Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ελ Σαλβαδόρ: Στην τελική ευθεία για την έκδοση ομολόγου σε Bitcoin – Ενθουσιασμός αλλά και αρνητική συγκυρία

Ελ Σαλβαδόρ:  Στην τελική ευθεία για την έκδοση ομολόγου σε Bitcoin – Ενθουσιασμός αλλά και αρνητική συγκυρία

Ο πρόεδρος της χώρας Nayib Bukele στηρίζεται στους τόκους του ομολόγου σε bitcoin για να προσελκύσει τόσο τους πολίτες όσο και ξένους επενδυτές

Σχετικά Άρθρα

Eνθουσιασμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ όσον αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογα σε bitcoin, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 3 Μαρτίου 2022 .
«Πρώτον, θέλω να στηρίξω την χώρα μου και δεύτερο αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό στοίχημα», αναφέρει οδηγός ταξί που θα πάρει μέρος στην έκδοση της επόμενης εβδομάδας.

Απροθυμία των θεσμικών επενδυτών

Ο πρόεδρος της χώρας Nayib Bukele στηρίζεται στους τόκους του ομολόγου σε bitcoin για να προσελκύσει τόσο τους πολίτες της χώρας όσο και ξένους επενδυτές. Αποτελεί μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες επιλογές για την χώρα για να στηρίξει την οικονομία της, σύμφωνα με αναλυτές, με τους θεσμικούς ωστόσο επενδυτές να μην εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να συμμετάσχουν καθώς δε η τιμή του bitcoin υποχωρεί.

Αναχρηματοδότηση του χρέους

Έξι μήνες αφότου το Eλ Σαλβαδόρ αποτέλεσε την πρώτη χώρα που καθιέρωσε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα για συναλλαγές, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κεφάλαια για να αποπληρώσει αλλά και να αναχρηματοδοτήσει το υπάρχον χρέος.
Τα κρατικά ομόλογα της χώρας αξιολογούνται στην κατηγορία junk το τελευταίο έτος, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα φθάσει το 5% του ΑΕΠ φέτος και δεν είναι βιώσιμο.

Τολμηρό πείραμα

Μάλιστα, το ΔΝΤ πιέζει το Ελ Σαλβαδόρ να αλλάξει το καθεστώς το bitcoin.
Η ομολογιακή έκδοση 10ετούς του Bukele θεωρείται ένα τολμηρό οικονομικό πείραμα από το οποίο ευελπιστεί να αντλήσει περί τα 1 δισ.δολάρια για να αυξήσει τα αποθέματα της χώρας σε bitcoin και να χρηματοδοτήσει τη νέα «πόλη του bitcoin» κοντά στα σύνορα με την Ονδούρα που θα λειτουργεί με γεωθερμική ενέργεια από το γειτονικό ηφαίστειο.

Αναδιάρθρωση του χρέους

Επιπλέον, τα νέα κεφάλαια είναι αναγκαία προκειμένου αποτρέψουν ένα νέο αυστηρό πρόγραμμα του ΔΝΤ ή μία επώδυνη αναδιάρθρωση χρέους, σύμφωνα με αναλυτές.
«Εάν η ομολογιακή έκδοση αποτύχει, τότε θα κλείσουν αρκετές πόρτες», ανέφερε ο Carlos Lesvento, πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Ελ Σαλβαδόρ.

Αρνητική συγκυρία

Η συγκυρία για την έκδοση δεν είναι καθόλου ευνοϊκή.
Με το bitcoin να κινείται κοντά στα 40.000 δολάρια, το κρυπτονόμισμα είναι κατά 20% χαμηλότερα από τα επίπεδα που ήταν όταν υιοθετήθηκε ως νόμιμο νόμισμα.
Την ίδια στιγμή, τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων προσπαθούν να αντισταθούν στις πιέσεις που δέχονται για να μπλοκάρουν τις συναλλαγές από την Ρωσία, εν μέσω ανησυχιών ότι οι επενδύσεις σε cryptos καθιστούν πιο εύκολη την αποφυγή των κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης