Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ρωσία - Το «κρυφό» όπλο κατά των κυρώσεων: Παράλληλο σύστημα διεθνών πληρωμών βασισμένο στα cryptos

Ρωσία -  Το «κρυφό» όπλο κατά των κυρώσεων: Παράλληλο σύστημα διεθνών πληρωμών βασισμένο στα cryptos

Η Ρωσία δηλώνει ανοιχτή να δεχθεί bitcoin για τις εξαγωγές φυσικών της πόρων - Συμμαχία με Κίνα και Τουρκία για εναλλακτικό σύστημα διεθνών πληρωμών

Σχετικά Άρθρα

Με ποιον τρόπο η Ρωσία δεν θα αποκοπεί από τα συστήματα διεθνών πληρωμών εν μέσω των παρανοϊκών κυρώσεων της Δύσης που έχουν στόχο να την απομονώσουν στο πεδίο των διεθνών συναλλαγών;
Φαίνεται ότι έχει ήδη διαμορφώσει μια εναλλακτική λύση ανεξάρτητα του πόσο «σκληρές» θα αποδειχθούν οι κυρώσεις.
Στα τέλη Μαρτίου, ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της Δούμας στη Ρωσία, Pavel Zavalny, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ρωσία ήταν ανοιχτή να δεχθεί bitcoin για τις εξαγωγές φυσικών της πόρων.

Με Τουρκία και Κίνα για αρχή

«Όταν πρόκειται για τις ''φιλικές'' μας χώρες, όπως η Κίνα ή η Τουρκία, που δεν μας πιέζουν (σ.σ. με κυρώσεις), τότε τους προσφέρουμε εσε  λίγο καιρό τη δδυανότητα να πραγματοποιούν πληρωμές σε εθνικά νομίσματα, όπως ρούβλια και γιουάν», δήλωσε ο Zavalny 
«Με την Τουρκία, μπορεί να είναι λίρες και ρούβλια.
Επομένως, μπορεί να υπάρχει μια ποικιλία νομισμάτων, και αυτό είναι μια τυπική πρακτική.
Αν θέλουν bitcoin, θα ανταλλάξουμε bitcoin».
Την ίδια ώρα η κουβέντα διεθνώς έχει επικεντρωθεί τον κανόνα του προέδρου  Putin «Ρούβλια για Αέριο» και στο γεγονός ότι το ρούβλι έχει εκτοξευθεί στα υψηλά πολλών ετών σε σχέση με τα αντίστοιχα της fiat (τα επίσημα νομίσματα των κεντρικών τραπεζών).

Στο τραπέζι

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax το Σάββατο 29 Μαΐου 2022 επικαλέστηκε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη χρήση κρυπτονομισμάτων για διεθνείς πληρωμές
«Η ιδέα της χρήσης ψηφιακών νομισμάτων σε συναλλαγές για διεθνείς διακανονισμούς συζητείται ενεργά», φέρεται να δήλωσε ο Ivan Chebeskov, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις συνεχίζονται εδώ και μήνες και παρόλο που η κυβέρνηση αναμένει ότι τα κρυπτονομίσματα θα νομιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής αργά ή γρήγορα, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συναίνεση.
Το υπουργείο Οικονομικών συζητά την προσθήκη της τελευταίας πρότασης για τις διεθνείς πληρωμές σε μια αναθεωρημένη ενός σχεδίου νόμου, ανέφερε την Παρασκευή 27 Μαΐου η εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αντίμετρα για τις κυρώσεις

Το να επιτραπεί η κρυπτογράφηση ως μέσο διακανονισμού για το διεθνές εμπόριο θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων, οι οποίες έχουν στόχο την πρόσβαση της Ρωσίας στους παραδοσιακούς μηχανισμούς διασυνοριακών πληρωμών να καταστεί «περιορισμένη», είπε ο Chebeskov.

Αλλαγή κλίματος

Το ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην αποδοχή του bitcoin αλλάζει το κλίμα διεθνώς καθώς ο Putin πέρυσι είχε απορρίψει την πιθανότητα σε μια συνέντευξη στην εκδήλωση Russian Energy Week στη Μόσχα.
«Πιστεύω ότι έχει αξία», είπε τότε ο Putin, αναφερόμενος στο Bitcoin.
«Αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο προϊόντων πετρελαίου».

Πιλοτικές συναλλαγές

Το τρέχον μέγεθος της αγοράς Bitcoin και η ρευστότητά της θέτουν ερωτήματα σχετικά με το εάν το κρυπτογραφημένο νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως από χώρες στο διεθνές εμπόριο αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, όπως σημειώσαμε προηγουμένως, όντας ανοιχτή στη δυνατότητα και πραγματοποιώντας τελικά πιλοτικές συναλλαγές με ενδιαφερόμενα μέρη, η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για μια επερχόμενη τάση όπου τα κράτη θα επιλέγουν να συναλλάσσονται στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα χωρίς τη χρήση των νομισμάτων των κρατικών τραπεζών.
Is Russia Going To Legalize Crypto As A Form Of Payment? Court Sets  Precedent In New Verdict - News today
The cryptocurrency that fell off the altar - CoinYuppie: Bitcoin, Ethereum,  Metaverse, NFT, DAO, DeFi, Dogecoin, Crypto News
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης