Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη Ρωσία, θυμίζει το: «δάσκαλε που δίδασκες και...λόγο δεν εκράτεις»

Γιατί η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη Ρωσία, θυμίζει το: «δάσκαλε που δίδασκες και...λόγο δεν εκράτεις»
Διπλωμάτες και αξιωματούχοι απογοητεύονται όλο και περισσότερο, καθώς η ΕΕ μπορεί να φτάνει στα όρια του πλήγματος που μπορεί να προκαλέσει στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Καθώς το αδιέξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επικείμενο ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου παρατείνεται για εβδομάδες, φαίνεται πως τα κράτη μέλη αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους να χτυπήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin εκεί που πονάει: στην προσοδοφόρα ενεργειακή βιομηχανία.
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η άρνηση της Ουγγαρίας να υποστηρίξει τις κυρώσεις, αλλά άλλες χώρες υποχωρούν στις απαιτήσεις του Putin για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, γεγονός που δείχνει μια ανακρίβεια στην επιθυμία και σε όσα θέλει να επιβάλλει η ΕΕ ενάντια στον εισβολέα, σαν επιβεβαίωση της ρήσης «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις», όπως αναδεικνύει σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα όρια της ευρωπαϊκής στρατηγικής

Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει τα όρια της στρατηγικής της ΕΕ να υποστηρίξει τη σκληρή ρητορική με δράση που απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 27 μελών της.
Ενόψει της διήμερης συνόδου κορυφής που ξεκινά τη Δευτέρα, ορισμένοι ηγέτες κλίνουν τώρα προς μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση των παραδόσεων για την Ουγγαρία και άλλους.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, ο ηγέτης της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στον Putin, προέτρεψε τους συναδέλφους του να μην συζητήσουν την προτεινόμενη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου στη σύνοδο.
Περισσότερες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να υπάρξει συμφωνία πριν από αυτή, ακόμη και με την πλήρη αφαίρεση του πετρελαίου από το πακέτο.
Εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, οι ηγέτες ενδέχεται να συζητήσουν την απαγόρευση ούτως ή άλλως, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Φταίει μόνο ο Orban;

Αλλά δεν είναι μόνο ο Orban, ο οποίος συγκρούεται με την ΕΕ εδώ και χρόνια για τα πάντα, από το κράτος δικαίου έως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη χώρα του και απειλεί να τορπιλίσει το μεταπανδημικό οικονομικό πακέτο της.
Εταιρείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς σε αγορές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω λογαριασμών σε ρούβλια, εν μέσω διφορούμενων προειδοποιήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ένας υπουργός σημείωσε σε πρόσφατη συνάντηση υπουργών της ΕΕ ότι ήταν λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένες επιχειρήσεις είχαν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια σε αντίθεση με όσα επικοινωνούσαν δημοσίως.
"Αν κολλήσουμε στο πετρέλαιο και ο πόλεμος παραταθεί χωρίς νικητή και ηττημένο, θα μπορούσαμε να δούμε ένα σενάριο στο οποίο η ενότητα της ΕΕ θα αρχίσει να φθείρεται", δήλωσε η Nathalie Tocci, πρώην σύμβουλος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.
Υπάρχει επίσης η επίδραση στην κοινή γνώμη, είπε η ίδια. "Όσο περισσότερο τραβάει ο πόλεμος, τόσο περισσότερο οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι απρόθυμες να υπομείνουν τον πόνο των κυρώσεων, και αυτό επιβραδύνει τη δυναμική των κυρώσεων", δήλωσε η Tocci, η οποία τώρα είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων της Ρώμης.

Ασυμφωνία στις κυρώσεις

Τα κράτη μέλη έχουν επίσης διχαστεί -ιδιαίτερα μεταξύ δυτικών και ανατολικών κρατών- σχετικά με το τι όπλα πρέπει να στείλουν στην Ουκρανία, αν υπήρχε κάποιο όφελος από τη συζήτηση με τον Putin και ποιους όρους θα πρέπει να αποδεχθεί το Κίεβο σε οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία.
Πάντα θα χρειαζόταν χρόνος.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen πρότεινε για πρώτη φορά το εμπάργκο στις αρχές Μαΐου με τα εξής λόγια: "Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο".
Η ΕΕ έχει επανειλημμένα ξεπεράσει τις διχογνωμίες για να ψηφίσει μέχρι στιγμής πέντε πακέτα κυρώσεων.
Αρκετοί διπλωμάτες αναμένουν ότι ο Orban θα μεταπειστεί στο τέλος για να αποφύγει την απομόνωση.
Αυτή την εβδομάδα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε έκτακτο φόρο για να συγκεντρώσει χρήματα για την οικονομία.
Πράγματι, τα μέλη της ΕΕ δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καταλήξουν σε συμφωνία επειδή οι κυρώσεις που εξετάζονται σημαίνουν την επιβολή μεγαλύτερων επιβαρύνσεων στα εθνικά τους οικονομικά, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ακόμη και αν συμφωνηθεί πριν ή κατά τη σύνοδο κορυφής, το έκτο πακέτο κυρώσεων έχει χάσει μέρος της δύναμής του.
Οι προτεινόμενες περίοδοι σταδιακής κατάργησης έχουν επιμηκυνθεί και η απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες έχει εγκαταλειφθεί μετά από πιέσεις της Ελλάδας.

Έπεται το φυσικό αέριο

Μετά το πετρέλαιο, η ΕΕ θα στραφεί στο φυσικό αέριο.
Έχει δηλώσει ότι θέλει να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα μέχρι το τέλος του έτους και να τερματίσει τις εισαγωγές μέχρι το 2027.
Αυτό μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά φιλόδοξο, δήλωσαν εταιρείες φυσικού αερίου.
Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις σχετικά με την Ουγγαρία που κρατά την ΕΕ σε αυτό που ένας διπλωμάτης αποκάλεσε κατάσταση αβεβαιότητας, η υποστήριξη κερδίζει έδαφος για την απαλλαγή από τα κριτήρια ομοφωνίας του μπλοκ σχετικά με τις κυρώσεις και την εξωτερική πολιτική, δήλωσαν διπλωμάτες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi  παρότρυναν να τερματιστεί η αρχή της ομοφωνίας.
"Η απαίτηση της ομοφωνίας θα πρέπει τελικά να καταργηθεί - θα είναι δύσκολο, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στην εξωτερική πολιτική", δήλωσε ο Guntram Wolff, διευθυντής του Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.
"Η κατάργησή της θα μας επέτρεπε να είμαστε ταχύτεροι και πιο τολμηροί όσον αφορά τις κυρώσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης