Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Μετά την κατάρρευση της FTX, στο επίκεντρο η Crypto.com - Ο ρόλος του LeBron James και του Matt Damon

Μετά την κατάρρευση της FTX, στο επίκεντρο η Crypto.com - Ο ρόλος του LeBron James και του Matt Damon
H Crypto.com αντιμετωπίζει μαζικές πωλήσεις στο token της Cronos (CRO), το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση
Λίγες ημέρες μετά την αποτυχία της FTX, όλα τα μάτια είναι τώρα στραμμένα στην αντίπαλη Crypto.com.
Οι επενδυτές που ανησυχούν για το μέγεθος των συνεπειών που προκάλεσε αυτό το σοκ αναρωτιούνται αν υπάρχουν και άλλα "πτώματα" στα συρτάρια της βιομηχανίας κρυπτογράφησης.
Η κερδοσκοπία είναι επομένως έντονη.
Για ορισμένους η Crypto.com θα μπορούσε να είναι η επόμενη εταιρεία κρυπτονομισμάτων που θα αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση ρευστότητας, καθώς η κατάρρευση και η πτώχευση της FTX προκαλεί μεγαλύτερο έλεγχο στον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Διαβεβαιώσεις από την Crypto.com

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου με έδρα τη Σιγκαπούρη, Kris Marszalek, δήλωσε ότι η έκθεση της εταιρείας στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX ήταν ελάχιστη και διαβεβαίωσε ότι διαθέτει "τρομερά εύρωστο ισολογισμό".
"Δεν χρειάστηκε ποτέ να αντλήσουμε κεφάλαια", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που φιλοξενήθηκε στο κανάλι της στο YouTube.
Ο Marszalek ισχυρίστηκε ότι η Crypto.com είχε έκθεση κάτω από 10 εκατομμύρια δολάρια στην FTX όταν η εταιρεία πτώχευσε στις 11 Νοεμβρίου.
Άλλοι επενδυτές ανέφεραν μεγαλύτερες απώλειες: η Sequoia Capital δήλωσε ότι έχασε 210 εκατομμύρια δολάρια στην FTX, ενώ η ιαπωνική εταιρεία Softbank έχει ποσοτικοποιήσει τις απώλειές της στα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η Crypto.com είχε στείλει στο παρελθόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην FTX για την αγορά stablecoins, τα οποία είναι ψηφιακά νομίσματα των οποίων οι τιμές κινούνται ελάχιστα.
Όμως ότι η εταιρεία είχε ανακτήσει σχεδόν όλο αυτό το ποσό πριν από την πτώχευση της FTX.
"Έχουμε ανακτήσει τα πάντα", υποστήριξε ο Marszalek.
"Η έκθεσή μας είναι μικρότερη από 10 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά είναι τα γεγονότα".
Δεν είπε πότε η Crypto.com πήρε πίσω τα χρήματα.

'Δεν τα χρησιμοποιήσαμε ποτέ'

Η αφερεγγυότητα της FTX, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης κατά το κεφάλαιο 11 στις 11 Νοεμβρίου, φαίνεται να ήλθε όταν ο ιδρυτής της Sam Bankman-Fried φέρεται να μετέφερε κεφάλαια πελατών ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την FTX στην πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Alameda Research, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές που "κατείχαν ανώτερες θέσεις της FTX μέχρι αυτή την εβδομάδα".
Η FTX αντιμετωπίζει έλλειμμα ύψους 1,7 δισ. δολαρίων, δήλωσε η μία πηγή στο Reuters, ενώ η άλλη πηγή ανέφερε ότι λείπουν μεταξύ 1 και 2 δισ. δολαρίων.
Ο Bankman-Fried, ο οποίος παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος, είχε κάποτε χαιρετιστεί ως ο σωτήρας του κλάδου κατά τη διάρκεια της κρίσης ρευστότητας του περασμένου καλοκαιριού.
Η εταιρεία του είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο και τώρα είναι αφερέγγυα.

Τι συμβαίνει με το Cronos;

Αλλά η Crypto.com αντιμετωπίζει μαζικές πωλήσεις στο token της Cronos (CRO), το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και έχει υποχωρήσει κατά 41,6% τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων CoinGecko.
Το CRO έχει καταρρεύσει κατά 92,8% από το ιστορικό του υψηλό, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα μπορούσε να είναι η επόμενη εταιρεία κρυπτογράφησης που θα αποτύχει λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Η CRO δεν χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση σε κανένα δάνειο, ούτε "ούτε μία φορά", δήλωσε ο Marszalek.
"Δεν το χρησιμοποιήσαμε ποτέ και δεν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσουμε", είπε.
Το CRO είναι ένα "εγγενές νόμισμα της αποκεντρωμένης αλυσίδας Cronos με την Crypto.com να είναι ένας από τους συνεισφέροντες ανοιχτού κώδικα σε ένα ζωντανό και αναπτυσσόμενο οικοσύστημα", δήλωσε εκπρόσωπος της Crypto.com στο TheStreet.
Η πτώση της τιμής του CRO οφείλεται σε "διάφορους παράγοντες της αγοράς", είπε.
"Αναμένουμε ότι τα κρυπτονομίσματα γενικά θα συνεχίσουν να αυξομειώνονται καθώς βρίσκονται σε πτωτική αγορά και τώρα σε συνδυασμό με το φαινόμενο του κυματισμού που προκάλεσε η FTX".
Η τιμή του CRO δεν θα επηρεάσει τη ρευστότητα και τα μελλοντικά περιθώρια κέρδους της εταιρείας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
"Ωστόσο, η τιμή της δεν έχει καμία επίπτωση στην ικανότητά μας να λειτουργούμε ή στην κερδοφορία μας.
Ολοκληρώνουμε τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων και με περισσότερους από 70 εκατ. χρήστες παγκοσμίως, ενώ ο ισολογισμός μας είναι ισχυρός και έχουμε θετικές ταμειακές ροές".
Η αποτίμηση της CRO αυξήθηκε στις 14 Νοεμβρίου κατά 13% στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την CoinGecko, αλλά αυτή η αγοραία αξία έχει μειωθεί κατά σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό της που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2021.
Η αγοραία αξία των tokens που εκδίδονται από μια εταιρεία κρυπτογράφησης αποτελεί ένδειξη της κεφαλαιοποίησης της ίδιας της εταιρείας.
Επιπλέον, η FTX είχε χρησιμοποιήσει το token της FTT ως εγγύηση για δάνεια.

Οι όγκοι συναλλαγών είναι μειωμένοι

Οι πελάτες της Crypto.com είναι επίσης επιφυλακτικοί στην αγορά και πώληση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μέσω του ανταλλακτηρίου, καθώς ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών του υποχώρησε από τα υψηλά επίπεδα των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 σε περίπου 284 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nomics.
Οι επενδυτές έχουν επίσης αυξήσει τον αριθμό των αποσύρσεων από την πλατφόρμα, φοβούμενοι για τη σταθερότητα των ανταλλακτηρίων κρυπτογράφησης.
Ο έλεγχος της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του δεν θα είναι άμεσο, καθώς οι ελεγκτικές εταιρείες "δεν εργάζονται με ταχύτητα κρυπτογράφησης", δήλωσε ο Marszalek.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες

Κριτική ασκήθηκε στην εταιρεία όταν συμφώνησε να δαπανήσει 700 εκατ. δολάρια σε μια 20ετή συμφωνία για τη μετονομασία του πρώην Staples Center, έδρα του NBA franchise Los Angeles Lakers.
Η εταιρεία ξόδεψε επίσης εκατομμύρια για να προβάλει διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του Super Bowl, στις οποίες δεν αναφέρθηκε ποτέ η λέξη crypto, αλλά εμφανίστηκε ο σούπερ σταρ του μπάσκετ Lebron James, ο οποίος πηγαίνει πίσω στο χρόνο, στο 2003, για να πει στον εαυτό του ότι "αν θέλεις να γράψεις ιστορία, πρέπει να αποφασίζεις μόνος σου".
Το σλόγκαν του Crypto.com είναι: "Η Crypto.com είναι η πρώτη εταιρεία που θα κάνει την εμφάνισή της: "Η τύχη ευνοεί τους γενναίους".
Ορισμένες από τις διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του Super Bowl πωλήθηκαν έναντι 7 εκατομμυρίων δολαρίων για 30 δευτερόλεπτα, δήλωσε το NBC.
Το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης επένδυσε επίσης χρήματα για να χρησιμοποιήσει τον Matt Damon ως πρεσβευτή της.
Αλλά ο Marszalek δήλωσε ότι η χορηγία δεν ήταν μια μεγάλη επένδυση.
"Πληρώνουμε ένα μικρό ποσό κάθε χρόνο, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 10% των εσόδων μας", δήλωσε.
"Αυτό δεν είναι μεγάλο σε σύγκριση με άλλες εταιρείες.
"Η ανάπτυξη σε 70 εκατομμύρια χρήστες δεν είναι δυνατή χωρίς κάποια επένδυση στην αναγνωρισιμότητα της μάρκας".
Οι αθλητικές ομάδες καλωσόρισαν τις συνεργασίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 από εταιρείες κρυπτονομισμάτων όπως η FTX.
Οι επενδυτές ήταν συχνά επιφυλακτικοί απέναντι στις εταιρείες που αγοράζουν δικαιώματα ονομασίας σε γήπεδα λόγω της μεγάλης επένδυσης.
Πολλές από αυτές τις συμφωνίες που αφορούν τα δικαιώματα ονομασίας φαίνεται να είναι αποτυχημένες και οι εταιρείες που ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια καταλήγουν στο μέλλον να καταθέτουν αίτηση για προστασία από την πτώχευση.
Το 2021, η FTX συμφώνησε σε μια συμφωνία 19 ετών για να καταβάλει 135 εκατομμύρια δολάρια για να αλλάξει το όνομα της έδρας της ομάδας Miami Heat του NBA σε FTX Arena.
Οι Miami Heat διέκοψαν τους δεσμούς τους στις 11 Νοεμβρίου με το ανταλλακτήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης