Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Τράπεζα της Αγγλίας: Η αγορά 1,7 τρισ. δολαρίων στα κρυπτονομίσματα μπορεί να αναστατώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Τράπεζα της Αγγλίας: Η αγορά 1,7 τρισ. δολαρίων στα κρυπτονομίσματα μπορεί να αναστατώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Είναι μεγαλύτερη και από την αγορά των 1,2 τρισ. δολαρίων των ενυπόθηκων δανείων sub-prime, που πυροδότησαν την παγκόσμια κρίση πριν δεκατέσσερα χρόνια περίπου
Σχετικά Άρθρα
Η Τράπεζα της Αγγλίας κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενισχύσουν το παγκόσμιο πλαίσιο για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων προκειμένου να αποτραπεί μία ενδεχόμενη απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Οι παρατηρήσεις αντικατοπτρίζουν την ανησυχία ότι η αγορά κρυπτογράφησης των 1,7 τρισ. δολαρίων είναι τώρα αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να αναστατώσει το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περιόδους κρίσης.
Είναι, δε, μεγαλύτερη και από την αγορά των 1,2 τρισ. δολαρίων των ενυπόθηκων δανείων sub-prime, που πυροδότησαν την παγκόσμια κρίση πριν δεκατέσσερα χρόνια περίπου.
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Μεγ. Βρετανίας προτείνει να επεκταθεί ο ρόλος των εποπτικών αρχών για την ακεραιότητα της αγοράς.
«Απαιτούνται ενισχυμένα ρυθμιστικά πλαίσια και πλαίσια επιβολής του νόμου, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε η επιτροπή της BOE στα πρακτικά των συνεδριάσεών της στις 9 και 18 Μαρτίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022.
Η επιτροπή της BOE θα κάνει συστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών της Μεγ. Βρετανίας σχετικά με την προσαρμογή της εντολής για την εποπτεία των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, πολλά από τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς.
Ο υποδιοικητής της BOE Sam Woods έστειλε επίσης επιστολή στις τράπεζες προειδοποιώντας τες ότι η μακροπρόθεσμη μεταχείριση των περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να διαφέρει από το τρέχον πλαίσιο, επισημαίνοντας το «αυξημένο ενδιαφέρον» από τράπεζες και εταιρείες επενδύσεων για την είσοδο σε διάφορες αγορές κρυπτογράφησης.
«Αν και ο άμεσος κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περιορισμένος προς το παρόν, ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι σταθερότητας εάν ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχιστεί και τα περιουσιακά στοιχεία εδραιωθούν περισσότερο στο ευρύτερο σύστημα», αναφέρει η BOE.
Προς το παρόν, η κρυπτογράφηση εξακολουθεί να είναι «σταγόνα στον ωκεανό» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα των 469 τρισ. δολαρίων, αποτελώντας μόλις το 0,4% του συνολικού ποσού, σύμφωνα με την BOE. Ωστόσο, τα στελέχη της BOE έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για ρύθμιση εδώ και αρκετό καιρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης