Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ο πύρινος εφιάλτης σαρώνει τη Ρόδο: Τρία τα μεγάλα μέτωπα, η μεγαλύτερη εκκένωση στην Ελλάδα με 19.000 άτομα

Ο πύρινος εφιάλτης σαρώνει τη Ρόδο: Τρία τα μεγάλα μέτωπα, η μεγαλύτερη εκκένωση στην Ελλάδα με 19.000 άτομα
Άνιση μάχη πυροσβεστικών δυνάμεων - φωτιάς στη Ρόδο...

(Συνεχές upd) Πρωτοφανείς εικόνες καταστροφής και πανικού στη Ρόδο με αρκετές χιλιάδες ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι να διασωθούν από τις φλόγες ενώ η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Λόγω της τεράστιας καταστροφής η Νότια Ρόδος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 
Η εκκένωση 19.000 ανθρώπων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (22/7/2023) ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Τα 16.000 άτομα μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.
Από το πρώτο φως της ημέρας έχουν απογειωθεί και επιχειρούν διαδοχικά 10 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο συντονιστικά. Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν στις προσπάθειες των πυροσβεστών.
Σημαντική , όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, είναι η βοήθεια των διεθνών αποστολών. Στο πεδίο αυτή τη στιγμή υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα κι από αέρος 2 γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και ένα κροατικό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νότια Ρόδος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.
Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024.
Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

 

Έξι μηνύματα του 112

Αναφορικά με τα μηνύματα του 112 που έχουν σταλεί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός τόνισε ότι συνολικά έχουν αποσταλεί από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έξι μηνύματα του 112 για προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων επισκεπτών που διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής».


«Είχαμε κηλιδώσεις στο πίσω μέρος του μετώπου»

Το ενδεχόμενο η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο να έχει προέλθει από εμπρησμό σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα Μαζί» το πρωί της Κυριακής. Σημειώνεται ότι αυτές τις ημέρες υπάρχουν αναφορές κατοίκων για ύποπτες κινήσεις με μηχανάκια, εκρήξεις και ήχους που μοιάζουν με γκαζάκια να σφυρίζουν.

«Δεν υποτιμήσαμε την πυρκαγιά, γνωρίζουμε το νησί της Ρόδου που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πευκοδάση, όπως είναι οι Στεφανιές. Γνωρίζαμε πως η καύσιμη ύλη έχει ξεραθεί και ότι ξεκινάει εκεί είναι επικίνδυνο», σημείωσε αρχικά ο Γιάννης Αρτοποιός και εν συνεχεία σχολίασε:

«Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις (για εμπρησμό) αλλά υπάρχει η Αρχή της μυστικότητας. Το ανακριτικό τμήμα έχει ενισχυθεί προκειμένου να διαλευκανθεί όλο αυτό. Μας προβληματίζει το ότι ενώ ο άνεμος κινούνταν βορειοδυτικά ξαφνικά είχαμε κηλιδώσεις στο πίσω μέρος του μετώπου».

Ωστόσο, ο κ. Αρτοποιός τόνισε πως όλα αυτά εξετάζονται από την αρμόδια αρχή, η οποίοι ερευνά τα στοιχεία και λαμβάνει καταθέσεις. «Έχει ενισχυθεί το κλιμάκιο που ήταν στη Ρόδο για να υπάρχουν περισσότερο προανακριτικοί υπάλληλοι».



Δεν έχει γίνει προσαγωγή υπόπτου


Διέψευσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Βαθρακογιάννης, την Κυριακή (23/07), πως έχει γίνει προσαγωγή υπόπτου για τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για έκτη μέρα στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι "δεν έχει γίνει καμία σύλληψη ή προσαγωγή", προσθέτοντας ότι "διερευνώνονται όλες οι μαρτυρίες" καθώς υπάρχουν μέλη εθελοντικών ομάδων στη Ρόδοπου μιλούν για άτομα με μηχανάκια που κυκλοφορούν με γκαζάκια.
Μάλιστα, ο κ. Βαθρακογιάννης είπε: "Συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία ώστε αν γίνει προσαγωγή να έχουμε όλα τα δεδομένα στα χέρια μας".
Επισημαίνεται ότι, από το βράδυ του Σαββάτου (22/07), στη Ρόδο βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Διερεύνησης Εγκλημάτων και Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που θα αναζητήσει την αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
00_1.webp
Εκκενώσεις και προστασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός στόχος των Αρχών είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές έδωσαν εντολή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή οι κάτοικοι των χωριών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι της Ρόδου να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις κοινότητες αυτές και να κινηθούν προς την πόλη της Ρόδου.
Μήνυμα το οποίο εστάλη μέσω του 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο.
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών»
000_10.JPG
Νωρίτερα, είχε ζητηθεί η εσπευσμένη απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και στον οικισμό των Πεύκων, σύμφωνα με επείγουσα ειδοποίηση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής.
Αυτά τα δύο χωριά και ο οικισμός βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου.

 

 



Πολύ πριν είχα σταλεί ένα ακόμη μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι που καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν, να κατευθυνθούν προς το Πλημμύρι.
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο έξι άτομα εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ, ωστόσο στη συνέχεια έλαβαν εξιτήριο.
0002.JPG


Σε σχολεία, κλειστά γυμναστήρια, πλοία κι άλλες δομές του νησιού μεταφέρονται οι τουρίστες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών των τουριστών από τις εστίες ή τα καταλύματά τους, από το Λάρδο και το Κιοτάρι αλλά και και τις γύρω περιοχές προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία της Ρόδου.
Εξασφαλίστηκαν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία   σε ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρο, γυμναστήρια, σχολεία και δημόσιους/ δημοτικούς χώρους, πλοία.
Σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία τους συνεδριακοί χώροι ξενοδοχείων ικανοί να φιλοξενήσουν 3.190 ανθρώπους.
Από το υπουργείο Ναυτιλίας διατέθηκαν για τον ίδιο σκοπό ήδη 3 πλοία Ε/ΟΓ, τα Παναγία Σκιαδανη (600), Δωδεκάνησος Εξπρές (347) και Blue Star Chios (300).
Σύνολικά μπορούν να υποδοεχθούν 1.247 ανθρώπους.
Εξασφαλίστηκαν μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.
Αξίζει να σημειωθεί πως ξενοδόχοι του νησιού βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους προκειμένου να φιλοξενήσουν τουρίστες όπου υπάρχει διαθεσιμότητα.
Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπεύθυνοι ξενοδοχείων θα πάνε στους χώρους φιλοξενίας (για όσους είναι σε ξενοδοχεία θα το φροντίσουν οι ξενοδόχοι) ώστε οι επισκέπτες που το επιθυμούν να έρθουν σε επικοινωνία με τα γραφεία ταξιδίων που συενργάζονται και παράλληλα να υπάρχει καλύτερη εικόνα πού έχει βρει προσωρινή στέγη ο καθένας.
Θα δράσουν ως σύνδεσμοι δηλαδή. Οι πρώτοι τουρίστες έχουν μεταφερθεί στις Καλυθιές Ρόδου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Κολοσσού.

Τουρίστες μεταφέρονται και σε καταλύματα στο Φαληράκι ενώ συνεχώς ανοίγουν δομές προκειμένου να φιλοξενήσουν τους τουρίστες όπως το Βενετόκλειο Γυμνάσιο-Λύκειο Ρόδου όπου υπάρχουν στρώματα και νερά.
Παράλληλα, ο δήμος Ρόδου σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Εξαιρείται το Πολιτιστικό Κέντρο Μαλώνας από τους χώρους που κατευθύνονται οι πολίτες για την ασφαλή τους παραμονή.
Ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης των πολιτών, που προέρχονται από τις υπό εκκένωση περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Πυλώνας και της Δημοτικής Κοινότητα Λάρδου, παραμένουν οι ακόλουθοι:
Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Λύκειο Αρχαγγέλου, 2ο Δημοτικό Αρχαγγέλου»
Υπήρξε μέριμνα για την παροχή τροφής, νερού και παρακολούθησης από γιατρό στους χώρους φιλοξενίας.
Στα σχολεία αυτή τη ευθύνη θα την αναλάβουν οι διευθυντές.
Σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και πρεσβείες θα λειτουργήσει σήμερα hotspot στο αεροδρόμιο Ρόδου, ώστε επισκέπτες που έχασαν ή δεν πήραν μαζί τους τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους κατά τις εκκενώσεις να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς δυσκολία.

Δεν κάηκαν τα Λάερμα - Οι εκκενώσεις τη νύχτα στη Ρόδο

Πληροφορίες ότι τα Λάερμα «κάηκαν ολοσχερώς» διαψεύδονται από τους αρμόδιους.
Πηγές της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι το χωριό εσωτερικά είναι ανέπαφο. Μόνο περιμετρικά έχουν καεί 1-2 εγκαταλελειμμένες αποθήκες.
Τονίζεται ότι λίγο πριν τις δυο τα ξημερώματα δόθηκε μια ακόμη εντολή εκκένωσης που αφορά τις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι στη Ρόδο.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ενημερώθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο.
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.
Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».
Ροδος_1.jpg
Μαρινάκης για Ρόδο: Σε απόλυτη επιφυλακή το κράτος - Σε ακραίο κίνδυνο η χώρα

«Πάνω από 300 πυροσβέστες βρίσκονται στη Ρόδο ενώ επιχειρούν και πολλά εναέρια μέσα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τις ευχαριστίες της κυβέρνησης στους πυροσβέστες που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, είναι κάτι παραπάνω από υπεράνθρωπες οι προσπάθειες συνολικά, για να βρίσκονται σε κάθε σημείο για να προστατεύουν πάνω απ' όλα την ανθρώπινη ζωή που είναι και το βασικό μέλημα της κυβέρνησης, συλλογικά του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή τη φωτιά στη Ρόδο, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «είναι συγκλονιστικές οι εικόνες, το σχέδιο εκκένωσης που ξεκίνησε από χθες, με πλήρη στόχευση την προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι σε εξέλιξη και ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες.
Στη Ρόδο ήταν πρωτοφανής η συμμετοχή των εθελοντών, των ανθρώπων των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ήταν οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας που γίνεται για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από σπίτια, ξενοδοχεία».
«Είναι ένα πρωτοφανές πύρινο μέτωπο που κρατάει αρκετές ημέρες και αναζωπυρώθηκε.
Καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο.
Στη Ρόδο βρίσκονται πάνω από 300 πυροσβέστες και προστίθενται και άλλοι και πολλά εναέρια μέσα.
Είμαστε σε μία ημέρα με ακραίο κίνδυνο σε όλη τη χώρα, το κράτος βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή.
Εϊναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη ημέρα, σε συνέχεια πολλών δύσκολων ημερών.
Πρέπει να προσέξουμε και εμείς για να μην υπάρξουν και άλλες μεγάλες εστίες.
Το κράτος πρέπει να είναι προετοιμασμένο με περισσότερες δυνάμεις και μέσα», πρόσθεσε
 
Ταξιδιωτική οδηγία Βρετανίας για Ρόδο

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει τους Βρετανούς που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο να επικοινωνήσουν με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τα ξενοδοχεία τους πριν αναχωρήσουν για το ελληνικό νησί.
Σε νεότερη οδηγία που εκδόθηκε την Κυριακή (23/7/2023) το βρετανικό ΥΠΕΞ προέτρεψε επίσης τους Βρετανούς τουρίστες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να καλούν στο 112 εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Η EasyJet ακυρώνει πακέτα διακοπών

Η EasyJet ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της προς τη Ρόδο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται- αλλά η εταιρεία ακύρωσε όλα τα πακέτα διακοπών στο ελληνικό νησί μέχρι την Τετάρτη (26/7/2023), σύμφωνα με το BBC.
Ενώ οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά, η EasyJet ανέφερε ότι όποιος έχει κάνει κράτηση για να ταξιδέψει πριν από τις 29 Ιουλίου μπορεί να αλλάξει δωρεάν την πτήση του σε άλλη ημερομηνία ή να ζητήσει voucher.
«Επικοινωνούμε με πελάτες που ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν στη Ρόδο έως τις 29 Ιουλίου για να συζητήσουμε τις επιλογές τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε το BBC.

Σε λειτουργία γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου

Εντός του Διεθνούς Αερολιμένα της Ρόδου, στον τερματικό σταθμό 1, τέθηκε ήδη σε λειτουργία γραφείο εξυπηρέτησης ξένων πολιτών (Help Desk) του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Το γραφείο θα διευκολύνει και θα συντονίζει, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, την έγκαιρη αναχώρηση αλλοδαπών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, αναφέρει το υπουργείο.
To Help Desk, επικεφαλής του οποίου θα είναι η κα Κατερίνα Τζίμα, Σύμβουλος Πρεσβείας, στελεχώθηκε με κλιμάκιο υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών που μετέβησαν ήδη στη Ρόδο.
Αλλοδαποί υπήκοοι που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το Help Desk μπορούν να καλέσουν στα εξής τηλέφωνα:
+30 6985889650 / 6983209611
Σε περίπτωση ιδιαίτερα έκτακτης ανάγκης επικοινωνίας με το Help Desk, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο αριθμός τηλεφώνου / WhatsApp: +306977960941
H Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών παραμένει από 22/7, όταν και ενεργοποιήθηκε, σε λειτουργία.
Οι ξένοι υπήκοοι μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα: +30 210 368 1350 / +30 210 368 1259 / +30 210368 1730.
Έλληνες και ξένοι πολίτες σε άμεσο κίνδυνο παρακαλούνται να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο +30 2131331200.


Καμμένος: Να ζητήσουμε βοήθεια από τη Ρωσία

Στις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίνε την Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να στραφεί προς τη Ρωσία για βοήθεια προτού να είναι αργά.
Αν και η Ελλάδα τάχθηκε κατά της Ρωσίας στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, ο κ. Καμμένος εκτιμά, πως η Μόσχα τελικά θα δώσει βοήθεια στην Αθήνα.
Μάλιστα στο μήνυμά του στο Twitter ο πρώην υπουργός αναφέρει στο θηριώδες αλλά και αποτελεσματικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev.
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης