Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Γαλλία - Ελβετία: «Πείραμα» από τις κεντρικές τράπεζες για τη χρήση ψηφιακού νομίσματος

Γαλλία - Ελβετία: «Πείραμα» από τις κεντρικές τράπεζες για τη χρήση ψηφιακού νομίσματος
Σε ένα ενδιαφέρον και πρωτοποριακό «πείραμα» για τη χρήση ψηφιακού νομίσματος θα προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες Γαλλίας και Ελβετίας

Σε ένα ενδιαφέρον και πρωτοποριακό «πείραμα» για τα δεδομένα της Ευρώπης, σχετικά με τη χρήση ψηφιακού νομίσματος θα προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες Γαλλίας και Ελβετίας.
Όπως ανακοίνωσαν, θα προχωρήσουν στις πρώτες διασυνοριακές πληρωμές σε ψηφιακό νόμισμα, μια κίνηση που θα είναι η πρώτη για δύο από τα κορυφαία νομίσματα του κόσμου, το ευρώ και το ελβετικό φράγκο.
Το πείραμα θα επικεντρωθεί στην αγορά δανεισμού μεταξύ τραπεζών και όχι σε καθημερινές δημόσιες συναλλαγές, αλλά θα είναι η πρώτη φορά που ένα ψηφιακό ευρώ και ελβετικό φράγκο θα δοκιμαστούν στην πράξη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η UBS της Ελβετίας, η Credit Suisse και η Natixis της Γαλλίας συμμετέχουν στο proejecti, μαζί με το ελβετικό χρηματιστήριο SIX Digital Exchange, την εταιρεία fintech R3 και το Innovation Hub της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Προς ψηφιοποίηση των πληρωμών

Η ευρωζώνη προσαρμόζεται σε μια «ισχυρή τάση» προς την ψηφιοποίηση των πληρωμών », δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας Sylvie Goulard.
«Η Τράπεζα της Γαλλίας είναι πεπεισμένη για τα πιθανά οφέλη του ψηφιακού νομίσματος, για την παροχή μέγιστης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές", δήλωσε ο Goulard.
Οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα διερευνητικό project, το οποίο δεν αποτελεί ένδειξη ότι τα ψηφιακά νομίσματά τους θα εισαχθούν πλήρως στις συναλλαγές.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή για τους επόμενους μήνες, είναι επίσης το τελευταίο μέρος του πειράματος Project Helvetia που ξεκίνησε στην Ελβετία πέρυσι για τη χρήση περιουσιακών στοιχείων μέσω του Central Bank Digital Currency (CBDC).
Σημειώνεται ότι ήδη οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντάχθηκαν σε ένα διασυνοριακό project ψηφιακού νομίσματος που ονομάζεται Multiple CBDC, σε συνεργασία με τον βραχίονα καινοτομίας της BIS που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

Επιφυλακτική η SNB

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SNB Andrea Maechler δήλωσε ότι η τράπεζά της συμμετέχει στη δοκιμασιτκή χρήση των ψηφιακών νομισμάτων, επειδή «είναι απαραίτητο οι κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν στην κορυφή των τεχνολογικών εξελίξεων».
Η SNB έχει εμφανιστεί επιφυλακτική απέναντι στα ψηφιακά νομίσματα όπως το Diem του Facebook, παλαιότερα γνωστό ως Libra, προειδοποιώντας ότι ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητά της να ασκεί νομισματική πολιτική.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης