Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

BIS: Το 90% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζουν την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων

BIS: Το 90% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζουν την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων
Το ποσοστό των κεντρικών τραπεζών που αναπτύσσουν επί του παρόντος CBDC ή τρέχουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα σχεδόν διπλασιάστηκε από 14% σε 26% το 2022
Σχετικά Άρθρα

Αυξανόμενος αριθμός κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως έχουν τη δικαιοσοσία να εκδίδουν ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC) και, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό των κεντρικών τραπεζών που αναπτύσσουν επί του παρόντος CBDC ή τρέχουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα σχεδόν διπλασιάστηκε από 14% σε 26%, σύμφωνα με νέα έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 6 Μαϊου 2022
Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου το 62% των κεντρικών τραπεζών διενεργούν σχετικά πιλοτικά προγράμματα.

Σε προχωρημένο στάδιο τα σχέδια

Η έρευνα, βάσει της οποίας η BIS συγκέντρωσε απαντήσεις έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2021, δείχνει ότι οι εργασίες για τα CBDC της λιανικής βρίσκονται σε πιο ανεπτυγμένο στάδιο από τις εργασίες για τα CBDC χονδρικής.
Σχεδόν το 20% των κεντρικών τραπεζών προχωρούν ή δοκιμάζουν ένα CBDC λιανικής.
Αυτό είναι διπλάσιο από το μερίδιο των κεντρικών τραπεζών που κατασκευάζουν ή εφαρμόζουν πιλοτικά ένα CBDC χονδρικής.
«Παγκοσμίως, περισσότερα από τα δύο τρίτα των κεντρικών τραπεζών θεωρούν ότι είναι πιθανό ή ενδέχεται να εκδώσουν CBDC λιανικής είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-05-07_150314vvvvvvvvvvvvvvvv.png

Σύμφωνα με την BIS, 9 στις 10 κεντρικές τράπεζες μελετούν τα CBDC και «περισσότεροι από τους μισούς τα αναπτύσσουν τώρα ή εκτελούν πειράματα.
Ειδικότερα, οι εργασίες για τα λιανικά CBDC έχουν προχωρήσει περισσότερο»
Η τράπεζα λέει ότι τόσο η πανδημία COVID-19 όσο και η εμφάνιση σταθερών νομισμάτων και κρυπτονομισμάτων έχουν επιταχύνει το έργο των κεντρικών τραπεζών στα CBDC, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες, όπου τα ιδρύματα που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει αυξηθεί σε σημασία ως κίνητρό τους για συμμετοχή σε projects CBDC.

Επιτάχυνση

Κατά μέσο όρο, το 79% των κεντρικών τραπεζών προηγμένης οικονομίας δήλωσαν ότι η εμφάνιση σταθερών νομισμάτων και «κρυπτοστοιχείων» ενεργήτικού έχει επιταχύνει τη δουλειά τους στα CBDC, σε σύγκριση με το 48% των κεντρικών τραπεζών από αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Διασυνοριακές πληρωμές

Η BIS διαπιστώνει τέλος στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε ότι ένας βασικός λόγος πίσω από τις εργασίες για τα CBDC χονδρικής, είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών πληρωμών.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-05-07_150354dddddddddddddddddd.png
www.bankingmews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης