Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Γιατί η μανία με τα ETFs μπορεί να γκρεμίσει το Bitcoin - Τι είναι η «αιμορραγία contango»

Γιατί η μανία με τα ETFs μπορεί να γκρεμίσει το Bitcoin - Τι είναι η «αιμορραγία contango»
Οι τιμές spot μπορεί να επηρεαστούν άμεσα από τα προϊόντα futures
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί το κλίμα αισιοδοξίας για τα κρυπτονομίσματα μετά την έγκριση του πρώτου ETF να έδωσε ώθηση στην συνολική αξία της αγοράς, ξεπερνώντας τα 2,7 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία οι μικροεπενδυτές πρέπει να προσέξουν για να μην πέσουν σε μια «bull trap».
Η άνοδος δείχνει πώς τα στοιχήματα εξαπλώνονται πέρα από το Bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα, εν μέσω ενθουσιασμού για την υιοθέτηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, μετά το ντεμπούτο στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) του Bitcoin Strategy ETF της ProShares, του πρώτου ΕΤF που συνδέεται με το bitcoin.
Το ερώτημα τώρα είναι αν το ασταθές κρυπτονόμισμα θα συνεχίσει να γράφει κέρδη ή θα διορθώσει…
Εφόσον καταλύτης ήταν το ETF, ας δούμε ποιοι κίνδυνοι μπορεί να συμπαρασύρουν την αγορά των κρυπτονομισμάτων προς χαμηλότερα επίπεδα.
Ειδικότερα, από το 2013, όταν οι δίδυμοι Winklevoss υπέβαλαν την πρώτη αίτηση για τη δημιουργία ενός ETF (exchange-traded fund) με υποκείμενο στοιχείο το Bitcoin, το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο αποτελούσε ευγενή πόθο των φίλων των κρυπτονομισμάτων.
Όλοι θεωρούσαν ότι ένα τέτοιου είδους ETF θα δημιουργούσε μια τεράστια δεξαμενή από εν δυνάμει επενδυτές οι οποίοι είτε για κανονιστικούς λόγους είτε για λόγους συμμόρφωσης δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να αγοράσουν Bitcoin.
Ήλθε η ώρα λοιπόν που το ETF (BITO) της εταιρείας ProShares Bitcoin διαπραγματεύεται τώρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Τα στελέχη της επενδυτικής χτύπησαν το καμπανάκι την Τρίτη 19 Οκτωβρίου κάτω από μία σημαία που έλεγε «First U.S. Bitcoin-Linked ETF».
Σε αυτή την περίπτωση, η λέξη που χρειάζεται να προστεθεί, όμως, είναι «futures», διότι, αντί για ένα fund που κατέχει πραγματικά bitcoin, το ProShares ETF θα προσφέρει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνδεδεμένα με το bitcoin.
Και πράγματι, είναι ειρωνικό να εγκρίνεται ένα future ETF και όχι ένα ETF που να αφορά τη spot αγορά.
Σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές, ένα ETF με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι λιγότερο εκτεθειμένο σε πιθανούς κινδύνους.
Ωστόσο, σε πρώτη φάση, αυτό που θα λείψει θα είναι τα μεγάλα κέρδη…
Γιατί; Το βασικό πρόβλημα είναι γνωστό και… ακούει στο όνομα Contango.
Οι επενδυτές σε άλλα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων (ETF) διαμαρτύρονται για αυτό εδώ και χρόνια, οπότε έχουμε μια αρκετά καλή αίσθηση του πώς λειτουργεί.
Το ζήτημα προκύπτει από το γεγονός ότι τα futures ΕΤFs πρέπει να ανανεώνουν τακτικά τα συμβόλαιά τους.
Εάν η μεγαλύτερη τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είναι υψηλότερη από το συμβόλαιο που λήγει την ημερομηνία της ανανέωσης, το αμοιβαίο κεφάλαιο χάνει…
Με άλλα λόγια, το Contango είναι μια κατάσταση κατά την οποία η μελλοντική τιμή ενός εμπορεύματος είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τιμή του συμβολαίου κατά τη λήξη.
Αυτή η απώλεια είναι γνωστή ως «αιμορραγία από contango».
(Υπάρχει επίσης ένα αντίστροφο φαινόμενο που ονομάζεται «backwardation», όταν η πιο μελλοντική προθεσμιακή τιμή είναι χαμηλότερη - αυτό φαίνεται λιγότερο σημαντικό επειδή δίνει στους κατόχους future ETF ένα μικρό ασφάλιστρο όταν το υποκείμενο εμπόρευμα κινείται προς τα κάτω.)
Αυτές οι απώλειες από Contango μπορεί να είναι τεράστιες σε συμβατικά προϊόντα και πραγματικά τεράστιες για το bitcoin.
Σύμφωνα με τη Motley Fool, ένα ETF φυσικού αερίου μελλοντικής εκπλήρωσης έχασε 1,5% σε ένα μήνα.
Σε μεγαλύτερες αγορές, αυτά τα spreads συχνά υποβάλλονται σε αρμπιτράζ - οι επαγγελματίες traders μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουν χρήματα και, με αυτόν τον τρόπο, να κλείσουν τα κενά.
Αλλά όπως διατυπώθηκε από το Bloomberg, η κυριαρχία των μικρομετόχων στα κρυπτονομίσματα καθιστά το arbitrage λιγότερο δυναμικό.
Το τρέχον roll cost για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης BTC είναι ένα αποκαρδιωτικό 17%, σύμφωνα με τον Charlie Morris της ByteTree Asset Management, ο οποίος αναμένει ότι το ETF θα υποαποδώσει μακροπρόθεσμα (κατά 8,4% σε ετήσια βάση).
Με άλλα λόγια, είναι σαν να χρυσοπληρώνεις ένα λιοντάρι για να σου κόψει το πρόσωπο.
Ο Tyrone Ross, οικονομικός σύμβουλος που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα, λέει ότι οι μικροεπενδυτές πρέπει να μείνουν μακριά από το BITO.
Οι επενδυτές σίγουρα δεν αποθαρρύνονται, καθώς το BITO ETF προσείλκυσε εισροές 570 εκατομμυρίων δολαρίων και όγκο συναλλαγών ρεκόρ 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους.
Όμως ας έχουν υπόψη ότι οι τιμές spot επηρεάζονται από τα προϊόντα Futures.

Άνω του 1 δισεκ. δολ. ο τζίρος

Στο μεταξύ, ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο όγκος συναλλαγών αναφορικά με το ETF της ProShares Bitcoin Strategy (BITO) την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής του.
Έτσι, το BITO βρέθηκε πίσω ακριβώς, σε ό,τι αφορά τον όγκο συναλλαγών, από το Blackrock US Carbon Transition Readiness ETF, που έκλεισε με 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια στο ντεμπούτο του τον Απρίλιο.
Το ETF με βάση το Bitcoin της ProShare ξεκίνησε να τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) στις 19 Οκτωβρίου, με τιμή ανοίγματος στα 40,88 δολ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του TradingView, το BITO έκλεισε την ημέρα στα 41,94 δολ., με συνολικά 24,313 εκατομμύρια μετοχές να αλλάζουν χέρια, ήτοι τζίρος πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Σε σχόλιο του για το BITO, ο ανώτερος αναλυτής για τα ETF του Bloomberg, Eric Balchunas, έγραψε στο Twitter ότι το ETF της ProShares ήταν αναμφισβήτητα το «μεγαλύτερο» από άποψη «φυσικού» ή «λαϊκού ενδιαφέροντος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν εισροές αξίας 570 εκατομμυρίων δολαρίων για το BITO την πρώτη ημέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ETF της ProShares θα μπορούσε να καταταγεί ως «βαρέων βαρών» στον κλάδο όσον αφορά τις καθαρές ροές σε ετήσια βάση.
Επίσης, όπως αναφέρει η FactSet, τα δύο κορυφαία ETF είναι το Gold και το Silver, με ροές 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.
Εκτός εμπορευμάτων, η μεγαλύτερη ετήσια ροή για ETP, ύψους 5,351 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν για το Invesco QQQ Trust.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης