Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρχεται ο καύσωνας Cleon - ΕΜΥ: Διάρκεια τουλάχιστον 6 ημερών, πότε αναμένεται κορύφωση - Μέτρα προστασίας

Έρχεται ο καύσωνας Cleon - ΕΜΥ: Διάρκεια τουλάχιστον 6 ημερών, πότε αναμένεται κορύφωση - Μέτρα προστασίας
Την Παρασκευή 14/7 οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν - Σε ποιες περιοχές και πότε η θερμοκρασία θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών θα έχει ο καύσωνας με την ονομασία "CLEON" που θα κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας από την Τετάρτη 12/7, ενώ οι θερμότερες ημέρες θα είναι η Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).
Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες, επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία "CLEON" και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα.

Τις επόμενες ώρες αναλυτικές οδηγίες για τους εργαζόμενους - Διυπουργική την Τρίτη 11/7

Ήδη, σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει καύσωνα και μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε  έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό, Άδ.Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Β. Σπανάκη και στελεχών από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Αναλυτικές οδηγίες θα εκδοθούν «μέσα στις επόμενες ώρες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το επερχόμενο κύμα καύσωνα όσον αφορά τους εργασιακούς χώρους και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι οδηγίες θα είναι πάρα πολύ αναλυτικές και όλες οι επιχειρήσεις θα ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν αναλόγως του θερμικού φορτίου που θα έχει η κάθε περιοχή», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά το πέρας σχετικής σύσκεψης.
«Είμαστε από πάνω, θέλουμε οι εργαζόμενοι μας να είναι ασφαλείς, αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα», τόνισε ο υπουργός.
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδ. Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός, Β. Σπανάκης πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 10/7, σύσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κ. Αγραπιδά, τον Γενικό Διευθυντή Επιθεώρησης Εργασίας, Χ. Βούρτση, την Πρόεδρο του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. , Ρ. Μπαρδάνη, εκπροσώπους της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, δήλωσε ότι «με πρωτοβουλία του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, έγινε μια ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και σε λίγες ώρες θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων λόγω του καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες».
georgiadis_8.JPG
Παράλληλα, αύριο, Τρίτη 12/7, στις 11 το πρωί, θα γίνει  διυπουργική στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, θα γίνει σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων «για τους μεγαλύτερους σε ηλικία για να δούμε πώς θα τους φροντίσουν οι δήμοι και πώς θα οργανωθούν όλος ο μηχανισμός σε ό,τι έχει να κάνει με την πυροπροστασία».
Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Σε δράσεις για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα προχωρούν ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος θεσσαλονίκης.

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ για τον καύσωνα

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΜΥ, την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Την Πέμπτη (13/7)
υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα και συγκεκριμένα:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή (14/7)
οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Το Σάββατο (15/7)
οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι δράσεις του Δήμου Αθηναίων: Ανοίγουν στις 11/7 επτά κλιματιζόμενες αίθουσες

Σε λειτουργία από αύριο, Τρίτη 1/7, θέτει επτά ειδικά διαμορφωμένους κλιματιζόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πολύ υψηλές θερμοκρασίες – καύσωνας) ο Δήμος Αθηναίων.
Οι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα λειτουργούν από τις 08:00 π.μ μέχρι και τις 20:00, είναι οι εξής:
- Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108223946
- Λέσχη Φιλίας “Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109240403
- Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103423716
- Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105140877
- Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102012334
- Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108815877
- Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6459890

Προστασία των αστέγων

Για την προστασία των αστέγων από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (K.Y.A.Δ.Α.), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν καθ’όλη τη διάρκεια του καύσωνα το καθημερινό έργο τους, επιχειρώντας στον δρόμο με έξι βάρδιες πρωί και βράδυ, προσφέροντας πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης.
Παράλληλα, θα τους ενημερώνουν για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων και τα σημεία δροσιάς της πόλης, παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες για την προστασία τους από τον καύσωνα.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να επικοινωνούν προηγουμένως, είτε απευθείας με τη Λέσχη Φιλίας για την οποία ενδιαφέρονται, είτε με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, είτε με το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000. Επίσης, για αναφορές για συνανθρώπους μας που είναι εκτεθειμένοι στη ζέστη και χρειάζονται υποστήριξη, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και με το τηλεφωνικό κέντρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. 2105246515-6 (καθημερινά 09:00 - 15:00)

Για τα αδέσποτα ζώα

Τέλος, ειδική μέριμνα υπάρχει και για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων, έχοντας ως προτεραιότητα την φροντίδα και την προστασία τους, έχει τοποθετήσει 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πρωτεύουσας, έτσι ώστε να μπορούν να δροσίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μέτρα πρόληψης και προστασίας ενόψει καύσωνα

Σε επιφυλακή βρίσκονται το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας (ΑΤΠΠ) και η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης εν όψει υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται στην περιοχή.
Στη διάθεση των πολιτών θα είναι από αύριο, Τρίτη 11/7, έως το Σάββατο 15 Ιουλίου οι παρακάτω κλιματιζόμενοι χώροι:
-Το φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου από τις 7:00 έως τις 22.00
-Το 4ο και το 5ο παράρτημα ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42 και Αλεξανδρείας 27 αντίστοιχα) από τις 8:00 έως τις 20:00
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών και για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 2313317611.
Επιπλέον, με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και το Υπνωτήριο Αστέγων από την Τετάρτη 12/7 έως το Σάββατο 15/7 και θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα θα λειτουργούν:
-Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62) από τις 9:00 έως τις 18:00
-Το Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 5 πρώην 13) από τις 17:00 έως τις 9:00
Ακόμη, με 5 οχήματα πραγματοποιεί περιπολίες στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας από τις 8:00 έως τις 22.00, ενώ ακόμα τρία οχήματα του τμήματος έχουν διατεθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οδηγίες από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Nα παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη συστήνει στους πολίτες η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας ενόψει καύσωνα και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα τις επόμενες ημέρες.
Όπως σημειώνει η Ένωση, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.
Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή́, ο βήχας ή η αποβολή́ πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα πνευμονολόγο.
Επιπρόσθετα, η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ο ελαφρύς ρουχισμός, καθώς και η αποφυγή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, αποτελούν τους βασικούς κανόνες για την προστασία του οργανισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης