Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τζανάκης: «Τσουνάμι» γρίπης τις επόμενες τρεις εβδομάδες – Θα έχουμε 350.000 κρούσματα την εβδομάδα

Τζανάκης: «Τσουνάμι» γρίπης τις επόμενες τρεις εβδομάδες – Θα έχουμε 350.000 κρούσματα την εβδομάδα
Σύμφωνα με τον Ν. Τζανάκη, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς «το σύστημα υγείας είναι δοκιμασμένο, αφού πέρυσι είχαμε 70.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως, ενώ τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε 40.000-45.000 περιστατικά γρίπης»
Σχετικά Άρθρα
Έρχεται «τσουνάμι» γρίπης τις επόμενες τρεις εβδομάδες στη χώρα μας και μάλιστα, τα κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση θα φτάσουν τα 300.00-350.000, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκη.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι δεν χρειάζεται πανικός, καθώς «το σύστημα υγείας είναι δοκιμασμένο, αφού πέρυσι είχαμε 70.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως, ενώ τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε 40.000-45.000 περιστατικά γρίπης».
Ωστόσο, σημείωσε πως με τα δεδομένα αυτά, τα νοσοκομεία απαιτείται να καταρτίσουν «πρόγραμμα ειδικής πίεσης» για τα κρούσματα που εκτιμάται να δεχθούν.
Ιώσεις και τα περιστατικά γρίπης είναι περισσότερο σοβαρά
Κάνοντας αναφορά στην πορεία του κορωνοϊού σε σχέση με τις ιώσεις, τόνισε χαρακτηριστικά πως «αν ήταν να περάσω μια από τις ιώσεις που κυκλοφορούν, στην παρούσα φάση θα προτιμούσα τον κορωνοϊο» και εξήγησε ότι πλέον οι ιώσεις και τα περιστατικά γρίπης είναι περισσότερο σοβαρά , αφού προκαλούν ακόμα και πνευμονίες.
Μάλιστα, συνέστησε τη χρήση μάσκας σε όλο τον πληθυσμό, αλλά και σωστή ατομική υγιεινή.

Ελλείψεις φαρμάκων

Σε ό,τι αφορά το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι η μόνη έλλειψη που παρατηρείται στο νοσοκομείο που εργάζεται στο Ηράκλειο μέχρι τώρα αφορά την παρακεταμόλη σε ενέσιμη μορφή.
Όπως είπε, «χωρίς πανικό, με σωστή διαχείριση και επιλογή γενόσημων μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δυσκολία».

Ο κορωνοϊός πλέον ενδημεί στην κοινωνία μας

Αναφορικά με την ενδημική φάση του κορωνοϊό, ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για καλή πλευρά, που είναι τα ηπιότερα συμπτώματα, αλλά και για την κακή, που είναι «η μείωση της εγρήγορσης και ιδιαίτερα του αισθήματος προστασίας απέναντι σε ευπαθή άτομα του κοινωνικού μας περίγυρου, πρέπει να υπενθυμίζεται».
Όπως είπε, «δεν έχουμε το δικαίωμα να μολύνουμε με κορωνοϊό. Όλο το υπόλοιπο νομίζω έχει την καλή του πλευρά, υπό την έννοια ότι η νόσος πλέον ενδημεί στην κοινωνία μας. Αυτό θέλαμε, αυτό πετύχαμε».

Για Κίνα

«Η Κίνα είναι χώρα που μας έχει παραπλανήσει με το καθεστώς αδιαφάνειας», τόνισε ο κ. Τζανάκης, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να υπάρξει μια «κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση».
Όπως ανέφερε, «προτιμότερο είναι να στηθεί ένας μηχανισμός γονιδιακής παρακολούθησης των λυμάτων των αεροδρομίων εισόδου από την Κίνα, έτσι ώστε έγκαιρα να πάρουμε είδηση, να αντιληφθούμε ότι εισάγεται ίσως κάποιο στέλεχος που πιθανώς θα μας προβληματίσει», καθώς «θεωρώ ότι είναι εκ του περισσού και λίγο ανόητο να επιχειρούμε να αποτρέψουμε εισαγωγή νέων στελεχών με διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού»
Όπως εξήγησε, «μπορεί κάποιος που ταξιδεύει για ένα - δυο μέρες να έχει αρνητικό τεστ και να εμφανίσει τη νόσο λίγο αργότερα, επομένως, είναι ψυχολογικό θα έλεγα μέτρο, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μεταδοτικότητας εντός του αεροπλάνου. Αλλά δεν είναι η μορφή της επιτήρησης που θέλουμε για να πάρουμε είδηση εγκαίρως, εάν πρόκειται για κάποιο στέλεχος το οποίο εισάγεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης