Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Nέο «χαστούκι» από το Λιμενικό - Διαψεύδει κατηγορίες της Τουρκίας για επαναπροώθηση μεταναστών

Nέο «χαστούκι» από το Λιμενικό -  Διαψεύδει κατηγορίες της Τουρκίας για επαναπροώθηση μεταναστών

Το Λιμενικό καταρρίπτει την τουρκική προπαγάνδα - Δεν υπήρξε επαναπροώθηση μεταναστών στη Μαρμαρίδα.

 

Με ανακοίνωση του το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διέψευσε κατηγορηματικά την ανακοίνωση της Τουρκικής Ακτοφυλακής σήμερα σύμφωνα με την οποία έξι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο μεταξύ των οποίων δύο μωρά, μετά από επαναπροώθηση τους από τις ελληνικές Αρχές στα τουρκικά ύδατα.

Σε κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών περί υποτιθέμενης επαναπροώθησης μεταναστών, που διέρρευσαν οι τουρκικές Αρχές προχώρησε η Αθήνα.


Με ανακοίνωση του το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διέψευσε κατηγορηματικά την ανακοίνωση της Τουρκικής Ακτοφυλακής σήμερα σύμφωνα με την οποία έξι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο μεταξύ των οποίων δύο μωρά, μετά από επαναπροώθηση τους από τις ελληνικές Αρχές στα τουρκικά ύδατα.
«Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διαψεύδει κατηγορηματικά την ανακοίνωση της Τουρκικής Ακτοφυλακής που αναφέρεται σε φερόμενη εμπλοκή της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περιστατικό υποτιθέμενης επαναπροώθησης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή της Μαρμαρίδας, εντός Τουρκικών Χωρικών Υδάτων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, «στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, στις 00:10, μετά την πληροφορία ότι ομάδα παράτυπων μεταναστών βρίσκονταν σε σωσίβιες λέμβους στα ανοιχτά της Μαρμαρίδας, δύο σκάφη του Λιμενικού στάλθηκαν αμέσως στον τόπο του συμβάντος και συνολικά 66 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν από τις 3 σωσίβιες λέμβους που εντοπίστηκαν».

Αναφέρεται ότι από τις αρχικές πληροφορίες προέκυψε ότι οι μετανάστες επαναπροωθήθηκαν «στα τουρκικά χωρικά ύδατα από τις ελληνικές δυνάμεις» ενώ η Τουρκική Ακτοφυλακή, στην ανακοίνωση της, προχώρησε και στην κατηγορία οι άνδρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής τους επιβίβασαν σε σκάφος και τους πήραν τα τιμαλφή τους πριν τους ξαναβάλουν σε τέσσερις σωσίβιες λέμβους κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Μηταράκης: Δεν έχει ξεκινήσει καραβάνι προσφύγων από την Τουρκία

Την Τρίτη εξάλλου, ο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκηςαναφερόμενος σε πληροφορίες που δημοσίευσαν τουρκικά ΜΜΕ, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ξεκινήσει καραβάνι προσφύγων που ετοιμάζεται να φύγει από την Τουρκία.
«Δεν έχει ξεκινήσει να δημιουργείται καραβάνι προσφύγων και δεν αποδεικνύεται ως τώρα ότι η προσπάθεια ορισμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί ένα κλίμα κινητοποίησης», είπε ο κ. Μηταράκης.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι για το θέμα αυτό έχει επικοινωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αρμόδια επίτροπο Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ενώ πλήρη ενημέρωση έχει και η Frontex και συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ως προς το θέμα των συνόρων».
Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια στην Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να διώξουν μετανάστες οι Τούρκοι λόγω των δικών τους οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης