Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η χρεοκοπία της FTX θυμίζει το σκάνδαλο Enron – Περίπτωση κλασικής οικονομικής απάτης

tags :
Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η χρεοκοπία της FTX θυμίζει το σκάνδαλο Enron – Περίπτωση κλασικής οικονομικής απάτης
Η χρεοκοπία της FTX θυμίζει το σκάνδαλο Enron, σχολίασε ο Larry Summers
Σχετικά Άρθρα
Η κατάρρευση του FTX περιέχει στοιχεία κλασικής οικονομικής απάτης, σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Harvard, Larry Summers, παρομοιάζοντας μάλιστα την περίπτωση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων με το σκάνδαλο της Enron.
«Πολλοί άνθρωποι την έχουν συγκρίνει με τη Lehman.
Εγώ θα τη συνέκρινα με την Enron.
Δεν πρόκειται απλά για οικονομικό λάθος αλλά από ότι δείχνουν τα δημοσιεύματα έχει οσμή απάτης.
Ονομασία σταδίου από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης μιας εταιρείας.
Τεράστια αύξηση πλούτου χωρίς κανείς να καταλαβαίνει από που προέρχεται» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Η χρεοκοπία του FTX είναι πιθανότατα μια κλασική περίπτωση οικονομικής απάτης», υπογράμμισε.

Χρειάζονται εγκληματολόγοι...

Η Enron, φυσικά, ήταν μια ενεργειακή εταιρεία με έδρα το Χιούστον, της οποίας η χρεοκοπία και το επικό λογιστικό σκάνδαλο το 2001 κατέστρεψε τον Αrthur Andersen, οδηγώντας τις λογιστικές εταιρείες του πρώην «Big Five» να γίνουν οι σημερινές «Big Four».
Ένα ντοκιμαντέρ του 2005 με τίτλο Enron: The Smartest Guys in the Room χαρτογράφησε την καταστροφή που άλλαξε το επιχειρηματικό τοπίο και οδήγησε σε αυστηρότερους κανονισμούς σε σχέση με τα λογιστικά των εταιρειών.
Η Lehman Brothers, αντίθετα, ήταν επενδυτική τράπεζα της Wall Street της οποίας η εμπλοκή στην κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων πυροδότησε μια χρεοκοπία η οποία αποτέλεσε απαρχή της οικονομικής κρίσης 2007-2008.
Αυτό το σκάνδαλο οφείλεται εν πολλοίς στην υπερβολική ανάληψη κινδύνων και τις ανήθικες πρακτικές διαχείρισης.
Το ανταλλακτήριο FTX αποτιμώνταν στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με τα ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοοικονομική του υγεία να κάνουν την εμφάνισή τους πριν από λίγες μέρες, γεγονός που οδήγησε σε bank run.
Σύμφωνα με αναφορές του CoinDesk, η FTX είχε δανείσει δισεκατομμύρια δολάρια στον συνδεδεμένο εμπορικό βραχίονα Alameda Research, χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση ριψοκίνδυνων στοιχημάτων.
Ο γίγαντας επιχειρηματικών συμμετοχών Sequoia δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα μηδενίσει την επένδυσή του ύψους 214 εκατομμυρίων δολαρίων στην FTX.
Δεν είναι ακόμα σαφές, ωστόσο, τι ακριβώς πήγε στραβά: Ήταν μια κατάρρευση τύπου Enron ή μια κατάρρευση τύπου Lehman; Ο Summers πιστεύει ότι από την πτώχευση της FTX πρέπει να αντληθούν λογιστικά διδάγματα, ενώ υποστηρίζει πως θα χρειαστούν εγκληματολόγοι λογιστές για να ερευνήσουν ζητήματα τόσο σε εταιρικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Ο Summers είπε ότι η πτώση του FTX πιθανότατα αφορά περισσότερο την κλασική οικονομική απάτη και «λιγότερο για την πολυπλοκότητα των κρυπτονομισμάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης