Κρυπτονομίσματα

Cunliffe (ΒοΕ): Τα κρυπτονομίσματα δεν απειλούν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Cunliffe (ΒοΕ): Τα κρυπτονομίσματα δεν απειλούν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Ο Jon Cunliffe επενέλαβε τη θέση της Κεντρικής Tράπεζας της Αγγλίας ότι αυτοί που επενδύουν σε ψηφιακά assets θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους

Σχετικά Άρθρα

Τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν στην παρούσα φάση συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Jon Cunliffe.
«Η κερδοσκοπική έκρηξη των κρυπτονομισμάτων είναι αισθητή, αλλά δεν νομίζω ότι έχει ξεπεράσει το όριο ώστε να συνιστά κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», επισήμανε ο Cunliffe σε συνέντευξή του στο CNBC.

Προστασία μικροεπενδυτών

Ο ίδιος τόνισε πως η κερδοσκοπία στα κρυπτονομίσματα περιορίζεται προς το παρόν σε μικροεπενδυτές, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας ότι αυτοί που επενδύουν σε ψηφιακά assets θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους.
«Εδώ υπάρχουν ζητήματα προστασίας των επενδυτών.
Πρόκειται για άκρως κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε.
«Αλλά δεν έχουν το μέγεθος που θα προκαλούσε κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν συνδέονται βαθιά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Περαιτέρω εξέλιξη

«Αν δούμε να αναπτύσσονται αυτές οι συνδέσεις, αν δούμε να μετακινούνται από τη λιανική στη χονδρική και ο χρηματοπιστωτικός τομέας καταστεί περισσότερο εκτεθειμένος, τότε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αυτό τον κίνδυνο», πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ κερδοσκοπικών κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin, και των λεγόμενων «stablecoins» που υποστηρίζονται από υφιστάμενα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Τα stablecoins

Ο Cunliffe εξέφρασε την άποψη ότι τα stablecoins θα πρέπει να τεθούν υπό ρυθμιστική εποπτεία.
«Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει ρυθμιστικά πρότυπα για αυτού του είδους τα προϊόντα», δήλωσε.
Την ίδια ώρα, αρκετές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας - διερευνούν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, ως απάντηση στη φθίνουσα χρήση μετρητών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού για τα κρυπτονομίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης