Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Powell (Fed ΗΠΑ): Το καλοκαίρι το επόμενο βήμα για το «ψηφιακό δολάριο»

Powell (Fed ΗΠΑ): Το καλοκαίρι το επόμενο βήμα για το «ψηφιακό δολάριο»
Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell τόνισε πως  το ψηφιακό νόμισμα δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μετρητά ή τις ψηφιακές μορφές του δολαρίου που χρησιμοποιεί ο ιδιωτικός τομέας, όπως οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες 
Σχετικά Άρθρα
Εντατικοποιεί τις προσπάθειές της να αναπτύξει το δικό της ψηφιακό νόμισμα η Federal Reserve των ΗΠΑ καθώς ανακοίνωσε ότι το προσεχές καλοκαίρι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού project όπου θα εξετάζεται η συνολική σκοπιμότητα της υιοθέτησης ενός ψηφιακού νομίσματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.
Αν και η κεντρική τράπεζα δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένη πλάνο για την υιοθέτηση ενός κρυπτονομίασματος, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell αναφέρθηκε την πρόοδο που έχει επιτεχθεί  στην τεχνολογία των συστημάτων πληρωμών και υπογράμμισε ότι η Fed «παρακολουθεί προσεκτικά και προσαρμόζεται» σε αυτές τις καινοτομίες.

Καινοτομία

«Η αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας μας απαιτεί οι άνθρωποι να έχουν πίστη και εμπιστοσύνη όχι μόνο στο δολάριο, αλλά και στα δίκτυα των συστημάτων πληρωμών, τις τράπεζες και άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που επιτρέπουν τη ροή χρημάτων σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο Powell.
«Η εστίασή μας είναι στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού συστήματος πληρωμών που παρέχει ευρεία οφέλη στα αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζει την καινοτομία», είπε.

Οι έρευνες

Δεν είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο.
Το καλοκαίρι του 2020, μία ομάδα από την Boston Fed άρχισε να δουλεύει με ερευνητές του MIT για να δουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος που θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται, το «ψηφιακό δολάριο» δεν θα είναι ένα κρυπτονόμισμα ενός αποκεντρωμένου blockchain, αλλά μία ψηφιακή μορφή του «fiat dollar».
Στο μήνυμα του, ο Powell τόνισε πως οποιοδήποτε πιθανό ψηφιακό δολάριο δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μετρητά ή τις ψηφιακές μορφές του δολαρίου που χρησιμοποιεί ο ιδιωτικός τομέας, όπως οι καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες.

Οι κεντρικές τράπεζες

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εισαγάγουν τα ψηφιακά νομίσματα;
Οι αξιωματούχοι της Fed υπογράμμισαν τη σημασία της ορθής έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, αντί της συμμετοχής σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό σε αυτό τον τομέα.
Ωστόσο, οι κινήσεις πλήθους χωρών, κυρίως της Κίνας, στο χώρο του ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) έχουν εντείνει τις συζητήσεις για το πόσο επιθετικά πρέπει να κινηθεί η Fed.
Η πρόοδος της Κίνας προκάλεσε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση του δολαρίου ως το σημαντικότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Πενταετία

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να υιοθετηθεί ορθά το ψηφιακό νόμισμα», δήλωσε ο David Treat, επικεφαλής των λειτουργιών blockchain για την Accenture, η οποία ηγείται στην έρευνα για τα CBDCs (ψηφιακά νομίσματα κενρτικής τράπεζας.
«Μιλάμε για ένα διάστημα τεσσάρων ή πέντε ετών για να καταστούν διαθέσιμα και να χρησιμοποιούνται τα ψηφιακά νομίσματα και να λάβουμε πολλά μαθήματα για το πώς αυτό θα εφαρμοσθεί ώστε να συνάδει με τις κοινωνικές αξίες και το νομικό καθεστώς κάθε χώρας.

Αναποτελεσματικότητα

Ο Powell αναφέρθηκε στην αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin, αν και επισήμανε ότι παραμένουν αναποτελεσματικοί μηχανισμοί πληρωμής.
Τα stablecoins, τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένα νομίσματα, προσφέρουν άλλα πλεονεκτήματα.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν επίσης νέες δυνατότητες στις κεντρικές τράπεζες - συμπεριλαμβανομένης της Fed», δήλωσε ο Powell.
«Ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες δομές και τεχνολογίες, ένα CBDC θα μπορούσε να σχεδιαστεί για χρήση από το ευρύ κοινό».

Το 2023

Η Fed μελετά συστήματα πληρωμών εδώ και αρκετά χρόνια και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα προϊόν που ονομάζεται FedNow, πιθανότατα το 2023, το οποίο θα αντιμετώπιζε πολλά από τα ζητήματα σχετικά με την ανάγκη άμεσης συναλλαγής καθώς και ρο καθαστώς των μη τραπεζικών συναλλαγών.

Συστήματα πληρωμών

Ωστόσο, τα ψηφιακά νομίσματα αντιπροσωπεύουν έναν άλλο δρόμο που επιδιώκουν να πάρουν οι κεντρικές τράπεζες για να κάνουν τις πληρωμές πιο αποτελεσματικές.
Παραμένουν πολλά ζητήματα ανοικτά σχετικά με την εφαρμογή, ωστόσο, που έχουν καθυστερήσει τις προσπάθειες.
«Έχουμε δεσμευτεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ακούσουμε ένα ευρύ φάσμα φωνών για αυτό το σημαντικό ζήτημα πριν λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το εάν και πώς θα προχωρήσουμε για ένα CBDC των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τους ευρύτερους κινδύνους και ευκαιρίες που θα μπορούσε να προσφέρει», δήλωσε ο Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης