Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνουν οι πυρκαγιές: Μήνυμα 112 για εκκένωση χωριών στην Αχαΐα, αναζωπυρώσεις σε Κρήτη, Ναυπακτία, Αργολίδα

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνουν οι πυρκαγιές: Μήνυμα 112 για εκκένωση χωριών στην Αχαΐα, αναζωπυρώσεις σε Κρήτη, Ναυπακτία, Αργολίδα
Νέο πύρινο μέτωπο στην Κρήτη εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7 στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα, σε χορτολιβαδική έκταση στην Κέρη Μαλεβιζίου
Σχετικά Άρθρα
(upd9) Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε πολλά μέτωπα στη χώρα το Σάββατο 16 Ιουλίου και με μήνυμα από το 112, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή της Πάτρας, ώστε να εκκενώσουν προληπτικά τις κοινότητες και να κινηθούν προς την Χαλανδρίτσα, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή Καλλιθέα της Πάτρας και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Συνολικά 71 πυρκαγιές κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της υπηρεσίας.
Τα δύο μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα που ανησυχούν περισσότερο βρίσκονται σε Αχαΐα και Ρέθυμνο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μια πραγματική μάχη τις τελευταίες ώρες προκειμένου να καταφέρουν να τα οριοθετήσουν.
Από το σύνολο των πυρκαγιών, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, όπως αναφέρει η ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Καλύτερη η εικόνα στην Πάτρα

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή, Καλλιθέα, της Πάτρας, σύμφωνα με την πυροσβεστική, αν και όπως σημειώνεται, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη.
Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, τα τέσσερα αεροπλάνα και τα έξι ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων συντονιστικό, πραγματοποίησαν ρίψεις νερού μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.
Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του πύρινου μετώπου, που ξεκίνησε από την Καλλιθέα της Πάτρας, έχει περάσει στον γειτονικό δήμο Ερυμάνθου και όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «η φωτιά καίει δασική έκταση σε ορεινή και δύσβατη περιοχή της Πλατανόβρυσης».
Παράλληλα, ο δήμαρχος είπε ότι «είναι θετικό το γεγονός πως έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν μέχρι τώρα αναφορές για ζημιές σε σπίτια».


Οριοθετημένη η πυρκαγιά στο δάσος της Κέρης


Παραμένουν στο δάσος της Κέρης στο Δήμο Μαλεβιζίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις, έχοντας όμως οριοθετήσει την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (16/7/2022).
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν δώδεκα μεγάλα και πέντε μικρά πυροσβεστικά οχήματα με 65 πυροσβέστες και επτά υδροφόρες και πέντε jcp του δήμου και της περιφέρειας.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν δύο ελικόπτερα ένα της πυρoσβεστικής και ένα του στρατού, ενώ τις δυνάμεις ενίσχυσε ομάδα 30 δασοκομάντο που έφτασαν με ειδική πτήση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εκτός από την συμβολή τους στις πυρκαγιές στο Νότιο Ρέθυμνο, συνέδραμαν και στην πυρκαγιά στο δάσος της Κέρης που μέσα σε λίγες εβδομάδες είναι η τρίτη φορά που τυλίγεται στις φλόγες και έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές.
Η φωτιά στο πέρασμά της κατέκαψε χορτολιβαδική έκταση, ενώ οι δυνάμεις παραμένουν στο σημείο, για την αποφυγή της πιθανότητας αναζωπύρωσης.



Στις φλόγες η Κρήτη


Στο Ρέθυμνο, μετά τις αναζωπυρώσεις κοντά στο χωριό Αη Γιώργης και στην Κρύα Βρύση.
Στο Ρέθυμνο, οι αναζωπυρώσεις στο δήμο Αγίου Βασιλείου είναι συνεχείς και ήδη η φωτιά  από την ώρα που εκδηλώθηκε (στις 15/7)  έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.
Μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες των επίγειων δυνάμεων, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από αέρος από ελικότερα, ενώ στις 15/7 είχαν εκκενωθεί προληπτικά  έξι οικισμοί (Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες).
Επί ποδός βρίσκονται και όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη και μάλιστα, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν πάνω από 100 πυροσβέστες, 30 οχήματα, ομάδες πεζοπόρων και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία..
Στο μεταξύ, στην περιοχή της Ορνέ επιχειρούν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες και στο Ροδάκινο 7 οχήματα με 22 πυροσβέστες, ενώ συνεχίζονται από τα εναέρια μέσα οι ρίψεις νερού και εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.
Ήδη, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σπηλίου - Αγίας Γαλήνης που είχε διακοπεί το βράδυ της Παρασκευής 15/7 λόγω της πυρκαγιάς.
Σημειώνεται ότι η καταστροφή από τις φλόγες ξεκινάει από Κρύα Βρύση, Ορνέ, Μέλαμπες, Σαχτούρια και φτάνει μέχρι τις πρώτες κατοικίες παραθεριστικές της Αγίας Γαλήνης.
Πάντως, οι ισχυροί άνεμοι  πλέον έχουν κοπάσει.
1_400.JPG
Μεγάλες αναζωπυρώσεις - Τα δύο κρίσιμα σημεία

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης, μιλώντας τον ΣΚΑΪ 100,3, το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7 σημειώθηκαν μεγάλες αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε δύο σημεία, κοντά στο χωριό Αη Γιώργης, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους, αλλά και προς την Κρύα Βρύση.
Ο ίδιος ανέφερε πως φοβάται ότι πρόκειται για εμπρησμούς.
«Το κύριο μέτωπο που μας απασχολεί μέχρι στιγμής είναι αυτό που εκδηλώθηκε στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, όπου έχει συγκεντρωθεί και ο μεγαλύτερος αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων» ανέφερε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ραφαέλα Τσίμα, σύμφωνα με την οποία η φωτιά στο Ροδάκινο Ρεθύμνου έχει καλύτερη εικόνα
Σημειώνεται ότι με εντολή του δημάρχου Αγίου Βασιλείου έχουν εκκενωθεί πολυτελείς κατοικίες, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για τους διαμένοντες τουρίστες.
Ο κ. Ταταράκης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου, ενώ σημείωσε πως διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό.
Πρόσθεσε ότι πέρα τον πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο ERICSON και αναμένεται να φτάσει ένα ακόμα από την Τρίπολη.

Δεν απειλούνται χωριά

Για βιβλική καταστροφή έκανε λόγο το πρωί ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, αναφέροντας ωστόσο ότι πλέον δεν απειλούνται σπίτια και επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που είχαν εκκενωθεί, ενώ  έχουν καεί πάρα πολλά ελαιόδενδρα και έχουν καταστραφεί μελίσσια.

«Ευτυχώς τώρα βλέπουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο. Επιχειρούν τρία ελικόπτερα και ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο ανατολικά της Ορνέ. Αλλά η καταστροφή είναι βιβλική», τόνισε ο κ. Ταταράκης και πρόσθεσε ότι η ένταση των ανέμων έχει πέσει, αν και υπάρχουν ακόμη μεγάλες ριπές.
Σημείωσε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν πολύ δύσκολη, αφού η φωτιά δεν είχε περιοριστεί και το μέτωπο ήταν μεγάλο.

Το ξέσπασμα  της φωτιάς

Χωρίς σταματημό η προέλαση της φωτιάς που από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 15/7 κατακαίει μία ευρύτατη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.
Εκκενώθηκαν αρχικά τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και 'Αγιος Γιώργης με εντολή που δόθηκε από το δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας.
Η φωτιά πέρασε   την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.
Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, ερυθρός σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς.

Εντολή εκκένωσης και στις Μέλαμπες – Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους

Και στην περιοχή του Ορνέ έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες της πυροσβεστικής.
Μάλιστα, στις 15/7 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του χωριού Μέλαμπες για να εκκενώσουν προς Νέα Κρύα Βρύση.

Στο νοσοκομείο με δύσπνοια ηλικιωμένη – Τραυματίας πυροσβέστης - Κινδύνευσε δήμαρχος

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, δύο άτομα κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει αδιάκοπα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν πυροσβέστη καθώς και μία ηλικιωμένη γυναίκα οι οποίοι παρελήφθησαν από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας στο Σπήλι Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο πυροσβέστης φέρεται να έχει ελαφρά τραύματα στον αγκώνα του χεριού και έπειτα από την ιατρική φροντίδα και την ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε, αποχώρησε.
Ωστόσο, η ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια στο Κέντρο Υγείας όπου οι ιατροί έκριναν ως απολύτως αναγκαία τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου όπου θα συνεχίσει τη νοσηλεία της.
Παράλληλά, αργά το βράδυ της Παρασκευής 15/7, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης, εμφάνισε αναπνευστικό πρόβλημα και μεταφέρθηκε  στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου,  όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια  μετέβη στο σπίτι του, από όπου όλο το βράδυ συντόνιζε τις επιχειρήσεις με τα μηχανήματα και τις υδροφόρες της περιοχής που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 5 περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Σάββατο 16 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Περιφέρεια Κρήτης
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης