Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απεργία στα ΜΜΜ - Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της Αθήνας

Απεργία στα ΜΜΜ - Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της Αθήνας
Αυξημένη μεν, βελτιωμένη δε, η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, μετά το κυκλοφοριακό κομφούζιο το πρωί της Τετάρτης 21/9 λόγω της 24ωρης απεργίας στα ΜΜΜ
Σχετικά Άρθρα

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» σήμερα, Τετάρτη 21/9, στους δρόμους της Αθήνας, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για τις ΔΕΚΟ στη Βουλή.
Στις 12:00 οι εργαζόμενοι των αστικών συγκοινωνιών ξεκίνησαν τη προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το  υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι η  διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, με το σκεπτικό πως «δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις κήρυξής της».

Μποτιλιάρισμα στους δρόμους

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε στους δρόμους της Αθήνας νωρίς το πρωί , όπου η κυκλοφορία διεξαγόταν  με προβλήματα.
Οι δρόμοι νωρίς το πρωί της Τετάρτης  είχαν  φρακάρει και οι οδηγοί των οχημάτων έκαναν  υπομονή για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν  η κατάσταση στον άξονα Συγγρού – Καλλιρρόης – Αρδηττού – Βασιλέως Κωνσταντίνου, στη Λεωφόρο Κηφισίας, αλλά στη Βουλιαγμένης - Ηλιουπόλεως στο ρεύμα προς Αθήνα, όπως και σε άλλους δρόμους.
Έντονα κυκλοφοριακά  προβλήματα, σύμφωνα με την τροχαία Αττικής, καταγράφηκαν  στην Αθηνών Λαμίας και στα δύο ρεύματα από την λεωφόρο Αθηνών έως τον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη, στην άνοδο και στην κάθοδο της λεωφόρου Κηφισού, στη λεωφόρο Μεσογείων, στην άνοδο και στην κάθοδο της λεωφόρου Κηφισίας, και στην άνοδο της λεωφόρου Συγγρού.
Ωστόσο, στη συνέχεια της ημέρας βελτιώθηκε η εικόνα στους δρόμους, αλλά με την αυξημένη κίνηση να παραμένει.

«Χειρόφρενο» στα ΜΜΜ

Στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Έτσι, δεν κυκλοφορούν από την έναρξη της βάρδιας έως την λήξη της, λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ δεν λειτουργούν το τραμ, το μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος(γραμμές 1,2&3).
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών  από τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 21/9.
Η απεργία γίνεται κατά της ψήφισης σχεδίου νόμου για τις ΔΕΚΟ στη Βουλή.
Η απόφαση για την 24ωρη απεργία , σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του ΕΚΑ, καθώς, όπως σημειώνεται, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών εισάγονται διατάξεις με τις οποίες:

  • Κατακρημνίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς με την εισαγωγή ρυθμίσεων που οδηγούν σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
  • Ακυρώνονται οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και οι Κανονισμοί Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
  • Ανοίγει η πόρτα για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.
  • Καταργείται ή πλήρης απασχόληση και η απασχόληση αορίστου χρόνου με τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων και μάλιστα όχι σε υποστηρικτικά συστήματα, αλλά και σε βασικές ειδικότητες, όπως οδηγοί ή τεχνίτες στις επιχειρήσεις δημοσίων μεταφορών.
  • Εκμηδενίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στο σύστημα προσλήψεων σε τυπικό έλεγχο λίγων ημερών που δεν θα ολοκληρώνεται ποτέ, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιτροπές των ίδιων των εταιρειών να καθορίζουν τον τρόπο επιλογής προσωπικού εισάγοντας πλέον και την έωλη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
  • Φαλκιδεύεται η δυνατότητα των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του να υπάγονται στο σύστημα κινητικότητας του Ν. 4440/2016.

Για τους λόγους αυτούς το ΕΚΑ ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν υπογραφεί, την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με την ουσιαστική εποπτεία του ΑΣΕΠ και την επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεων εργαζομένων και διοικήσεων ΔΕΚΟ) να συμφωνούν μισθολογικούς και μη όρους με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας δηλώνουν «θα αγωνιστούμε, με όλες τις δυνάμεις μας, για να αποτρέψουμε τη ψήφιση αυτού του εκτρωματικού νομοσχεδίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης