Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έχετε άγχος και απώλεια ύπνου; - Μπορεί να μολυνθήκατε από τον JN.1, το νέο ύπουλο στέλεχος του covid

Έχετε άγχος και απώλεια ύπνου; - Μπορεί να μολυνθήκατε από τον JN.1, το νέο ύπουλο στέλεχος του covid
Ερωτηθείσα για το επίπεδο ανοσίας στην κοινότητα και την πορεία των εμβολιασμών, που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα φέτος, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη, γιατί έχουμε ανοσία χάρη στον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αλλά και τις προηγούμενες δόσεις
Στην ιδιαίτερα μεταδοτική υποπαραλλαγή του κορωνοϊού JN.1 αλλά και τα μέτρα προφύλαξης, που πρέπει να ακολουθήσουν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, που γίνεται εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας, αναφέρθηκε η Θεοδώρα (Ντόρα) Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Νewsroom».
«Έχουμε εδώ και τέσσερις εβδομάδες σταδιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση, με αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία» ανέφερε η κα Ψαλτοπούλου, εξηγώντας ότι αυτό κυρίως οφείλεται στην έλευση της νέας υποπαραλλαγής, της JN.1.
Μιλώντας για τα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής τόνισε ότι, σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention στις ΗΠΑ), η σοβαρότητα της νόσου εξαρτάται από την υγεία και την ανοσία του ατόμου. Ωστόσο, όπως είπε τα κυριότερα συμπτώματα είναι: πυρετός, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυικοί πόνοι και σπανιότερα απώλεια γεύσης και όσφρησης, ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα και κόπωση. Όπως αποκάλυψε, όμως, «μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί και ένα άγχος και απώλεια ύπνου, που δεν ξέρουμε αν οφείλεται σε αυτό καθεαυτό».
Η υποπαραλλαγή εν μέρει διαφεύγει από την ανοσία
Ερωτηθείσα για το επίπεδο ανοσίας στην κοινότητα και την πορεία των εμβολιασμών, που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα φέτος, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη, γιατί έχουμε ανοσία χάρη στον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αλλά και τις προηγούμενες δόσεις.
Ωστόσο, όπως εξήγησε, η νέα αυτή υποπαραλλαγή, που διασπείρεται ταχύτατα και στη χώρα μας, «έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και εν μέρει διαφεύγει από την προηγούμενη ανοσία που έχουμε, αλλά ευτυχώς όχι πολύ».
Σύμφωνα με την κα Ψαλτοπούλου, είναι πολύ σημαντικό τα άτομα 60 ετών και άνω και τα άτομα με προβλήματα υγείας να πάνε άμεσα να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση της μάσκας, η ίδια επισήμανε ότι παραμένει από τον ΕΟΔΥ ως απλή σύσταση, προτρέποντας, όμως, μικρούς και μεγάλους να την χρησιμοποιούν όταν βρίσκονται σε χώρο με συνωστισμό. Και, όπως σημείωσε, ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η κορύφωση της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα μας αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης