία "γενικά" δεν χρησιμοποιήθηκαν για "μεγάλα ποσά προσωπικής κατανάλωσης" (μόνο "μικρά ποσά" που χρησιμοποιήθηκαν για τόσο... ασήμαντα αντικείμενα όπως ρετιρέ 40 εκατομμυρίων δολαρίων και ιδιωτικά τζετ).
Επίσης, μεγάλο μέρος ολόκληρου του κόσμου απαιτεί να μάθει πώς αυτός ο 30χρονος δεν έχει ακόμα μπει στη φυλακή ή τουλάχιστον δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διάφορα εγκλήματα.
Μερικές από τις κρίσιμες ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει ο SBF είναι πώς ακριβώς βρέθηκε η FTX με έλλειμμα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων; 
Χρησιμοποίησε η FTX τα κεφάλαια των πελατών της ακατάλληλα; 
Πώς και πότε άρχισε αυτό;
Το bank run στην FTX ξεκίνησε όταν η Binance δήλωσε ότι θα ξεφορτωνόταν τις μετοχές της FTT - το κουπόνι FTX που έδωσε στην Binance το 2021 όταν αποχώρησε από την επένδυση μετοχικού κεφαλαίου στην FTX.
Γιατί έδωσε στην Binance το κουπόνι FTT τότε;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης