Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ελ Σαλβαδόρ: Aπέτυχε το στοίχημα με την υιοθέτηση του Bitcoin; - Σε περιδίνηση η οικονομία της χώρας

Ελ Σαλβαδόρ: Aπέτυχε το στοίχημα με την υιοθέτηση του Bitcoin; - Σε περιδίνηση η οικονομία της χώρας

O γνώστης της τεχνολογίας πρόεδρος Bukele, ο οποίος κάποτε διαφημιζόταν ως ο «πιο cool δικτάτορας του κόσμου» στο βιογραφικό του στο Twitter, έχει συνδέσει την πολιτική του μοίρα με αυτό το στοίχημα των cryptos, οπότε υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα — και να εξοφλήσει το χρέος της χώρας στο ενδιάμεσο

Σχετικά Άρθρα
Μπορεί το Ελ Σαλβαδόρ να πόνταρε την οικονομική του σωτηρία στο bitcoin, αλλά μέχρι στιγμής το στοίχημα δεν έχει αποδώσει όπως ήλπιζε ο πρόεδρος της χώρας της Κεντρικής Αμερικής με τα 6.5 εκατομμύρια κατοίκους, Nayib Bukele, επισημαίνει σε ανάλυσή του to CNBC το Σάββατο 26 Ιουνιου 2022.
Η υιοθέτηση του bitcoin σε εθνικό επίπεδο δεν …απογειώνεται με τίποτα και το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα χρειάζεται ρευστό χρήμα άμεσα για να μπορέσει να καλύψει τις πληρωμές χρέους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον επόμενο χρόνο.
Κι όλα αυτά, εν μέσω κατάρρευσης της τιμής του bitcoin, η οποία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από το υψηλό του Νοεμβρίου του 2021 και περισσότερο από 55% από τη στιγμή που ο Nayib Bukele ανακοίνωσε το σχέδιό του.

Κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη του Ελ Σαλβαδόρ έχει πέσει κατακόρυφα, το έλλειμμα της χώρας παραμένει υψηλό και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ – μια βασική μέτρηση που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση των χρεών μιας χώρας σε σχέση με αυτά που παράγει – πρόκειται να φτάσει σχεδόν στο 87% φέτος, ενισχύοντας τους φόβους ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο νέος πόλεμος κατά της βίας των συμμοριών, σκιαγραφώντας μια πολύ άσχημη πραγματικότητα και μια χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Δεν φταίει το Bitcoin...

«Επιφανειακά, το όλο θέμα με το bitcoin δεν έχει πραγματικά αποδώσει», δήλωσε ο Boaz Sobrado, αναλυτής δεδομένων fintech με έδρα το Λονδίνο.
Δεν φταίει το bitcoin που η κυβέρνηση οδεύει προς την οικονομική καταστροφή.
Συνολικά, ολόκληρο το εγχείρημα (και όλο το σχετικό κόστος) απέφερε στην κυβέρνηση μόλις 374 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Αυτό το ποσό δεν είναι τίποτα – ειδικά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει ομόλογα σε εκκρεμότητα 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων – αλλά για μια οικονομία 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές έχουν σταματήσει εν μέρει επειδή δείχνουν απρόθυμοι να ξαναρίξουν χρήματα σε μια χώρα που ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια σε ένα κρυπτονόμισμα του οποίου η τιμή είναι επιρρεπής σε ακραία αστάθεια.
Οι οίκοι αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένου του Fitch, υποβίβασαν την πιστωτική βαθμολογία του Ελ Σαλβαδόρ επικαλούμενοι την αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της χώρας, δεδομένης της υιοθέτησης της νόμιμης χρήσης του bitcoin.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον ακόμη πιο ακριβό για τη χωρα  να δανειστεί τα τόσο απαραίτητα μετρητά που χρειάζετα
«Όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση, το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.
Έχει πολλά ομόλογα που διαπραγματεύονται με σοβαρή έκπτωση», συνέχισε ο Sobrado

O cool δικτάτορας

«Η χώρα βασίζει προς τη χρεοκοπία», εκτιμά από τη μεριά του ο Franco Menegini, αναλυτής του LSE, με εμπειρία ως σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών της Λατινικής Αμερικής.
Αλλά ο γνώστης της τεχνολογίας πρόεδρος Bukele, ο οποίος κάποτε διαφημιζόταν ως ο «πιο cool δικτάτορας του κόσμου» στο βιογραφικό του στο Twitter, έχει συνδέσει την πολιτική του μοίρα με αυτό το στοίχημα των cryptos, οπότε υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα — και να εξοφλήσει το χρέος της χώρας στο ενδιάμεσο.
Αυτό μένει βέβαια να φανεί στην πράξη…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->