Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καζάνι που βράζει η Αθήνα - Στο κέντρο της πόλης, σε άσφαλτο και στέγες, η θερμοκρασία ξεπέρασε τοπικά τους 80 βαθμούς

Καζάνι που βράζει η Αθήνα - Στο κέντρο της πόλης, σε άσφαλτο και στέγες, η θερμοκρασία ξεπέρασε τοπικά τους 80 βαθμούς
Το μεσημέρι η θερμοκρασία στο οδόστρωμα έγτανε ακόμη και τους 70 βαθμούς Κελσίου
Σχετικά Άρθρα
Θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 60 ή και τους 80 βαθμούς Κελσίου κατέγραψαν drone εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες που πέταξαν πάνω από το κέντρο της Αθήνας, υποδεικύοντας πού ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο». Όπως εξήγησε ο Σπύρος Ντάφης, μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ «στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων με εθνική χρηματοδότηση, πραγματοποιούμε τόσο με επίγεια συστήματα, όσο με θερμικές κάμερες και με την υποστήριξη δορυφορικών μετρήσεων μετρήσεις για να χαρτογραφήσουμε τις περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα εντός των πόλεων και κυρίως της Αθήνας».
Έτσι ενώ η θερμοκρασία του αέρα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ξεπερνούσε τους 40 °C σε πολλές περιοχές της Αθήνας, ειδικά στο έδαφος και σε κτίρια η θερμική κάμερα έδειξε τιμές θερμοκρασίας άνω των 60 °C και τοπικά άνω των 80 °C, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της αστικής θερμικής νησίδας.



Τι είναι η αστική θερμική νησίδα

Η αστική θερμική νησίδα είναι το φαινόμενο όπου οι αστικές περιοχές παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τις γύρω μη δομημένες περιοχές.
Προκαλείται κυρίως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και το δομημένο περιβάλλον στις αστικές περιοχές.
Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο σχηματισμό μιας αστικής θερμικής νησίδας είναι:
- Αστικοποίηση και υποδομή: Η κατασκευή κτιρίων, δρόμων και άλλων υλικών υποδομής, όπως σκυρόδεμα και άσφαλτος, μπορεί να απορροφήσει και να διατηρήσει τη θερμότητα. Αυτά τα υλικά έχουν υψηλότερες θερμικές ικανότητες από τις φυσικές επιφάνειες, όπως η βλάστηση και το έδαφος, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση θερμότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθέρωση θερμότητας τη νύχτα.
- Μειωμένη βλάστηση και χώροι πρασίνου: Οι αστικές περιοχές έχουν συχνά λιγότερα δέντρα και χώρους πρασίνου σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές. Τα δέντρα παρέχουν σκιά, ψύξη με εξάτμιση μέσω της διαπνοής και μπορούν να μειώσουν τις επιφανειακές θερμοκρασίες. Η απουσία βλάστησης οδηγεί σε αυξημένη απορρόφηση θερμότητας και μειωμένα αποτελέσματα ψύξης, συμβάλλοντας σε υψηλότερες αστικές θερμοκρασίες.
- Ανθρώπινες δραστηριότητες και χρήση ενέργειας: Δραστηριότητες όπως οι βιομηχανικές διεργασίες, η παραγωγή ενέργειας και τα μέσα μεταφοράς σε αστικές περιοχές απελευθερώνουν θερμότητα, αυξάνοντας περαιτέρω τις θερμοκρασίες. Η χρήση κλιματισμού και άλλων συστημάτων ψύξης στα κτίρια παράγει επίσης υπερβολική θερμότητα που απελευθερώνεται στο περιβάλλον, συμβάλλοντας στο συνολικό φαινόμενο της θερμικής νησίδας.
- Χαμηλή ανακλαστικότητα: Οι αστικές επιφάνειες, όπως το σκυρόδεμα και η άσφαλτος, έχουν χαμηλότερη ανακλαστικότητα σε σύγκριση με τις φυσικές επιφάνειες. Αυτό σημαίνει ότι απορροφούν περισσότερο ηλιακό φως αντί να το αντανακλούν πίσω στο διάστημα. Η απορροφούμενη ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει τις επιφανειακές θερμοκρασίες και συμβάλλει στο φαινόμενο.

Ο σημαντικός ρόλος του πρασίνου

Ο Κ. Ντάφης πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η βλάστηση μέσω της εξάτμισης εξαιτίας της μικρής διαπνοής, διατηρεί τη θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα, ενώ άλλα υλικά έχουν μικρή ανακλαστικότητα όπως η άσφαλτος, το τσιμέντο.
«Το μεσημέρι η θερμοκρασία στο οδόστρωμα μπορεί να φτάσει ακόμα και 70 βαθμούς Κελσίου», λέει ο κ. Ντάφης.
Τέλος, επισημαίνει ότι «οι θερμοκρασίες άνω των 90 βαθμών Κελσίου εμφανίζονται σε λαμαρίνες, σε διάφορες οροφές με σκούρες επιφάνειες. Είχαμε θερμοκρασίες και κοντά στους 100 βαθμούς Κελσίου. Όπου υπάρχει πράσινο βλέπουμε πως αυτόματα κατεβαίνει το θερμικό αποτύπωμα. Βλέπετε πόσο σημαντικό είναι το πράσινο εντός των πόλεων. Επηρεάζει και τις γύρω γειτονικές περιοχές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης