Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών – Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων – Ανδρουλάκης: Παραίτηση Μητσοτάκη

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών – Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων –  Ανδρουλάκης: Παραίτηση Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και απαίτησε να σταλεί ο φάκελός του στην Επιτροπή Θεσμών – Διαφάνειας στη Βουλή
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ, τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Από την Πέμπτη (11/8/2022) ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου να προσέρχεται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και απαίτησε να σταλεί ο φάκελός του στην Επιτροπή Θεσμών – Διαφάνειας στη Βουλή.
«
Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία» επισημαίνει στον κ. Μητσοτάκη ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Υπέρ του αιτήματος Ανδρουλάκη περί αποστολής του φακέλου του στη Βουλή τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιμένει στον ισχυρισμό, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είναι αυτός που αρνείται την ενημέρωση από την ΕΥΠ.

Ο κύκλος των καταθέσεων

O δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου θα προσέλθει την Πέμπτη (11/8/2022) στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, προκειμένου να καταθέσει για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη.
Ο κ. Ντογιάκος διεξάγει ο ίδιος προκαταρκτική έρευνα για τον τρόπο που διέρρευσαν, εκτός ΕΥΠ, στοιχεία που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και αφορούν τις τηλεφωνικές υποκλοπές.
Ακόμη, έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον του κ. Ντογιάκου, στις 16 Αυγούστου 2022, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Παρακολούθηση Μητσοτάκη το 2018;

Ο Τάσος Τέλλογλου είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παρακολούθησης το 2018 του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αναφορά στο twitter στην οποία σημείωνε: «Ο ιδιώτης, που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να “ακούει” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές, όταν μιλάει με την σύζυγο η την κόρη του κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες».

Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο

Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο έχουν μπει οι διαρροές που εκτιμάται ότι έγιναν από κρατικούς λειτουργούς και πρόσωπα της ΑΔΑΕ, και αφορούν άκρως απόρρητα έγγραφα για τις υποκλοπές.
Η έρευνα δεν αφορά την την ουσία των υπό διερεύνηση υποθέσεων (εξελίσσεται άλλη) αλλά το γεγονός ότι πληροφορίες και στοιχεία που άπτονται της εθνικής ασφάλειας έγιναν «φειγ βολάν».
Όπως έχει επισημανθεί από την πρώτη στιγμή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρόκειται για έγγραφα που αφορούν «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν παραβάσεις του απορρήτου από εντεταλμένα πρόσωπα είτε της κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή άλλα που ανήκουν στην ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Αφορμή για την συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε η διαρροή εγγράφων σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ κι όχι την ουσία των υπό διερεύνηση υποθέσεων.

Ανδρουλάκης: Παραίτηση Μητσοτάκη, δεν εμπιστεύομαι τους υπουργούς

Λάβρος κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται με νέα, σκληρή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, «δείχνοντας» μάλιστα στον πρωθυπουργό την πόρτα της εξόδου από την εξουσία.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ενημέρωση στο αυτί και ότι δεν εμπιστεύεται τους υπουργούς.
Κάνει λόγο για σκοτεινούς σκοπούς και ζητά να σταλεί ο φάκελος της παρακολούθησής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ διερωτάται αν ο σκοπός της παρακολούθησής του ήταν η πολιτική του εξόντωση. Υπέρ του αιτήματος Ανδρουλάκη τάσσεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στη δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Προσπαθήσατε όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρία εμένα και μία ολόκληρη Παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς. Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία».

Η δήλωση Ανδρουλάκη

Βάσει της εμπειρίας μου από τις αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου σε χώρες, που οι κυβερνήσεις τους χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές, συνηθίζεται να εμφανίζεται το θύμα ως θύτης, μη συνεννοήσιμος, μη συνεργάσιμος και εχθρός εν τέλει της ασφάλειας του κράτους. Ο στόχος προφανής: να γίνουν ανεκτές από την κοινή γνώμη τέτοιες σκοτεινές μεθοδεύσεις.
Κύριε Μητσοτάκη, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα με την ΕΥΠ.
Εσείς καθυστερείτε την έρευνα για το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα, με το οποίο έγινε απόπειρα παγίδευσης μου και θύμα του έπεσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
Ως τώρα δεν έχει ελεγχθεί η εταιρεία, που φέρεται να σχετίζεται με αυτό.
Εσείς αποφεύγετε να απαντήσετε στη διαβολική σύμπτωση πως ελάχιστες ημέρες αφού ξεκίνησε η παρακολούθηση της ΕΥΠ, έγινε η επίθεση σε βάρος μου με το Predator.
Εσείς αποφεύγετε να δημοσιοποιήσετε ποιος είναι ο σοβαρός λόγος που με καθιστούσε εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο «εθνικό κίνδυνο» . Άραγε γιατί δεν ήμουν τα προηγούμενα 7 χρόνια ως Ευρωβουλευτής και πως αυτός ο «εθνικός κίνδυνος» ξεκινά με την υποψηφιότητα μου και παύει να υφίσταται λίγες μέρες μετά την εκλογή μου στην Προεδρία του Κινήματος;
Όλα αυτά είναι μία σατανική σύμπτωση ή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής εξόντωσης;
Ξεκαθαρίζω σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπω σε προφορική συζήτηση με τις αρχές της ΕΥΠ, που λειτούργησαν παρά το Σύνταγμα και τους νόμους.
Δεν θα νομιμοποιήσω τις παράνομες πρακτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη συμμετέχοντας σε μια εξωθεσμική διαδικασία, που δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική.
Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους Υπουργούς, που ισχυρίζονται ότι δεν συνεργάζομαι και δηλώνουν ταυτόχρονα ότι μπορεί να έχει καταστραφεί ο φάκελος της παρακολούθησής μου.
Είναι οι ίδιοι που δεν σεβάστηκαν το ελληνικό κοινοβούλιο και παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση «στο αυτί».

Δεν πρόκειται να ανεχθώ «απώλεια» ή αλλοίωση στοιχείων.


Δεν θα παίξω το παιχνίδι της συνωμοσιολογίας με τις διαρροές για ξένες χώρες. Σας διέψευσαν εκθέτοντας σας οι Πρεσβείες της Αρμενίας και της Ουκρανίας.
Ζητώ να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ενημερωθούν με τον πιο επίσημο τρόπο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ.
Αποδείξατε στην πράξη πόσο προσχηματικές ήταν οι εξαγγελίες σας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ φέρνοντας μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς διαβούλευση και διατηρώντας το στρεβλό καθεστώς υπαγωγής της Υπηρεσίας στο πρωθυπουργικό γραφείο και την διάταξη για μη ενημέρωση του παρακολουθούμενου για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Προσπαθήσατε όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρία εμένα και μία ολόκληρη Παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς. Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία.

Τσίπρας: Να σταλεί ο φάκελος Ανδρουλάκη στη Βουλή

Με το αίτημα του προέδρου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, συντάσσεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
«Ο Μητσοτάκης καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Tο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση.
Όπως και η άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΑΔΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο.
Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν.
Όλα στο φως, εδώ και τώρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικός απατεώνας ο Μητσοτάκης

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ και τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας.
«Όσο ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι επιθυμεί την διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΥΠ τόσο επιμένει στην αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό.
Αποφεύγει με κάθε τρόπο την λογοδοσία στη Βουλή, αφού αρνήθηκε τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να επανέλθει το Κοινοβούλιο σε κανονική λειτουργία καθώς και να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να προστατέψει τους Δημητριάδη και Κοντολέων και να προστατευτεί και ο ίδιος.
Όλα αυτά για να φέρει νύχτα χωρίς καμιά διαβούλευση και έλεγχο Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ με την οποία διατηρεί ανέπαφο το καθεστώς αδιαφάνειας στη λειτουργία της», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Διατηρεί τον έλεγχο της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο και την επιλογή του επικεφαλής της από τον πρωθυπουργό προσθέτοντας μόνο μια απλή γνωμοδότηση της Βουλής.
Δεν καταργεί την κατάπτυστη και ένοχη τροπολογία της κυβέρνησης του με την οποία δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απόρρητου της επικοινωνίας τους», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν την καταργεί για να αφήσει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει σε βάρος των πολιτών και των πολιτικών που παρακολουθούσε.
Μπορεί για την ‘’ενημέρωση 108’’ ο κ. Μητσοτάκης να έκανε ‘’μεγάλες τομές’’ στην λειτουργία της ΕΥΠ.
Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από επικίνδυνος για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, παραμένει κι ένας κοινός πολιτικός απατεώνας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οικονόμου: Αρνείται την ενημέρωση

«Η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια στη «στείρα ανταλλαγή δηλώσεων».
«Aπό την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το ζήτημα, η κυβέρνηση το δημοσιοποίησε και επεδίωξε απολύτως θεσμικά δια του υπουργού Επικρατείας να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να ενημερωθεί από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ» σημείωσε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε:
«Ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να αρνείται. Αντ΄ αυτού με καθημερινές δηλώσεις του, επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός, όντως, πολύ σημαντικού θέματος.
Η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων. Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στη Βουλή».

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

H ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε «για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και την χρήση κατασκοπευτικού υλικού» αναφέρει ότι «η ομολογία στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη παρακολούθηση από την ΕΥΠ των επικοινωνιών του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, σε συνδυασμό με την επιδίωξη παρακολούθησής του από το λογισμικό Predator, προστίθεται στις επανειλημμένες «συνακροάσεις» τηλεφώνων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) από το 2016 που έμειναν αδιερεύνητες από τη λεγόμενη «Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών - ΑΔΑΕ», επιβεβαιώνοντας το ρόλο της στη συγκάλυψη παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών.
Στη δημοσιότητα μεταξύ άλλων ήρθαν ακόμη αποκαλύψεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ των επικοινωνιών δημοσιογράφων που κι αυτές συνοδεύτηκαν από την ενεργοποίηση του συστήματος παρακολούθησης Predator. Παρόμοιες περιπτώσεις παρακολουθήσεων με το λογισμικό spyware Pegasus αποκαλύφθηκαν και για τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ισπανίας. Στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για τη Γερμανική κυβέρνηση που αγόρασε το πιο πάνω κατασκοπευτικό λογισμικό το 2019, ενώ σε διαπραγματεύσεις για την απόκτησή του ήρθαν κι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Εσθονίας (Τμήμα Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Σε Βάθος Ανάλυση προοριζόμενη για την εξεταστική επιτροπή του ΕΚ για την χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και άλλων παρόμοιων εργαλείων κυβερνο-λογισμικής παρακολούθησης στην ΕΕ και τα κ-μ της ή στόχευσης πολιτών ή διαμενόντων στην ΕΕ PE 732.268 - May 2022)».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης