Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παρασκευής: Έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού – Τι να κάνουμε τις γιορτές

Παρασκευής: Έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού – Τι να κάνουμε τις γιορτές
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία είπε ο κ.Παρασκευής
Σχετικά Άρθρα
Την θέση ότι εδώ και τέσσερις με πέντε εβδομάδες καταγράφεται μια έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού διατύπωσε ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.
«Η έξαρση είναι πιο έντονη στα παιδιά, στα άτομα νεαρότερες ηλικίες, στα παιδιά λοιπόν σχολικής ηλικίας, κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα.
“Κανονικότητα” σημαίνει ότι είναι η πρώτη περίοδος μετά από τρία χρόνια που δεν έχουμε έξαρση κορωνοϊού αυτή την περίοδο, ενώ έχουμε έξαρση των υπολοίπων λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως συνέβαινε παρόμοια και προ της πανδημίας στα έτη πρώτης πανδημίας.
Καταρχάς μάλλον έχουμε ξεσυνηθίσει.
Ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο της πανδημίας, μας είχε απασχολήσει πάρα πολύ και συνεπώς έχουμε βάλει λίγο στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι υπάρχουν και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Σίγουρα τα παιδιά, τα πολύ μικρά, τα άτομα πολύ μικρής ηλικίας τη στιγμή που δεν έχουν εκτεθεί.
Υπάρχει ένα αθροιστικό φαινόμενο ότι όλες οι λοιμώξεις και κάποιες από τις λοιμώξεις εμφανίζονται σε κάποιο πληθυσμό συγκεντρωτικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και επίσης ο ιός που προηγουμένως δεν άφηνε χώρο για τις άλλες λοιμώξεις, κάτι που τώρα δεν ισχύει.
Και έχουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο έχει εμφανιστεί και νωρίτερα, όπως έχει συμβεί και στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ενώ θα το περιμέναμε στη χώρα μας μετά τον Ιανουάριο, έχει συμβεί από τον Νοέμβριο» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Παρασκευής.

Όχι πανικός

«Καταρχάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία.
Δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά.
Δεν είναι κάτι το οποίο δεν αναμενόταν, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους έτσι ώστε να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, το αν χρειάζεται θεραπεία, το αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, από τι είδους λοίμωξη πάσχει το παιδί και όλα τα σχετικά.
Σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης, νομίζω ότι η πανδημία έχει συμβάλει σημαντικά να ξέρουμε πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε και εμείς και τα παιδιά μας.
Η χρήση της μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού, υγιεινή των χεριών και διαίτερη προσοχή στις επαφές μας και στις επαφές των παιδιών με τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες» είπε ο κ.Παρασκευής.

Τι να κάνουμε για τις γιορτές

Ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε και στις επαφές μας την περίοδο των Χριστουγέννων.
«Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αν τυχόν έχουμε συμπτώματα, είτε εμείς είτε τα παιδιά μας, ακόμα και αν ήπια να είμαστε φειδωλοί στις επαφές μας, να κάνουμε τεστ, υπάρχουν self test πια και για τη γρίπη και να προσέχουμε ιδιαίτερα τις επαφές με τον παππού και τη γιαγιά.
Τώρα να ξαναπούμε ότι είναι αναγκαίο τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για τον ιό της γρίπης και να προσέχουμε και να εφαρμόζουμε άλλα μέτρα, όπως επαρκής αερισμός, η αποφυγή του να στηριζόμαστε σε πολύ μεγάλες ομάδες και νομίζω αυτά τα οποία γνωρίζουμε και μας έχει διδάξει η πανδημία» είπε ο κ.Παρασκευής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης