Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κικίλιας: Σύσκεψη την Τρίτη 11/7 για πυροπροστασία και καύσωνα - Αλλαγές στα πρόστιμα για τους εμπρηστές

Κικίλιας: Σύσκεψη την Τρίτη 11/7 για πυροπροστασία και καύσωνα - Αλλαγές στα πρόστιμα για τους εμπρηστές
"Θα αγοράσουμε καινούρια Canadair, ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμό", ανέφερε ο Β. Κικίλιας
Σχετικά Άρθρα
«Περιμένουμε κύμα καύσωνα, έρχονται δύσκολες ημέρες» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, ο οποίος γνωστοποίησε ότι αύριο, Τρίτη 12/7, στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων «για τους μεγαλύτερους σε ηλικία για να δούμε πώς θα τους φροντίσουν οι δήμοι και πώς θα οργανωθούν όλος ο μηχανισμός σε ό,τι έχει να κάνει με την πυροπροστασία».
Ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η ΕΜΥ θα κάνει ανακοινώσεις για το κύμα καύσωνα, που αναμένεται να αρχίσει από Τετάρτη ή Πέμπτη και θα δούμε πώς θα πάει, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το συγκεκριμένο είναι στην αιχμή του δόρατος, ο βραχίονας για να προστατεύει ζωές, περιουσίες και τον πλούτο χώρας, τα δάση μας.

Ετοιμότητα κρατικού μηχανισμού για τις πυρκαγιές - Αγορά εναέριων μέσων

Σχετικά με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, σημείωσε πως «έχουμε 89 εναέρια μέσα για κατάσβεσης πυρκαγιών, πιο πολλά από ό,τι στην αρχή τετραετίας και σε όλα τα χρόνια. Όμως είμαστε στο επίπεδο της κλιματικής κρίσης».
«Έχουμε χιλιάδες πυροσβέστες, οργανωμένη δομή, εθελοντές, πολίτες και δήμους και μεγάλη κινητοποίηση, όμως ποτέ κάτι δεν είναι αρκετό όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα με τόσο υψηλές θερμοκρασίες», συμπλήρωσε.
Όπως είπε ο υπουργός, «η κουλτούρα των εκκενώσεων έχει εγκαθιδρυθεί ως στρατηγική και δείχνει ότι αποδίδει. Η προσοχή πρέπει να είναι μεγάλη. Όμως πρέπει να σας πω και πυρκαγιές θα έχουμε και πλημμύρες θα έχουμε, θα κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα φαινόμενα».
Ακόμη, προανήγγειλε ακόμη ότι «τρέχουμε και ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση του στόλου μας, τα εναέρια μέσα. Τα Canadair CL-215 είναι 45 ετών. Θα αγοράσουμε καινούρια Canadair, ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμό».
Ωστόσο, όπως είπε, «τα εναέρια μέσα βοηθούν στην κατάσβεση, οι πυροσβέστες μας και οι επίγειες δυνάμεις είναι αυτές που τελικά σβήνουν τις φωτιές. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους να στηρίξουν τους ανθρώπους μας της πρώτης γραμμής, που ρισκάρουν τη ζωή τους για εμάς,. Είναι πατριωτική δουλειά. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής».

Αλλαγές στα πρόστιμα για εμπρηστές

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας προανήγγειλε την αλλαγή των διοικητικών προστίμων «που θα συνάδει με αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια στα πρόστιμα που μπαίνουν για τα ζώα συντροφιάς», γνωστοποιώντας ότι θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, από 1/1/23 είχαμε 90 συλλήψεις για υπαίτιους προκλήσεων πυρκαγιών, 86 εκ των οποίων ήταν από αμέλεια.
«Όμως κάποιοι βάζουν φωτιές καθ’ έξιν, παίρνει εγκληματικές διαστάσεις η αμέλεια στην πρόκληση πυρκαγιών και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί.
Δεν μπορεί να είναι ίδιο το πρόστιμο σε κάποιον που έκανε άπαξ το λάθος και σε κάποιον που βάζει φωτιά καθ’ έξιν. Δεν θα είναι 200 και 300 ευρώ, αυτό πρέπει να αλλάξει», ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης