Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λέκκας για κακοκαιρία Elias: Μεγάλη πιθανότητα για κατολισθήσεις και φαινόμενα διάβρωσης, όχι τόσο μεγάλο πρόβλημα με πλημμύρες

Λέκκας για κακοκαιρία Elias: Μεγάλη πιθανότητα για κατολισθήσεις και φαινόμενα διάβρωσης, όχι  τόσο μεγάλο πρόβλημα με πλημμύρες
Τι ανέφερε ο Ευθ. Λέκκας για τη νέα κακοκαιρία Elias και τη Θεσσαλία
Σχετικά Άρθρα
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπισθούν κατολισθήσεις, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα υποσκαφών. Εκεί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί τα φαινόμενα αυτά εξελίσσονται μέσα σε οικιστικές μονάδες», τόνισε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθ. Λέκκας, αναφερόμενος στη νέα κακοκαιρία Elias.
Για τη Θεσσαλία, που σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα δεχτεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, ο κ. Λέκκας είπε χαρακτηριστικά ότι ««δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα σε πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουν παρθεί κάποια μέτρα προστασίας. Βεβαίως τα εδάφη είναι κορεσμένα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να πέσουνε μεγάλα ποσά σε συγκεκριμένες περιοχές για να αντιμετωπίσουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».
Όπως εξήγησε για τη δυτική Θεσσαλία, υπάρχει μια λεκάνη «η οποία οδηγεί στον Αχελώο ποταμό, άρα αν πέσουν έντονες βροχοπτώσεις δεν θα έχουμε πρόβλημα γιατί ο Αχελώος μπορεί να χειρίζεται μεγάλα φορτία, υπάρχει όμως και η πιθανότητα να πέσει ανατολικά της οροσειράς του Κόζιακα και τότε όλο το νερό αυτό θα οδηγηθεί προς τον Πηνειό ποταμό. Εκεί θα έχουμε πρόβλημα».
Για τις πληγείσες περιοχές, αφού σημείωσε ότι δεν θέλει να μεταφερθούν οι κάτοικοι από τον τόπο τους, ανέφερε ότι η δική τους πρόταση για τα σημεία ή τα σπίτια που παρουσιάζουν πρόβλημα είναι «μία μικροζωνοποίηση των περιοχών αυτών, έτσι ώστε μέσα στο ίδιο το χωριό ή στον περιβάλλοντα χώρο να μπορούν να μετατεθούν δραστηριότητες ή να δομηθεί ένα καινούργιο σύστημα ή να επεκταθεί ο δομικός ιστός για να είναι περισσότερο ασφαλείς οι κάτοικοι».
Σχετικά με την πρόληψη για την πιθανότητα των κατολισθήσεων είπε πως μπορούν να δοθούν «ειδικές οδηγίες στα 15 χωριά, στα Άγραφα, και στην περιοχή του Κόζιακα, Ελάτη, Πετρούλι και ειδικές οδηγίες στα χωριά του Πηλίου», αλλά «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί είναι πολύπλοκη η εκδήλωση μιας κατολίσθησης μέσα σε έναν οικιστικό χώρο θέλει πολύ μεγάλη έρευνα και πολύ γρήγορα».
Καταλήγοντας ο κ. Λέκκας υπογράμμισε τη σημασία του να μπορούμε να προβλέπουμε το τι θα συμβεί, όχι αόριστα και χωρίς γεωγραφικό εντοπισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης