Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Bitcoin: Σταθεροποίηση στα 40.000 δολ. μετά το νέο χτύπημα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

Bitcoin: Σταθεροποίηση στα 40.000 δολ. μετά το νέο χτύπημα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ
Νέα μέτρα για τη ρύθμιση της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των αγορών κρυπτονομισμάτων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Νέα μέτρα για τη ρύθμιση της λειτουργίας των αγορών κρυπτονομισμάτων ανακοίνωσε την Πέμπτη 20 Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας ότι θα απαιτήσει οποιαδήποτε συναλλαγή άνω των 10.000 δολαρίων να γνωστοποιείται στην Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (IRS).
Ως αποτέλεσμα, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα διολίσθησε και πάλι κάτω από τα 40.000 δολ., μέχρι που, τελικά, σταθεροποιήθηκε σε αυτό εύρος ζώνης.
«Τα κρυπτονομίσματα προκαλούν σημαντικά προβλήματα, διευκολύνοντας τις παράνομες δραστηριότητες», ανέφερε η σχετική ανακοίνωσή.
«Αυτός είναι ο λόγος που το πρόγραμμα του Προέδρου περιλαμβάνει επιπλέον πόρους για την IRS, ώστε να είναι σε θέσει να αντιμετωπίσει την ανάπτυξή τους.
Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, θα καλύπτονται τα κρυπτονομίσματα και οι λογαριασμοί μεταβίβασης κρυπτονομισμάτων, καθώς και οι λογαριασμοί υπηρεσιών πληρωμών που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Επιπλέον, όπως στις συναλλαγές σε μετρητά, οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν κρυπτονομίσματα με εύλογη αγοραία αξία άνω των 10.000 δολαρίων, θα πρέπει να δηλώνουν τις συναλλαγές τους».
Η είδηση προκάλεσε ήπια οπισθοχώρηση του bitcoin, που πλέον κινείται στα 40.000 δολ. 

Aτσάλινα νεύρα και ιστορικές διορθώσεις

Γύρω από τη ζώνη των 40.000 δολαρίων κινείται πλέον το Bitcoin, μετά το ισχυρό selloff της 19ης Μαΐου. 
Οι άγριες μεταβολές στις τιμές των κρυπτονομισμάτων επανέφερε στο προσκήνιο τους δύο λόγους που τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία είναι αυξημένου κινδύνου: η περιορισμένη προσφορά και η έλλειψη κεντρικής τράπεζας. 
Αυτό επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές που σχολιάζουν τις οβιδιακές μεταμορφώσεις και μεταβολές που υπήρξε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, τονίζοντας ότι όποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος χρειάζεται ένα προσόν! 
Τα ατσάλινα νεύρα... 
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για το πλέον ευμετάβλητο asset, με την «κόλαση» να απέχει από τον «παράδεισο», μερικές φορές, μόλις μερικές ώρες ή ακόμα και λεπτά. 
Kαι ενώ το Bitcoin παραμένει εκ των καλυτέρων περιουσιακών στοιχείων, από άποψης απόδοσης, τα τελευταία 10 χρόνια, οι «διορθώσεις» πολλές γράφουν… Ιστορία. 
Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει τις πιο ιστορικές πτώσεις του κρυπτονομίσματος.

Artboard-1.jpg

Οι αυξομειώσεις μετά το sell off της 19ης Μαΐου

Το bitcoin έπεσε έως και 30% στα επίπεδα των 30.000 δολαρίων στις 19/5, ενώ το Ether έπεσε περισσότερο από 40% σε λιγότερο από 24 ώρες, χάνοντας προς στιγμήν και τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το bitcoin κατέγραψε δυναμικό με άνοδο 33% κοντά στα 40.000 δολάρια, ενώ σήμερα, 20/5, συνέχισε να ανακάμπτει στα 42.000 δολάρια.
Πλέον, κινείται κάτω από τα 40.000 δολ., οπισθοχωρώντας κατά 0,7%.
Αλλά αυτό είναι το μοτίβο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.
Τεράστιες άνοδοι και εξίσου δραματικές πτώσεις.
Ξανά και ξανά.
"Οι μαζικές πτώσεις είναι πάντα τρομακτικές, αλλά οι έμπειροι επενδυτές τείνουν να τις βλέπουν ως ευκαιρίες αγοράς", δήλωσε ο Mati Greenspan, ιδρυτής της Quantum Economics.
Και οι ίδιοι οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό είναι το νέο φυσιολογικό της επένδυσης και οι traders θα πρέπει να το συνηθίσουν.
fdasfdas.JPG

Αξία και μεταβλητότητα

Η αστάθεια του bitcoin οφείλεται σε πολλά πράγματα.
Την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, για παράδειγμα, οι ειδήσεις ότι η Κίνα θα απαγορεύσει στις τράπεζες να διενεργούν συναλλαγές κρυπτογράφησης, καθώς και η ουρά της απόφασης της Tesla να μην αποδεχτεί πλέον το bitcoin ως μέθοδο πληρωμής, σίγουρα βοήθησε στο sell off των ψηφιακών νομισμάτων.
Η συνολική αγορά βέβαια όφειλε πιθανότατα μια διόρθωση μετά από εβδομάδες συνεχών ρεκόρ, που τροφοδοτήθηκαν από tweets, "ευγενική προσφορά" του Elon Musk.
Αλλά η μεταβλητότητα είναι επίσης η τιμή που πληρώνουν οι επενδυτές για την περιορισμένη προσφορά του bitcoin και την έλλειψη κεντρικής τράπεζας για τον έλεγχο αυτής της προσφοράς - ακριβώς τα χαρακτηριστικά που υμνύουν οι υποστηρικτές της.
Μέρος αυτού που κάνει το bitcoin πολύτιμο είναι το γεγονός ότι είναι σπάνιο.
Υπάρχουν 18,7 εκατομμύρια bitcoin σε κυκλοφορία, ενώ το μέγιστο όριο είναι στα 21 εκατ. 

Οι αμοιβές των... ανθρακωρύχων 

Το νέο bitcoin δημιουργείται ως ανταμοιβή για τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι συνεισφέρουν την υπολογιστική τους δύναμη για την επαλήθευση συναλλαγών σε όλο το αποκεντρωμένο δίκτυο.
Με την πάροδο του χρόνου, το μέγεθος αυτών των ανταμοιβών μειώνεται, οπότε κάθε νέος ανθρακωρύχος που έχει συμπληρώσει το μπλοκ κερδίζει λιγότερα από ό,τι στο παρελθόν.
Το αποτέλεσμα είναι η παροχή του bitcoin να είναι απολύτως ανελαστική.
"Η άνοδος της ζήτησης δεν μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της προσφοράς του bitcoin ή στην αύξηση της ταχύτητας με την οποία εκδίδεται ένα τέτοιο νόμισμα", έγραψε ο Ric Bhutoria, πρώην διευθυντής έρευνας της Fidelity Digital Assets.
Η αξία του bitcoin προέρχεται επίσης από το αποκεντρωμένο δίκτυό της.
Δεν υπάρχει κεντρική αρχή που να έχει την εξουσία να παρέμβει στην αγορά.
"Καμία κεντρική τράπεζα ή κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει για να υποστηρίξει ή να στηρίξει τις αγορές και να αποσύρει τεχνητά την αστάθεια", συνέχισε π Bhutoria.
"Η αστάθεια του bitcoin είναι μια ανταλλαγή για μια αγορά χωρίς στρεβλώσεις." 

Το νεαρό της ηλικίας του... bitcoin 

Το bitcoin είναι μόλις 13 ετών και επομένως δεν έχει μεγάλο ιστορικό συναλλαγών", εξήγησε ο Peter Boockvar, διευθύνων σύμβουλος της Bleakley Advisory Group.
"Ενώ μια εταιρεία που διενέργησε χθες μια IPO δεν έχει ιστορικό, αλλά μπορεί τουλάχιστον να αξιολογηθεί σχετικά με τις επιχειρηματικές της προοπτικές, τα κέρδη και τις ταμειακές ροές, το bitcoin δεν μπορεί να προσφέρει τέτοια ανάλυση.
Επειδή το bitcoin εξακολουθεί να είναι μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, παραμένει στη φάση ανακάλυψης τιμών.
"Είναι ο πιο ασταθής κύκλος ζωής κάθε περιουσιακού στοιχείου", δήλωσε ο Mike Bucella, της Blocktower Capital.
"Το bitcoin έχει καθιερωθεί σαφώς ως μια νέα μορφή αξίας, αλλά η τιμή του τερματικού δεν είναι ακόμη καθορισμένη", συνέχισε ο Bucella.
"Αυτό το κενό πληροφοριών προσφέρεται στην εξέλιξη της ορμής, ή από μια τεχνικά καθοδηγούμενη αγορά στην οποία απουσιάζουν νέες πληροφορίες".
Η πορεία προς την πραγματική ανακάλυψη τιμών είναι συχνά γεμάτη με σεισμικές μεταβολές των τιμών, αλλά ο Bhutoria επισημαίνει ότι η εναλλακτική είναι η τεχνητή σταθερότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλωμένες αγορές που μπορεί να καταρρεύσουν χωρίς παρέμβαση. 

Θέμα συνήθειας... 

Ο Bucella πιστεύει ότι αυτή η μεταβλητότητα των συναλλαγών θα επαναληφθεί.
"Θα υπάρξουν πολλές περίοδοι, όπως η τρέχουσα, όπου ένας αρνητικός κύκλος ειδήσεων έχει ξεπεράσει το τεχνικό επίπεδο (και την ορμή) στην τιμή του bitcoin.
Και αυτές θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνες όταν οι συμμετέχοντες στην αγορά εντείνουν τη μόχλευση", συνέχισε ο ίδιος.
Αυτό που συνέβη σήμερα είναι αρκετά τυπικό: Οι πωλήσεις spot σπάζουν ένα βασικό επίπεδο και η μόχλευση ρευστοποιείται, δημιουργώντας έναν πιο δραματικό πτωτικό κύκλο από ό,τι θα έδειχνε η αγορά.
Ήταν το ίδιο μοτίβο, ξανά και ξανά, την τελευταία δεκαετία, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ένα ώριμο επίπεδο διευθέτησης τιμών. 

Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος; 

Τελικά, το "υψηλού ρίσκου, το υψηλό κέρδος" τείνει να είναι ο κανόνας της επένδυσης και ισχύει ιδιαίτερα για το bitcoin.
"Όλες οι επενδύσεις ενέχουν κίνδυνο, και όπως και οι μετοχές", δήλωσε ο Noah Perlman, διευθύνων σύμβουλος της Gemini.
"Το bitcoin εξακολουθεί να είναι μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, αλλά έχει και μια από τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας".
Είναι σημαντικό να παίζεις το μεγάλο παιχνίδι.
"Όπως με οποιαδήποτε αγορά, οι επενδυτές Crypto με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο θα δουν πιο συνεπείς αποδόσεις", εξήγησε ο Greenspan.
Η αστάθεια του bitcoin είναι επίσης ένα είδος «φωτοστέφανου» έναντι εταιρειών με έκθεση στην κρυπτογράφηση.
Η Tesla, η οποία έχει έκθεση 1,5 δισ. δολαρίων στο bitcoin υποχώρησε περίπου 2,5% στις 19 Μαΐου.
Η Microstrategy, μια άλλη εταιρεία που κατέχει μεγάλο ποσό bitcoin στο εταιρικό ταμείο της έκλεισε την ημέρα κατά 6,6% χαμηλότερα, και η Coinbase μειώθηκε κατά 6%.
Ωστόσο, αυτό το είδος μεταβλητότητας είναι ένα δώρο που οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων στις παραδοσιακές αγορές θα προτιμούσαν.
"Ως διαχειριστής κεφαλαίων, με σωστή διαχείριση κινδύνων, υποδομή και εργαλεία, αυτό το επίπεδο μεταβλητότητας παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες", δήλωσε ο Bucella.
Όποια κι αν είναι η ανοχή κινδύνου, οι ειδικοί λένε ότι η μεταβλητότητα δεν θα είναι πάντα τόσο κακή.
Οι συναλλαγές bitcoin δεν κυριαρχούνται πλέον από αγοραστές λιανικής.
Καθώς περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές υιοθετούν το bitcoin, αυτό προσδίδει νομιμότητα στο νέο εύρημα της κρυπτογράφησης, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου.
Δημιουργεί επίσης περισσότερη σταθερότητα συνολικά.
"Με τη μεγαλύτερη υιοθέτηση του bitcoin και την ανάπτυξη παραγώγων και επενδυτικών προϊόντων, η αστάθεια του μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται ιστορικά," σημείωσε ο Bhutoria. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης