Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φωτιά στον Έβρο: Καίει το πευκοδάσος στη Δαδιά, σηκώθηκαν τα εναέρια - Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Φωτιά στον Έβρο: Καίει το πευκοδάσος στη Δαδιά, σηκώθηκαν τα εναέρια - Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus
Την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής.
Σχετικά Άρθρα

(upd 2)Σε πυκνό πευκοδάσος μαίνεται η πυρκαγιά στη Διαδιά Έβρου, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ωστόσο την προσπάθειά τους δυσχεραίνει το δύσβατο έδαφος.
Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε περίπου στις 14.30 της Πέμπτης (21/7/2022) στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, με την έλευση της νύχτας η φωτιά καθηλώθηκε λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Δύσκολη νύχτα στον Έβρο, μάχη να σωθεί το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Ηλεία: Βελτιωμένη η εικόνα σε Άγναντα και Τραγανό

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση, επιχειρούν 291 πυροσβέστες και 19 εναέρια μέσα

Όπως μεταφέρει το evros.gr, μια νέα αναζωπύρωση προκάλεσε νέο "άπλωμα" της πυρκαγιάς.
Αν και η κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων είναι πάρα πολύ μεγάλη δυστυχώς η πύρινη λαίλαπα φαίνεται να μην κοπάζει.
Στην περιοχή επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα, εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου και ΟΤΑ και από αέρος δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα.
Τα δυσπρόσιτα σημεία στο δάσος Δαδιάς, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης, δυσχεραίνουν το έργο των δεκάδων πυροσβεστών.
Ήδη η οικολογική καταστροφή στο δάσος Δαδιάς είναι μεγάλη, ωστόσο, καλύτερη εκτίμηση θα υπάρχει όταν η φωτιά σβήσει εντελώς.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την περιοχή «Δαδιά»

Την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Αμαλιάδα: Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Τραγανό και Βάρδα – Καλή εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στα Άγναντα

Την ίδια στιγμή, χωρίς ενεργό μέτωπο και οριοθετημένες είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές Τραγανό και Βάρδα στην Ηλεία, ενώ η φωτιά στην περιοχή 'Αγναντα παρουσιάζει καλή εικόνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή Τραγανό του δήμου Πηνειού εξακολουθούν να επιχειρούν 38 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα και 14 οχήματα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.
Στην περιοχή της Βάρδας, του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ώστε να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
Στην περιοχή 'Αγναντα του δήμου Ήλιδας, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχίζουν να επιχειρούν, αποτελούνται από 115 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα. 
Η φωτιά, όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάζει καλή εικόνα και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εξακολουθούν να επιχειρούν, προκειμένου να την ελέγξουν πλήρως.
Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, υπάρχει ετοιμότητα, ώστε να επιχειρήσουν εναέρια μέσα και στις τρεις φωτιές, εάν αυτό βέβαια χρειαστεί.

Υψηλός κίνδυνος και σήμερα Παρασκευή 22 Ιουλίου

Υψηλός είναι και σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, σε «υψηλό κίνδυνο 3» βρίσκονται:

    • Αττική και Κύθηρα, κεντρική & νότια Εύβοια
    • Πολλές περιοχές σε Πελοπόννησο, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία
    • Κρήτη, νησιά σε Ιόνιο και ανατολικό Αιγαίο


Στη μάχη της κατάσβεσης και ο στρατός

Στοιχεία για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το περασμένο 24ωρο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας σε διάφορες περιοχές της χώρας γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ:

Συγκεκριμένα:

  • Στη Δάδια Σουφλίου Εβρου εκτέλεσαν αποστολές αεροπυρόσβεσης 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL,δύο CL-415 και 3 Προωθητές Γαιών,
  • Στην Αγνάντα Ηλείας τέσσερα CL-215 και ένα CL-415,
  • Στα Τρίκαλα Κορινθίας δύο PZL,
  • Στην Αταλάντη Φθοιώτιδας δύο PZL,
  • Στον Κάβο Κερκύρας δυο PZL και
  • Στην Αττική, σε συνέχεια των επιπλέον δέκα περιπολιών ασφαλείας, επιχείρησαν περαιτέρω δύο CL-215 στην Πεντέλη και στα Μέγαρα τέσσερα CL-415/ και ένα CL-215.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης