Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επίδομα μητρότητας: Επεκτείνεται από τους 6 στους 9 μηνες στον ιδιωτικό τομέα από το 2023

Επίδομα μητρότητας: Επεκτείνεται από τους 6 στους 9 μηνες στον ιδιωτικό τομέα από το 2023
Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα στους 9 μήνες είχε εξαγγείλει από το βήμα της 86ης ΔΕΘ στις 10/9 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για τρεις ακόμη μήνες, δηλαδή από τους έξι μήνες που ισχύει σήμερα στους 9 μήνες, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με διάταξη θα ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.
Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα στους 9 μήνες είχε εξαγγείλει από το βήμα της 86ης ΔΕΘ στις 10/9 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έτσι, με την προτεινόμενη ρύθμιση, αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από 6 σε 9 μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί έξι μήνες, δηλαδή 713 χ 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά), ενώ με την επέκταση του επιδόματος θα λάβει 713 χ 9= 6.417 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται ότι το επίδομα καταβάλλεται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Η ρύθμιση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς προβλέπει τη χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας και για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα.
Η μητέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας προς τον πατέρα, εάν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με πλήρη ή μερική απασχόληση. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές και τις συνέπειες ως προς την ασφαλιστική κάλυψη που ορίζει η διάταξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης