Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Αναταραχή στα κρυπτονομίσματα– «Ασυνήθιστες συναλλαγές» βλέπει το χρεοκοπημένο FTX, χάθηκαν 662 εκατ. δολ

Αναταραχή στα κρυπτονομίσματα– «Ασυνήθιστες συναλλαγές» βλέπει το χρεοκοπημένο FTX, χάθηκαν 662 εκατ. δολ
Aναλυτές διαπιστώνουν εκροή κεφαλαίων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που πιθανώς να οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση
Σχετικά Άρθρα

«Ασυνήθιστες συναλλαγές» εξετάζει το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX του Sam Bankman-Fried, που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, στο πλαίσιο του άρθρου 11, που προσφέρει προστασία από τους πιστωτές.
Σύμφωνα με το Bloomberg σημειώθηκαν εκροές αξίας 662 εκατ. δολαρίων.
Η εκροή περίπου 662 εκατομμυρίων δολαρίων σε μάρκες σημειώθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, στην τελευταία ανατροπή σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους για τα κρυπτονομίσματα.
H FTX έχει αρχίσει να μεταφέρει ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία σε «θυρίδες» που δεν είναι συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο μετά την κατάθεση πτώχευσης την Παρασκευή.
Η διαδικασία επιταχύνθηκε αργότερα «για να μετριαστεί η ζημιά κατά την παρατήρηση μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών».
Η εταιρεία αναλύσεων Blockchain Nansen, η οποία έδωσε τη συνολική εκτίμηση των 662 εκατομμυρίων δολαρίων σε αναλήψεις, είπε ότι τα νομίσματα διέρρευσαν τόσο από τα διεθνή χρηματιστήρια της FTX όσο και από τα αμερικανικά.
Μια ξεχωριστή ανάλυση από την Elliptic ανέφερε ότι οι αρχικές ενδείξεις έδειξαν ότι σχεδόν 475 εκατομμύρια δολάρια είχαν κλαπεί από το χρηματιστήριο σε παράνομες συναλλαγές, με τα stablecoins και άλλα tokens που ελήφθησαν να μετατρέπονται γρήγορα σε Ether σε αποκεντρωμένα χρηματιστήρια — «μια κοινή τεχνική που χρησιμοποιείται από χάκερ για να αποφευχθεί η κατάσχεσή τους».

Προληπτικά μέτρα

Μετά τις καταθέσεις πτώχευσης του Κεφαλαίου 11, η FTX US και η FTX.com ξεκίνησαν προληπτικά μέτρα για τη μεταφορά όλων των ψηφιακών στοιχείων.
Μέσα σε λίγες μέρες, η FTX, από αποτίμηση 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρεοκόπησε, καθώς η ρευστότητα εξαντλήθηκε, οι πελάτες ζήτησαν αναλήψεις και η Binance διέλυσε τη μη δεσμευτική της συμφωνία για την αγορά της εταιρείας.
Ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried, παραδέχτηκε την Πέμπτη (10/11) ότι «έκανε λάθη».

Καταιγιστική κρίση

Για «καταιγιστική κρίση» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και μπαράζ πτωχεύσεων προειδοποίησε ο ιδρυτής της Binance, Changpeng Zhao, δήλωση η οποία αποδείχθηκε προφητική, καθώς το ανταλλακτήριο FTX υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.
Στον απόηχο της είδησης, το bitcoin υποχωρεί 5% στα 16.565 δολ. ενώ το ethereum σημειώνει πτώση 5,7% στα 1.217 δολ.
Στον απόηχο του κραχ που προκάλεσε στην αγορά το ναυάγιο του deal της Binance με το FTX, ο Zhao εκτίμησε ότι ο πλήρης αντίκτυπος της κρίσης στο ανταλλακτήριο FTX δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός.
Σύμφωνα με τους Financial Times, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στην Ινδονησία, τόνισε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν «πιθανώς μια ακριβής αναλογία» με τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας.
«Με την πτώση του FTX, θα δούμε διαδοχικές επιπτώσεις», εκτίμησε ο Zhao.
«Ειδικά για όσους βρίσκονται κοντά στο οικοσύστημα FTX, θα επηρεαστούν αρνητικά».
Προειδοποίησε επίσης για τον αντίκτυπο στο BlockFi, το οποίο διασώθηκε από το FTX νωρίτερα φέτος.
Επίσης, ο Zhao αμφισβήτησε τη συμφωνία που έκλεισε το FTX για την αγορά περιουσιακών στοιχείων του Voyager, λόγω αφερεγγυότητας.
Το FTX «προφανώς… δεν θα έχει τα χρήματα» για τη συναλλαγή των 1,4 δισ. δολαρίων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης