Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες - Στη Λάρισα η κρίσιμη συνεδρίαση - Αγωνία στην κυβέρνηση για ... τρακτέρ στην Αθήνα

Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες - Στη Λάρισα η κρίσιμη συνεδρίαση - Αγωνία στην κυβέρνηση για ... τρακτέρ στην Αθήνα
Στις 17:00 η σύσκεψη στη Λάρισα - "Δεν πρέπει να κοπεί η Ελλάδα στη μέση στην περίπτωση που οι αγρότες αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων", το μήνυμα Αυγενάκη
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Τα επόμενα βήματά τους, μετά τα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν στο ραντεβού της Αθήνας με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, το προηγούμενο 24ωρο, θα αποφασίσουν οι αγρότες, που φαίνεται πως προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ακόμη και στην Αθήνα με τρακτέρ.
Ωστόσο, υπήρχε και διάσπαση, καθώς οι αγρότες της Κάρλας έβαλαν τέλος στις κινητοποιήσεις τους, αποχωρώντας από το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο, καλώντας με την ανοιχτή επιστολή τους τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες.
Στο μεταξύ, εν αναμονή των αποφάσεων του αγροτικού κόσμου, η κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να κοπεί η Ελλάδα στη μέση, αλλά και  πως έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για άλλες παροχές.
Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, επιχειρεί  να "φρενάρει" τις αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς κληθείς να απαντήσει ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης σε περίπτωση που οι αγρότες επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Αθήνα, αφού εξήγησε  ότι η αντίδραση και η λήψη μέτρων είναι αρμοδιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη σαφέστατα αρνητική, όπως και κάθε εξέλιξη που θα αναστάτωνε την αγορά, προειδοποιώντας  ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να την επιτρέψει.

Αποφασίζουν οι αγρότες


Σε σύσκεψη στη Λάρισα το απόγευμα της Τετάρτης 14/2, στις 17:00, η 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών που συναντήθηκε το Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της, αν και ήδη ο Κ. Τζέλλας έκανε λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεων με κλείσιμο δρόμων και κάθοδο στην πρωτεύουσα.
Τη δυσαρέσκειά τους από τη μη ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή οι αγρότες, με τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, Ρίζο Μαρούδα να κάνει λόγο για συνέχιση του αγώνα, κάτι που θα αποφασιστεί στα μπλόκα
Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη 15/2 από όλα τα μπλόκα της χώρας, σε πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Λάρισα,  με την κάθοδό τους με τρακτέρ στην Αθήνα να παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Μάλιστα, σε Πλατύκαμπο, Τρίκαλα, Καρδίτσα αποφασίστηκαν νέες γενικές συνελεύσεις, όπου θα βρεθεί στο επίκεντρο η πρόταση για κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα τη Δευτέρα 19/2.
Πάντως, πολύωρο κλείσιμο των δρόμων και κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα αποφάσισε το μπλόκο των Μαλγάρων, που θα διακόψει το απόγευμα της Τετάρτης 15/2 την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, σε δίωρη συμβολική κατάληψη του κτηρίου της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, προχώρησαν οι αγρότες, που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, επαναλαμβάντοντας και την Πέμπτη 15/2 την, επ΄ αόριστον αυτή τη φορά, κατάληψη του κτιρίου σε κοινή γραμμή με τους αγρότες Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, των Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας. Μάλιστα, αύριο θα έχουν γενική συνέλευση στο τελωνείο της Νίκης με τους εκπροσώπους του μπλόκου, σχεδιάζοντας το κλείσιμο των συνόρων για τα φορτηγά την ίδια ημέρα.
Στο μεταξύ, οι αγρότες «να συνεκτιμήσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, να εκτιμήσουν αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και από εκεί και πέρα να πάρουν τις αποφάσεις τους» , ζήτησε  ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Κελέτσης, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως «έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των οποιωνδήποτε παροχών προς την πλευρά των αγροτών, υπό την έννοια ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο και τα οικονομικά της χώρας είναι συγκεκριμένα, είναι στενά».

Αποχώρησαν από το μπλόκο Πλατύκαμπου πλημμυροπαθείς αγρότες

Τερμάτισαν τις κινητοποιήσεις τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Κάρλας και  αποχώρησαν από το μπλόκο.
Αιτιολογώντας την κίνησή τους αυτή, σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι:
«Μετά από 60 μέρες αγωνιστικής κινητοποίησης, σήμερα 14 Φεβρουαρίου αποφασίσαμε ομόφωνα να αποχωρήσουμε συγκροτημένα από το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο. Με την παρούσα ανακοίνωσή μας αιτιολογούμε με στέρεα και αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα τους λόγους που μας ώθησαν να λάβουμε αυτήν την επώδυνη αλλά τόσο αναγκαία απόφαση.
1.Από την πρώτη στιγμή (αρχές Ιανουαρίου), ως επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων στρεμμάτων της παρακάρλιας περιοχής, τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι οι αγρότες της Θεσσαλίας με κάθε μέσο, με κάθε θυσία και χωρίς κανένα δισταγμό πρέπει να βγουν και αυτοί στους δρόμους, όπως κάναμε εμείς, και μαζί να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου παράλληλα με τα αιτήματα που αφορούσαν στις καταστροφές από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς το κάλεσμά μας τότε δεν εισακούστηκε…
2.Κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συγκέντρωσης των μπλόκων στη Νίκαια, η οποία συγκροτήθηκε από εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα, καταγράφτηκαν με σαφήνεια τα δίκαια αιτήματα της επιτροπής μας. Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική συγκέντρωση εξέφρασαν σύσσωμα την υποστήριξή τους σε αυτά, αλλά μέχρι εκεί. Ξαφνικά (αναίτια;) χαθήκαν από «το φως των προβολέων», δεν συμπεριελήφθησαν στις δηλώσεις προς τα ΜΜΕ ούτε και στο κείμενο της απόφασης. Από τη συμπάθεια και τις αγωνιστικές κορώνες, περάσαμε στην αφάνεια.
3.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλων των διαμαρτυρόμενων αγροτών (μπλόκων) που έγινε στη Σίνδο, η επιτροπής μας μέσω του μπλόκου Πλατυκάμπου, προτείνε να συμπεριληφθούν στα αιτήματα της επιτροπής των αγροτών που επρόκειτο να συναντήσει τον πρωθυπουργό τα εξής: Το ζήτημα της άμεσης λήψης απόφασης για αποστράγγιση μέσω σήραγγας των πλημμυρισμένων παρακάρλιων αγροκτημάτων ( και για υγειονομικούς, εκτός των άλλων, λόγους) και της άμεσης, ταχείας και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αποζημίωσης πλημμυρισμένων εκτάσεων, κατεστραμμένων αγροτεμαχίων, δικτύων του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ εάν και στο μέλλον ,ο μη γένοιτο, παρόμοιες θεομηνίες σαν τον Daniel και τον Elias πλήξουν αγροτικές περιοχές.
4. Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματα μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων. Το συμπεριέλαβε συμπληρωματικά ως «Παράρτημα», με οτιδήποτε σημαίνει αυτό σημειολογικά. Το άλλο αίτημα μας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά το πέρας της συνάντησης της πανελλαδικής επιτροπής, όπου θα είχαμε την ευκαιρία να αιτιολογήσουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποιήση των αιτημάτων μας για όλη τη Θεσσαλία, δεν τέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αβλεψία της πανελλαδικής επιτροπής ή σκόπιμη και συνεπώς κατακριτέα ενέργεια;
Ύστερα από αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων και την απόφαση μας να αποχωρήσουμε από το μπλόκο του Πλατυκάμπου καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες. Το κάλεσμα δεν είναι μια ματαιόδοξη ενέργεια. Μια προσπάθεια αυτοπροβολής. Είναι μια κραυγή αγωνίας αγροτών που πλέον δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν.
Στους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα κι έχουν γη να καλλιεργήσουν, τους ευχόμαστε καλή δύναμη κι ένα νικηφόρο αγώνα». 

Λάρισα - Αλειφτήρας για αγρότες: Μονόδρομος η κάθοδος με τρακτέρ στην Αθήνα

Μονόδρομος είναι η κάθοδος με τρακτέρ στην Αθήνα, σύμφωνα με τον Σωκράτη Αλειφτήρα, Εκπρόσωπο Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Ο κ. Αλειφτήρας μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι είναι οι καλλιεργητές με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από τα αιτήματα που θέσαμε, το μοναδικό αίτημα που πλησιάσαμε κάπως κοντά, αν και ακόμη υπάρχει απόσταση, είναι το θέμα του ρεύματος και αυτό για δύο χρόνια».
«Η επιλογή «Αθήνα» είναι μονόδρομος. Δύσκολο εγχείρημα, δεν μπορεί να στηριχθεί από ένα μπλόκο, χρειάζεται οργάνωση και συμμετοχή από όλα τα μπλόκα, αλλά η κάθοδος με τρακτέρ στην Αθήνα είναι μονόδρομος», τόνισε ο κ. Αλειφτήρας, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ απάντησε ότι «σε όλη την Ευρώπη φθάνουν τα τρακτέρ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. Δεν νομίζω ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης θα πάρουν απόφαση να σταματήσουν τα τρακτέρ».
Σχετικά με τις παροχές και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης των αγροτών, ο κ. Αλειφτήρας σχολίασε ότι «είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι δημοσιονομικής στενότητας»

Κ. Τζέλλας (Καρδίτσα):  Συνέχιση των κινητοποιήσεων με κάθοδο στην Αθήνα

Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή της συνέχισης των κινητοποιήσεων και της καθόδου στην Αθήνα, κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της 15μελούς επιτροπής των αγροτών στη Θεσσαλία, Κ. Τζέλλας, ο οποίος συμμετείχε χθες στη συνάντηση του Μαξίμου.
«Χθες στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν δόθηκαν λύσεις», δήλωσε ο κ. Τζέλλας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με κάθοδο στην Αθήνα και κλείσιμο των Εθνικών Οδών.
«Θέλουμε πράξεις, όχι λόγια», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «νομίζω ότι όποιος διαβάσει τα αιτήματα που καταθέσαμε και τις απαντήσεις της κυβέρνησης, δεν θα μπορέσει να βγάλει κάτι θετικό, πέρα από το ρεύμα - το οποίο βέβαια δεν ισχύει για όλους τους αγρότες».

Το μήνυμα της κυβέρνησης - Αυγενάκης: Δεν πρέπει να κοπεί η Ελλάδα στη μέση

Θα γίνει σωστή αξιολόγηση των μέτρων που πρότεινε ο πρωθυπουργός από το 15μελές των αγροτών που εκπροσωπούν τα μπλόκα, από τα θεσμικά τους όργανα, αλλά και από τους μεμονωμένους αγρότες και τελικά θα οδηγηθούμε σε εκτόνωση, εκτίμησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, προαναγγέλλοντας ότι θα συζητηθούν οι αλλαγές στην ΚΑΠ στις 26/2,
Ο κ. Αυγενάκης σε συνεντεύξεις του στα «Παραπολιτικά 90,1 και στον ΣΚΑΙ ανακοίνωσε ότι στις 26 Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας, συζητούνται οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις οποίες στηρίζει η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9. Εξήγησε πως η κίνηση αυτή είναι ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023 και τη χθεσινή έγκριση από το κολλέγιο των Επιτρόπων της απόφασης να επιτραπεί η καλλιέργεια των περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης, αποφέροντας διπλό όφελος για τους αγρότες.
Μάλιστα, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο του διαλόγου που έγινε χθες στην τρίωρη σύσκεψη των αγροτών με τον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι ήταν ειλικρινής, πολιτισμένη και εξαιρετικά ποιοτική και στο τμήμα που αφορά τη συζήτηση με το 15μελές των εκπροσώπων των μπλόκων, όσο και της ΕΘΕΑΣ, που είναι το συνδικαλιστικό τριτοβάθμιο όργανο των αγροτών.
«Ήταν διαβασμένοι. Ήξεραν που να φθάσουν και αυτό τους τιμά», είπε.
Όπως σημείωσε, αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λέγοντας επανειλημμένως ότι τον εμπιστεύονται και ότι αξιολογούν θετικά το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τομέα.
Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι θα γίνει σωστή αξιολόγηση των μέτρων που πρότεινε ο πρωθυπουργός από το 15μελές των αγροτών που εκπροσωπούν τα μπλόκα, από τα θεσμικά τους όργανα, αλλά και από τους μεμονωμένους αγρότες και τελικά θα οδηγηθούμε σε εκτόνωση.
Αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα αντιδράσεις των αγροτών, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τες «λελογισμένες», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να κοπεί η Ελλάδα στη μέση στην περίπτωση που οι αγρότες αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν οι αγρότες επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Αθήνα, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι η αντίδραση και η λήψη μέτρων είναι αρμοδιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας ωστόσο μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη, σαφέστατα αρνητική, όπως και κάθε εξέλιξη που θα αναστάτωνε την αγορά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να την επιτρέψει.
Επανέλαβε ότι το ΥΠΑΑΤ, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, με τη στάση τους απέδειξαν ότι είναι ανοιχτοί στον διάλογο, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ ήταν και είναι διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών.
Όπως διευκρίνισε, ο υπουργός για τη Θεσσαλία υπάρχει ειδική ρύθμιση για πάγωμα δύο ετών των οφειλών και συνολικά 7ετή ρύθμιση.
«Το αγροτικό δεν είναι ένα bras de fer μεταξύ των παραγωγών και της κυβέρνησης. Έχουμε μια πορεία που θέλει συνεχή διάλογο και συνεννόηση λόγω των διεθνών συνθηκών και της κλιματικής κρίσης. Το ΥΠΑΑΤ είναι το σπίτι των αγροτών και ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Κελέτσης: Να συνεκτιμήσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα - Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των παροχών

«Οι αγρότες θα πρέπει να συνεκτιμήσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, να εκτιμήσουν αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και από εκεί και πέρα να πάρουν τις αποφάσεις τους» , τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Κελέτσης, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως «έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των οποιωνδήποτε παροχών προς την πλευρά των αγροτών, υπό την έννοια ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο και τα οικονομικά της χώρας είναι συγκεκριμένα, είναι στενά».
Ο κ. Κελέτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 , με φόντο τις εν αναμονή αποφάσεων των αγροτών σχετικά με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα, ανέφερε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά μέχρι και το επίπεδο του πρωθυπουργού «είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο».
«Από την πρώτη μέρα που η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανέλαβε, καθημερινά σχεδόν βλέπουμε τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών μας, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τα όργανα τα θεσμοθετημένα της πολιτείας και των ίδιων των αγροτών και εκλέγονται από τους αγρότες», συμπλήρωσε.
Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι «πάντα οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο», εξηγώντας πως «τα όρια, τα περιθώρια όταν πρόκειται να επιδοτείς, τα περιθώρια είναι στενά όταν αφορούν τον προϋπολογισμό, διότι υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα στη χώρα. Η χώρα προέρχεται από μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης. Τώρα έχουμε καταφέρει να σταθούμε στα πόδια μας. Η οικονομία πηγαίνει ολοένα και καλύτερα. Αυτό μας δίνει το περιθώριο να κάνουμε και πολιτική υπέρ των αδύναμων ομάδων. Πάντοτε στην οικονομία, πρέπει να κάνεις κάποιες επιλογές. Όταν δίνεις κάπου, πρέπει να κόψεις από κάπου αλλού. Άρα, λοιπόν πρέπει να υπάρχει και να επιζητείς το σημείο της ισορροπίας».
Εκτίμησε ότι «όλα αυτά θα τα συνεκτιμήσουν οι αγρότες μας, αυτοί που αποφασίζουν στα μπλόκα και νομίζω ότι θα πάρουν αποφάσεις που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας».
Ο κ. Κελέτσης υπογράμμισε ότι στα δύο μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, δηλαδή το ενεργειακό και το θέμα των καυσίμων, η κυβέρνηση πήρε δύο μέτρα, πάρα πολύ σημαντικά.

Tο πακέτο μέτρων

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 10 χρόνια, αλλά και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στα τέλη του Μαρτίου, ανακοίνωσε στους αγρότες ο πρωθυπουργός το προηγούμενο 24ωρο.
Συγεκριμένα, το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει:
- Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ' αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:
Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:
1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα
Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.
Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.
Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.
Παράλληλα,  η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης