Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εξάρθρωση τρομοκρατών που σχεδίαζαν επιθέσεις στην Αθήνα - Ο διεθνής «εγκέφαλος», στόχος το Ψυρρή - Συλλήψεις και στο Βέλγιο

Εξάρθρωση τρομοκρατών που σχεδίαζαν επιθέσεις στην Αθήνα - Ο διεθνής «εγκέφαλος», στόχος το Ψυρρή - Συλλήψεις και στο Βέλγιο
Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.
Σχετικά Άρθρα
(upd3)  Στην εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου με καθοδήγηση από το εξωτερικό, που σχεδίαζε πλήγματα σε εβραϊκούς στόχους στην ελληνική επικράτεια, προχώρησαν η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.
Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.
Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.
Αργότερα, συλλήψεις έλαβαν χώρα και στο Βέλγιο με υπόπτους που ανήκουν στο ίδιο δίκτυο σύμφωνα με τις αρχές της ευρωπαϊκής χώρας.

Με τη συδρομή της Μοσάντ...

Στο μεταξύ, η Μοσάντ είχε πάρει μέρος στη διαδικασία της συλλογής πληροφοριών για το κύκλωμα, το οποίο εξαρθρώθηκε. «H υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι μια σοβαρή υπόθεση που ματαιώθηκε με επιτυχία από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας.
Αυτή είναι μια άλλη προσπάθεια του Ιράν να προωθήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.
«Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ βοήθησε στην προετοιμασία πληροφοριών της υποδομής, στις μεθόδους λειτουργίας και στη σύνδεση με το Ιράν. Στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκε ότι η υποδομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα είναι μέρος ενός ευρέος ιρανικού δικτύου που λειτουργεί από το Ιράν σε πολλές χώρες», τονίζει επίσης.
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει πως: «Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται λόγω του ρόλου της συνεχώς για να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ιράν σε όλο τον κόσμο».

Οι στόχοι 

Ο πρώτος στόχος για τον οποίο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία και το σχέδιο είχε μπει στην τελική ευθεία, ήταν εστιατόριο εβραϊκών συμφερόντων στου Ψυρρή, το οποίο λειτουργούσε και ως συναγωγή και είχαν επιλέξει να επιτεθούν είτε με όπλα, είτε με εκρηκτικά, είτε βάζοντας φωτιά την ώρα που στο χώρο θα βρίσκονταν περισσότερα από 50 άτομα.
Το εστιατόριο στου Ψυρρή που θα αποτελούσε στόχο των τρομοκρατών.
Στόχος δηλαδή, ήταν ένα μαζικό αιματοκύλισμα με θύματα αθώους πολίτες. Για κάθε νεκρό άνθρωπο, οι δυο Πακιστανοί δράστες θα ελάμβαναν 15.000 ευρώ από τον Πακιστανό εγκέφαλο του τρομοκρατικού δικτύου.

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ:

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.
Οι έρευνες συνεχίζονται.

Η ανάρτηση Θεοδωρικάκου

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» έγραψε σχετικά ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη.

Μετά την Ελλάδα συλλήψεις και στο Βέλγιο 

Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, οι βελγικές αρχές συνέλαβαν οκτώ άτομα έπειτα από επιδρομές σε σπίτια, με την υπόνοια ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική, ισλαμιστική επίθεση στο Βέλγιο, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο στόχος της πιθανής επίθεσης δεν έχει διευκρινιστεί. Δεν γίνεται κανένα σχόλιο σχετικά με το πόσο είχε προχωρήσει η προετοιμασία της επίθεσης.
Αστυνομικοί έκαναν έρευνες την Δευτέρα σε πέντε διευθύνσεις στις Βρυξέλλες, την Αμβέρσα και το Έουπεν, μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Συνελήφθησαν πέντε άνδρες και τουλάχιστον οι δύο από αυτούς πιστεύεται ότι σχεδίαζαν μια επίθεση.
Σε μια ξεχωριστή έρευνα, αστυνομικοί συνέλαβαν άλλους τρεις ανθρώπους σε σπίτια στις Βρυξέλλες και κοντά στην πόλη αυτήν, επίσης με την υπόνοια ότι προετοίμαζαν μια επίθεση. «Υπάρχουν διασυνδέσεις» μεταξύ των δύο υποθέσεων, όμως «χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό συνδέονται οι δύο ομάδες», ανέφεραν οι εισαγγελείς.
Οι οκτώ θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστή που θα αποφασίσει εάν θα τους ασκηθεί δίωξη και θα προφυλακιστούν.
Στο Βέλγιο διέμεναν ορισμένοι από τους δράστες της επίθεσης του 2015 στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. Οι Βρυξέλλες έγιναν επίσης στόχος βομβιστικών επιθέσεων (στο αεροδρόμιο και το μετρό) τον Μάρτιο του 2016, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης