Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Χαστούκι» από ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών κατά της Covid

«Χαστούκι» από ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών κατά της Covid
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)
Σχετικά Άρθρα

Τον δρόμο για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση, που έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.
Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παράταση μέχρι 31/12/2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.
Η αυξημένη (επταμελής) σύνθεσης του Γ' Τμήματος του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.
Το Γ' Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει ότι κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Πλεύρης για απόφαση ΣτΕ

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό.
Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου.
Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της.
Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης».

Λαζαράτος: Aντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δομές υγείας
277450395_976826926560709_2764887989074146966_n_1.jpg


Το σχόλιο του δικηγόρου και καθηγητή Νομικής στο ΕΚΠΑ, Πάνου Λαζαράτου που εκπροσωπεί προσφεύγοντες για την απόφαση του ΣτΕ 

Εξεδόθη σήμερα η μείζονος σημασίας απόφαση του ΣΤΕ 2332/ 2022 ( Γ τμήμα επταμελής).
Σύμφωνα με την απόφαση τα μέτρα που αφορούν τον ΚΟΒΙΝΤ λαμβάνονται μόνο για το απολυτως ΑΝΑΓΚΑΙΟ διάστημα και ΕΠΑΝΑΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΣ από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα.
Κατά το χρονο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2012 ( 31-3 2022) είχε παρέλθει διάστημα οκτω και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του ΜΕΤΡΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ εργαζομενων σε δομές υγείας χωρίς να έχει διενεργηθεί η υποχρεωτικη επαναξιολόγηση του μέτρου.
Η σχετική από 14-4-2022 άρνηση της Διοικήσεως να επαναπροσλάβει τους ανεμβολιαστους γιατρούς βασίζεται συνεπως σε αντισυνταγματική διάταξη.
Ιστορική απόφαση που σηματοδοτεί μια νέα εποχή
στα ζητήματα του Κορωνοιου.
Στο ζήτημα είχα αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση μου , με αφορμή ομοια υπόθεση μου, τονίζοντας ότι το ΣΤΕ θα έκανε τουτη τη φορά το βήμα ,έχοντας σχετικώς προειδοποιήσει στην τελευταία σκέψη της αποφασεως της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 1684/2022, σκέψη 24.
—————————————————————-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΣτΕ 2332/2022 ο Γ. ΤΣΙΜΕΚΑΣ.
Εισηγητής ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Β. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ.
Καλή επιστροφή στους εργαζόμενους στις δομές υγειας, κατ’ εφαρμογή της αποφασεως , ως ΟΜΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, κατόπιν αιτησεως ,μέχρι την « επαναξιολόγηση» αν αυτή ποτε λάβει χώρα.
Η ιστορική απόφαση μοιάζει με ( προσωρινή/ ας ευχηθούμε ΟΡΙΣΤΙΚΗ) τελετή ληξεως του ΚΟΒΙΝΤ και συνάμα μιας ( λίαν σκοτεινης) περιόδου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης