Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους δρόμους οι αγρότες, σχεδιάζουν εισβολή στην Αθήνα 20/2 - Το «φρένο» της κυβέρνησης στα τρακτέρ, έντονο παρασκήνιο

Στους δρόμους οι αγρότες, σχεδιάζουν εισβολή στην Αθήνα 20/2 - Το «φρένο» της κυβέρνησης στα τρακτέρ, έντονο παρασκήνιο
«Όχι» στην κάθοδο των τρακτέρ στην πρωτεύουσα από την κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι αγρότες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμους και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τελικό στόχο την κάθοδό τους με τρακτέρ στην Αθήνα την Τρίτη 20/2, παρά το κυβερνητικό «όχι» δια στόματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη και τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή για προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Στο κυβερνητικό μέτωπο επικρατεί...αναβρασμός ενόψει του συλλαλητηρίου σε λίγα 24ωρα στην πρωτεύουσα, αφού δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί χάος στο κέντρο της Αθήνας λόγω τρακτέρ και πρόβλημα στην κοινωνία. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο αγροτικος κόσμος τις κινητοποιήσεις η κυβέρνηση ξεκαθάρισε τη στάση της στέλνοντας το μήνυμα για διάλογο μόνο με ανοιχτούς δρόμους, κάτι που φανέρωνε την ανησυχία για τα αγροτικά μπλόκα και τον στόχο να μπει ένα «φρένο» φτάνοντας στον τερματισμό τους, κάτι που όμως δεν επιτεύχθει μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για φθηνότερο αγροτικό ρεύμα για 10 έτη και προκαταβολή του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στα τέλη Μαρτίου.
Μάλιστα, το τελευταίο η κυβέρνηση έσπευσε να το κάνει πράξη, καθώς  στη Βουλή κατατέθηκε διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού στους αγρότες.
Με  το «αγκάθι» των αγροτικών κινητοποιήσεων όχι απλώς να παραμένει, αλλά και να φτάνει στην απόφαση για κάθοδο με τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, η κυβέρνηση επιχειρεί να μπλοκάρει τα σχέδια αυτά.
Μάλιστα, λίγα 24ωρα πριν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνάντησή του με εκπροσώπους αγροτών αναφορικά με το συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό, είπε «όχι» στην κάθοδο των τρακτέρ στην πρωτεύουσα, όμως συναίνεσε να ταξιδέψουν με ΙΧ και λεωφορεία.
Στο παρασκήνιο, όπως φαίνεται, υπάρχει γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, με επίκεντρο την επιμονή των αγροτών να διαμαρτυρηθούν με τα τρακτέρ τους μπροστά στη Βουλή.
Αν και η κυβέρνηση είναι αρνητική, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να δοθεί το "πράσινο φως" για περιορισμένο αριθμό τρακτέρ στο συλλαλητήριο.
Πάντως, κατά πληροφορίες, οι διεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα, με την τελική λύση να δίνεται το αργότερο την παραμονή του συλλαλητηρίου, δηλαδή το απόγευμα της Δευτέρας 19/2.
Σε κάθε περίπτωση, ο αγροτικός κόσμος ξεκαθαρίζει πως θέλει να διαδηλώσει ειρηνικά, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, ο οποίος ήταν και στο πρόσφατο ραντεβού στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, να δηλώνει πως «η απάντηση σε πρώτη φάση είναι αρνητική σε σχέση με τα τρακτέρ για την κάθοδο στην Αθήνα. Όμως πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί», σημειώνοντας πως και σε όλες  τις ευρωπαϊκές χώρες έγιναν αντίστοιχες και ανάλογες κινητοποιήσεις.

Προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 - Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, με την οποία υλοποιούνται οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.
- Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.
- Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
- Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

Μαρινάκης: Τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν - Η διαμαρτυρία στοιχείο της Δημοκρατίας, άλλο πράγμα η παρεμπόδιση

«Από το 2019 λύνουμε χρόνια προβλήματα των αγροτών, κάτι που παραδέχονται και οι πιο σκληροπυρηνικοί. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε αγροτική πολιτική μη περιμένοντας να ξεκινήσουν τα μπλόκα. Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ ενόψει του συλλαλητηρίου των αγροτών στην Αθήνα την Τρίτη 20/2, τόνισε ότι «έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα να αντιδρά όπως προβλέπει ο νόμος. Χρειάζεται μια ισορροπία. Η ισορροπία είναι η εφαρμογή του νόμου και δεν είναι κάτι το οποίο αφορά μια μόνο Κυβέρνηση. Αφορά το σύνολο των Κυβερνήσεων και τη συγκεκριμένη».
Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο να γίνουν αποκλεισμοί δρόμων, κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει, καθώς σημασία έχει η εφαρμογή του νόμου και η μη παρεμπόδιση πολιτών.
«Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα οργανωμένα, είτε κατά μόνας να αντιδρά, να διαδηλώνει όπως, όμως, προβλέπει ο νόμος. Όπως είναι καθήκον της Κυβέρνησης να σέβεται αυτό το δικαίωμα, αντιστοίχως είναι καθήκον της Κυβέρνησης να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπεται, για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

«Η  διαδήλωση, η διαμαρτυρία, είναι στοιχεία της Δημοκρατίας, είναι κομμάτια της Δημοκρατίας. Άλλο πράγμα, για παράδειγμα, είναι μια αποχή, άλλο πράγμα είναι μια ειρηνική διαδήλωση, άλλο πράγμα είναι μια κατάληψη που είναι παράνομη ή η παρεμπόδιση ανθρώπων να πάνε στη δουλειά τους. Είμαστε η Κυβέρνηση που νομοθέτησε την απαγόρευση διά νόμου παρεμπόδισης εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. Και λοιδορηθήκαμε από την Αριστερά, αλλά η κοινωνία ήταν μαζί μας και ορθώς το κάναμε και αργήσαμε να το κάνουμε, θα πω εγώ, ως Κράτος. Είμαστε η Κυβέρνηση η οποία επεμβαίνει σε καταλήψεις και πρέπει να το κάνουμε στο μέλλον και πολύ περισσότερο και τα υπόλοιπα βήματα σε καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Κάνουμε το αυτονόητο που δεν έγινε για δεκαετίες στη χώρα. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ούτε δεξιά πολιτική ούτε κεντρώα πολιτική, είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Κατά τον ίδιο, επιδίωξη είναι να μην οδηγηθεί η αντίδραση των αγροτών που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις σε έναν εκτροχιασμό.
«Κάθε επαγγελματική ομάδα δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των πολιτών», εξήγησε.

Υπογράμμισε δε, πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτά που δεσμεύτηκε και για το πετρέλαιο, για το ρεύμα, «θα συνεχίσει να παλεύει για την πιο ήπια προσαρμογή ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), θα συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική για όλες τις κοινωνικές ομάδες».
Πρόσθεσε ότι «πολύ σημαντική είναι η ρύθμιση των χρεών των αγροτών που είναι σε βάθος 10ετίας και δεν έχει τόκους».
Ακόμη, ανέφερε πως «η αντιπολίτευση θα πρέπει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε στα κατώτερα από την Ευρώπη επιτρεπόμενα όρια ως προς το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τη φορολογία των αγροτών και τον ΦΠΑ, εκτός από την τιμή στο ρεύμα, στην οποία έφτασαν στα όρια του κόστους.
Συμπλήρωσε πως αυτός είναι ένας μηχανισμός μόνιμος. «Στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί ο τρόπος για την επιστροφή του φόρου στα καύσιμα, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ξεκαθάρισε ότι αυτή την στιγμή τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν, «αυτή την στιγμή για τα αιτήματα των αγροτών ως προς τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν».
«Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να δώσουμε. Και ειδικά τα τελευταία μέτρα δεν είχαν δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά ήταν στοχευμένα και απαντούσαν στα προβλήματα των αγροτών», όπως είπε

Επιμένουν για τρακτέρ στην Αθήνα οι αγρότες - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Οι αγρότες επιμένουν στην απόφασή τους για να έρθουν με τρακτέρ στο συλλαλητήριο της Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης 20/2, κάτι που μένει να φανεί στην πράξη, ενώ ήδη προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και ετοιμάζονται από τους συμβολικούς αποκλεισμούς να προβούν σε πολύωρους, ίσως και επ’ αόριστον αποκλεισμούς δρόμων.
Ήδη, οι αγρότες της Χαλκιδικής ετοιμάζονται να κλείσουν επ' αόριστον την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει καθόλου ο δρόμος το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να επιτρέψει την κάθοδο τρακτέρ στο παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη στην πρωτεύουσα.
Ακόμη, συνεχίζονται οι δίωροι αποκλεισμοί στον κόμβο των Καστανεών.
Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, οι συμμετέχοντες αγρότες αποφάσισαν να φύγουν σχεδόν μαζικά με τρακτέρ προς την Αθήνα και μάλιστα, την Κυριακή 18/2 στις 10:00 θα μεταβούν στα διόδια Μοσχοχωρίου για να ανοίξουν τις μπάρες και να γίνεται η διέλευση των οχημάτων ελεύθερα.
Στο τελωνείο της Νίκης, στη Φλώρινα, συνεχίζεται ο συμβολικός αποκλεισμός κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα.
Στα Γρεβενά οι αγρότες έκλεισαν με 50 τρακτέρ για λίγη ώρα το κέντρο της πόλης και επέστρεψαν στον Ανατολικό κόμβο της Εγνατίας οδού ,στο ύψος της Μυρσίνας, για να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων τους.
Σε ό,τι αφορά τα βήματα προετοιμασίας των αγροτών για την κάθοδό τους στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μπλόκο της Αλαμάνας θα είναι το σημείο συγκέντρωσης των τρακτέρ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, απ΄ όπου θα ξεκινήσει το κομβόι για την πρωτεύουσα.
Πάντως, δεν είναι γνωστός ο αριθμός των αγροτών που θα συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα.

Προειδοποίηση Δημογιάννη: Με τα τρακτέρ θα κατέβουμε στην Αθήνα, αν μας σταματήσουν θα κλείσει η εθνική οδός

«Θα πρέπει όσοι αποφασίσουν να μας σταματήσουν να αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Εμείς θα ξεκινήσουμε με τα τρακτέρ να κατέβουμε στην Αθήνα. Αν μας σταματήσουν και όπου μας σταματήσουν, εκεί θα μείνουμε με αποτέλεσμα να κλείσει η εθνική οδός», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτών, Δ. Δημογιάννης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση των αγροτών με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Μ. Χρυσοχοΐδη.
«Εγώ ξέρω ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα…Βλέπω εικόνες σε όλη την Ευρώπη, όπου οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες μπαίνουν σε όλες τις πρωτεύουσες. Κι εγώ δεν μπορώ να μπω στην Αθήνα;», αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κοινωνία, θέλουμε αν αναδείξουμε τα δικά μας προβλήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης