Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην Ελλάδα οι New York Times για να ερευνήσουν το θέμα των παρακολουθήσεων - Η συνέντευξη με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Στην Ελλάδα οι New York Times για να ερευνήσουν το θέμα των παρακολουθήσεων - Η συνέντευξη με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
Οι New York Times βρίσκονται στην Ελλάδα και ξεκίνησαν έρευνα - Washington Post: Αναταραχή στην ελληνική κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα
Το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα μεγαλύτερα ΜΜΕ να έχουν αφιερώσει δημοσιεύματα για το θέμα.
Μάλιστα οι New York Times βρίσκονται στην Ελλάδα και ξεκίνησαν έρευνα.
Μεταξύ άλλων συζήτησαν με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Μάντζο, ο οποίος μίλησε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εφημερίδα από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί στενά το θέμα, καθώς στις 27 Ιουλίου είχε σχετικό ρεπορτάζ για την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Όπως έγραφε μεταξύ άλλων, «ένας υψηλόβαθμος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα και αρχηγός μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης έγινε στόχος κακόβουλου spyware πέρυσι».
Το ρεπορτάζ ήταν για την απόπειρα παρακολούθησης με το Predator, καθώς τότε δεν είχε γίνει γνωστό ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη.


Washington Post: «Ελληνικό Watergate» προκαλεί αναταραχή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών χτύπησαν το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι έλαβε γνώση του περιστατικού και χαρακτήρισε τις ενέργειες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ή ΕΥΠ, «πολιτικά απαράδεκτο».
Η αναταραχή, η οποία αναφέρεται ως «Ελληνικό Watergate», έχει ήδη αναγκάσει τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και στενό συνεργάτης του πρωθυπουργού να παραιτηθεί. Το Κοινοβούλιο διακόπτει τις θερινές του διακοπές. Η πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, αναφέροντας σε δήλωσή της την Τρίτη ότι η ιδιωτικότητα ήταν «θεμελιώδης προϋπόθεση μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας».

«Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν νόμιμο, αλλά ήταν λάθος», δήλωσε ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Δεν ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ». Το σκάνδαλο ξέσπασε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον είχε ενημερώσει για απόπειρα παραβίασης του τηλεφώνου του με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.

Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι επικοινώνησε με την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας αφού έλαβε ένα ύποπτο μήνυμα στο τηλέφωνό του. Σε ομιλία του την Παρασκευή, είπε ότι αργότερα έμαθε ότι η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες του επί ένα τρίμηνο το 2021, όταν ήταν εκστρατεία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν περίμενα ποτέ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές» είπε ο Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς διαφάνειας της ΕΥΠ. Ο οργανισμός αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού και οποιαδήποτε παρακολούθηση πρέπει να εγκρίνεται από εισαγγελέα.

Νωρίτερα φέτος, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι υπέβαλαν παρόμοιες καταγγελίες για παρακολούθηση από την ΕΥΠ, η οποία και αποφάσισε τον Μάρτιο να διερευνήσει τη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης, μεταξύ άλλων κατά πολιτών, αξιωματούχων και δημοσιογράφους στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Predator αναπτύχθηκε από την Cytrox, μια νεοφυή επιχείρηση της Βόρειας Μακεδονίας που αγοράστηκε από πρώην αξιωματικό των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και επιχειρηματίας Tal Dilian το 2019. Οι ερευνητές λένε ότι είναι συγκρίσιμο με το λογισμικό Pegasus που αναπτύχθηκε από Ομάδα NSO του Ισραήλ και μπορεί να συλλέξει μηνύματα και άλλες πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δανείζουν νομιμότητα σε προμηθευτές [spyware] – εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την πώληση στους θύτες», δήλωσε ο John Scott-Railton, ανώτερος ερευνητής στην ερευνητική ομάδα Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Σχολή Παγκόσμιων Υποθέσεων και Δημόσιας Πολιτικής Munk του Τορόντο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποκαλύψεις κατάχρησης spyware αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο μοτίβο, είπε ο Railton. «Αν υπάρχει ένα κρούσμα, υπάρχουν μάλλον πολύ περισσότερα», είπε.
greek_2.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης