Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Προσοχή από 5 επενδυτικούς οίκους για τα κρυπτονομίσματα - «Είναι έφηβοι και ασταθείς»

Προσοχή από 5 επενδυτικούς οίκους για τα κρυπτονομίσματα - «Είναι έφηβοι και ασταθείς»
Οι άνθρωποι ψάχνουν έναν λόγο για να δικαιολογήσουν γιατί η κρυπτογράφηση ανέβηκε
Σχετικά Άρθρα
Η πρόσφατη αστάθεια των τιμών του bitcoin που προκάλεσε ο Elon Musk της Tesla έχει δημιουργήσει νέες αμφιβολίες μεταξύ των διαχειριστών θεσμικών κεφαλαίων σχετικά με το μέλλον των κρυπτονομισμάτων ως κατηγορία στοιχείων ενεργητικού.
Η UBS Wealth Management, η Pimco, η T Rowe Price και η Glenmede Investment Management ήταν από τις εταιρείες που εξέφρασαν επιφυλάξεις τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το δυναμικό των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.
Η αναταραχή ήρθε αφού ο επικεφαλής της Tesla είπε ότι δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε bitcoin για τα ηλεκτρικά οχήματά του λόγω των περιβαλλοντικών ανησυχιών, με τον Musk να έχει σταματήσει και τα memes για το dogecoin.

Οι κανόνες των επενδύσεων

«Η στάση μας με τους πελάτες είναι ο κανόνας των 10 ποδιών: μείνετε μακριά από αυτό», δήλωσε ο Jason Pride, διευθύνων σύμβουλος της Glenmede.
"Δεν νομίζω ότι η Fed και άλλοι ρυθμιστές είναι οπαδοί της τρέχουσας δομής της αγοράς των κρυπτονομισμάτων", πρόσθεσε.
Ο Rob Sharps, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων στην T Rowe Price, δήλωσε στους Financial Times: «Η Crypto αγορά έχει αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές, με αποτέλεσμα οι εντολές που διαχειριζόμαστε για τους πελάτες να μην είναι κατάλληλες για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.
Αναγνωρίζουμε το υψηλό επίπεδο κερδοσκοπίας σε αυτόν τον χώρο", ανέφερε.

Έντονη μεταβλητότητα

Επισημαίνοντας την ακραία μεταβλητότητα, το bitcoin έφτασε στα επίπεδα των 44.000 δολαρίων τη Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021, χάνοντας περίπου 20.000 δολάρια από το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε μόλις πριν από ένα μήνα.
Η τελευταία αναταραχή προκλήθηκε από τον Musk που φαίνεται να υπονόησε στο Twitter ότι η Tesla έχει ή θα πουλήσει το μερίδιο που έχει συσσωρεύσει στο bitcoin.
Αργότερα διευκρίνισε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία «δεν έχει πουλήσει κανένα bitcoin».
Το bitcoin έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εξετάζουν επίσης εάν θα εγκρίνουν χρηματικά κεφάλαια ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.
Ωστόσο, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων λένε ότι εντοπίζουν ενδείξεις ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα γίνουν λιγότερο ασταθή με την πάροδο του χρόνου ή θα προσφέρουν στους επενδυτές αντιστάθμιση έναντι αναταραχής ή πληθωρισμού μετοχών.
«Η μεταβλητότητα των crypto είναι στρατοσφαιρικά υψηλή και συχνά βλέπουμε ότι, όταν οι μετοχές υποχωρούν, το ίδιο ισχύει και για το bitcoin και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καλός διαφοροποιητής χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Pride.
Ο Nicholas Johnson, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Pimco, αντιμετώπισε προβλήματα με τους υποστηρικτές του bitcoin που το επαίνεσαν ως καταφύγιο πληθωρισμού μετά την άνοδο των τιμών, ενώ ο χρυσός υποχώρησε.
«Αυτή η ιδέα ότι τα crypto είναι ένα περιουσιακό στοιχείο πληθωρισμού είναι περίεργη», είπε.
«Τα περιουσιακά στοιχεία του πληθωρισμού είχαν χαμηλή απόδοση τα τελευταία χρόνια, ενώ τα κρυπτονομίσματα τα πήγαν πολύ καλά.
Οι άνθρωποι ψάχνουν έναν λόγο για να δικαιολογήσουν γιατί η κρυπτογράφηση ανέβηκε", πρόσθεσε.


Εντείνονται οι ανησυχίες

Οι ανησυχίες σχετικά με τα κρυπτονομίσματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω αυτήν την εβδομάδα όταν ένας κορυφαίος ρυθμιστής των ΗΠΑ προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων με έκθεση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin "είναι μια εξαιρετικά κερδοσκοπική επένδυση" - και προειδοποίησε τα αμοιβαία κεφάλαια ότι θα υπόκεινται σε έντονο έλεγχο της εμπλοκής τους με την κρυπτογράφηση.
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Επενδύσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δήλωσε: "Η επένδυση στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin θα πρέπει να επιδιώκεται μόνο από αμοιβαία κεφάλαια με κατάλληλες στρατηγικές που υποστηρίζουν αυτόν τον τύπο επενδύσεων και με πλήρη αποκάλυψη σημαντικών κινδύνων."
"Αναμένουμε πιο αυστηρούς πολιτικούς και ρυθμιστικούς ελέγχους για την κρυπτογράφηση καθώς γίνεται πιο mainstream", ανέφερε η UBS Wealth Management, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα των τιμών που ακολούθησε την ανακοίνωση της Tesla "επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες εάν αναλάβουν την έκθεση κρυπτογράφησης στον ισολογισμό τους".
Ο Tom Jessop, επικεφαλής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Fidelity, ο οποίος ήταν πιο θετικός στα κρυπτονομίσματα, προειδοποίησε ωστόσο ότι τέτοιες επενδύσεις ήταν ακόμη στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης.
"Αναφερόμαστε στο bitcoin ως ένα φιλόδοξο στοιχείο αξίας.
Αυτή τη στιγμή όμως είναι ένας έφηβος όσον αφορά την ανάπτυξή του λόγω της υπερβολικής αστάθειας", είπε.
"Ορισμένοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν την αστάθεια καθώς βλέπουν το bitcoin ως μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία επιχειρηματικού κινδύνου".
Η Fidelity παρέχει μια υπηρεσία μεσιτείας που επιτρέπει σε περισσότερους από 100 θεσμικούς επενδυτές, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και τα οικογενειακά γραφεία να αγοράζουν κρυπτονομίσματα και να τους προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής.
Η εταιρεία έχει ένα μικρό αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για πελάτες και έχει υποβάλει αίτηση στη SEC για να ξεκινήσει ένα ETF για bitcoin.
Ακόμα κι αν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αποφεύγουν την κρυπτογράφηση, οι μεταβολές στις αποτιμήσεις τους αποτελούν ανησυχία για τον κλάδο, λόγω της αυξανόμενης δύναμης των traders λιανικής να προκαλούν αστάθεια στην αγορά μετοχών, γνωστή ως «φαινόμενο υποκατάστασης».
«Το να βλέπεις τι κάνουν οι επενδυτές λιανικής είναι εξίσου σημαντικό με τη ροή ομολόγων προς τους διαχειριστές», δήλωσε ο Viraj Patel, αναλυτής της Vanda Research.
"Ρωτούν, εάν οι millennials αγοράζουν bitcoin, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να σταματήσουν να αγοράζουν μετοχές υψηλών beta στις ΗΠΑ;"

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης