Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Κατάρρευση της FTX: Οι χρήστες επιχειρούν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία μέσω λογαριασμών από τις Μπαχάμες

Κατάρρευση της FTX: Οι χρήστες επιχειρούν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία μέσω λογαριασμών από τις Μπαχάμες

Η «τρύπα» στη δυνατότητα ρευστοποίησης και τα NTFs των 9 δολ. που αγοράστηκαν … 10 εκατ. δολ.

Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνα με ανάλυση της Argus Research βρήκε ασυνήθιστα μοτίβα συναλλαγών που υποδηλώνουν ότι οι «απελπισμένοι» πελάτες συνεργάζονται με χρήστες της FTX στις Μπαχάμες για να αποσύρουν τα χρήματά τους, σύμφωνα με την Argus, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.
Κάποιοι αγόραζαν NFT (ψηφιακά στοιχεία) που φαίνεται να ανήκουν σε πολίτες που διαμένουν στις Μπαχάμες, σε αστρονομικές τιμές.
Σε μια περίπτωση, NTF που διαπραγματεύτηκε για 9 δολάρια πριν από τρεις εβδομάδες πουλήθηκε για 10 εκατομμύρια δολάρια.
«Αυτή η συναλλακτική δραστηριότητα στα NFT είναι εξαιρετικά ακανόνιστη σε μακροοικονομικό επίπεδο όταν η αγορά NFT συνολικά βαίνει συρρινκούμρνη, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση όταν υπάρχουν περιορισμένες συναλλαγές σε άλλες αγορές FTX», λέει ο Owen Rapaport, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Argus, μια εταιρεία ανάλυσης για τον κλάδο του blockchain
Το χρεοκοπημένο πλέον παγκόσμιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων επιτρέπει αναλήψεις στις Μπαχάμες μόνο αφού σταμάτησε τις εκκαθαρίσεις των λογαριασμών οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Η πάλαι ποτέ εταιρεία αξίας 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με έδρα το Νασάου, ανέφερε σε tweet ότι έπρεπε να διευκολύνει τις αναλήψεις από τις Μπαχάμες για να συμμορφωθούν με τους τοπικούς κανονισμούς.
Οι χρήστες φαίνεται να πληρώνουν αστρονομικές τιμές για NFTs στο FTX σε μια εποχή που η ευρύτερη αγορά κρυπτογράφησης και ψηφιακών συλλεκτικών στοιχείων έχει καταρρεύσει.
Σε μια περίπτωση, ένα συλλεκτικό αντικείμενο που διαπραγματεύτηκε κοντά στα 9 δολάρια πριν από τρεις εβδομάδες πουλήθηκε για 10 εκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022.
Ένα άλλο NFT που είχε παρόμοια τιμή πριν από ένα μήνα, πωλήθηκε για 888.888,88 δολ. αυτήν την εβδομάδα.

Παράτυπη δραστηριότητα

«Αυτή η δραστηριότητα NFT είναι εξαιρετικά παράτυπη σε μακροοικονομικό επίπεδο όταν η αγορά NFT συνολικά βαίνει μειούμενη, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση όταν υπάρχουν περιορισμένες συναλλαγές σε άλλες αγορές FTX», δήλωσε ο Owen Rapaport, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Argus, μια εταιρεία ανάλυσης του κλάδου του blockchain που ειδικεύεται στις συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών.
Η Argus ανακοίνωσε ότι αυτό το είδος συναλλαγών είναι πιθανότατα μια προσπάθεια των χρηστών FTX να έχουν πρόσβαση στα χρήματα των λογαριασμών τους με όποιον τρόπο μπορούν.
Μια πιθανή πιθανότητα, σύμφωνα με τον Rapaport, είναι ότι κάποιοι επενδυτές έχουν συνάψει συμφωνία με χρήστες των Μπαχαμών να πληρώσουν κάποιο ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων και σε αντάλλαγμα να τα λάβουν μόλις αποσυρθούν επιτυχώς από το FTX.

Οι όγκοι των συναλλαγών

Κατά τα άλλα, οι όγκοι συναλλαγών για μη ανταλλάξιμα περιουσιακά στοιχελια έχουν μειωθεί κατά 97% από το υψηλό τους, σύμφωνα με στοιχεία της Dune Analytics.
Η τιμή του bitcoin έχει μειωθεί κατά 75% από το υψηλό όλων των εποχών πριν από ένα χρόνο.
Αυτές οι συναλλαγές είναι ορατές στο blockchain, το οποίο λειτουργεί ως λογιστικό καθολικό (General ledger) για την παρακολούθηση της κίνησης των χρημάτων.
Αν και ο καθένας μπορεί να δει πού κινούνται τα χρήματα, οι συναλλαγές παραμένουν ανώνυμες.
Η Argus δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιοι ήταν αυτοί οι πελάτες και ότι η FTX φαινόταν να έχει κλείσει την παράτυπη διαπραγμάτευση την Παρασκευή (11/11).  
πάρχουν ακόμη «προσφορές» ή προσφορές για την αγορά αυτών των πλέον ακριβών συλλεκτικών ειδών, αλλά έκτοτε δεν έχουν εκτελεστεί εντολές αγοράς.

Αποκαλύψεις στο Twitter

Ορισμένοι χρήστες του Twitter έχουν αποκαλύψει παρόμοιες παρατυπίες αυτή την εβδομάδα.
Ένας δημοφιλής οικοδεσπότης κρυπτογραφημένων podcast, ο οποίος ανήκει στον Cobie, ήταν μεταξύ των πρώτων που πρότεινε στους χρήστες να αγοράζουν NFT που διατίθενται προς πώληση από χρήστες από τις Μπαχάμες.
Υπέδειξε ένα porforlio που αποσύρει το κρυπτονόμισμα Tether αξίας 21 εκατομμυρίων δολαρίων από το FTX και το έστειλε σε μια διεύθυνση που φαινόταν να έχει έδρα στις Μπαχάμες.
Η FTX φέρεται να έχει εντοπίσει μυστηριώδεις εκροές μετά την υποβολή αίτησης προστασίας πτώχευσης.
Το Reuters ανέφερε νωρίς το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 ότι τα κεφάλαια σε λογαρισμούς πελατών μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων «εξαφανίστηκαν»
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία διαχείρισης δεδομένων στον τομέα τη κρυπτογράφησης Elliptic υπολογίζει ότι 473 εκατομμύρια δολάρια έχουν μετακινηθεί από το FTX σε ένα ύποπτο εταιρικό λογαρισμό.
Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου καθώς η πλατφόρμα που διευθύνεται από τον 30χρονο Sam Bankman-Fried, έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση των χρημάτων των πελατών της και βρέθηκε κοντά στο να εξαγοραστεί από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της εξαιτίας προβλημάτων ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης