Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μόσιαλος για Omicron 4 – 5: Δεν αποτρέπουν την ήπια λοίμωξη τα εμβόλια – Πιθανή επαναμόλυνση

Μόσιαλος για Omicron 4 – 5: Δεν αποτρέπουν την ήπια λοίμωξη τα εμβόλια – Πιθανή επαναμόλυνση
Πολύ μικρότερες οι επιπτώσεις από Delta και προηγούμενες παραλλάξεις Omicron είπε ο κ.Μόσιαλος
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως τα εμβόλια δεν αποτρέπουν την ήπια λοίμωξη από τις παραλλάξεις Omicron 4 και 5 διατύπωσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως ο συνδυασμός προηγούμενης έκθεσης και εμβολιασμού ή μόνο η προηγούμενη έκθεση ή μόνο ο εμβολιασμός προσφέρουν σημαντική προστασία, όσον αφορά στη μείωση της θνητότητας.
Σε ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο κ.Μόσιαλος υποστηρίζει πως «τα δημογραφικά δεδομένα της Νότιας Αφρικής είναι διαφορετικά και ευνοϊκότερα των αντίστοιχων των ευρωπαϊκών χωρών».
«Το ίδιο ισχύει και με την έκθεση του πληθυσμού σε προηγούμενα κύματα (που προηγήθηκαν της Delta και που ήταν μεγαλύτερα), που ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες.
Ξέρουμε επίσης πως μόνο 32% των Νοτιοαφρικανών έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας (NICD) για τη Νότια Αφρική, σχετικά με τον συνολικό αριθμό θανάτων μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, «προκύπτει καταρχάς πως τον τελευταίο χρόνο στη Νότια Αφρική τα δύο κύματα της Omicron είχαν σημαντικά μικρότερες επιπτώσεις από αυτό της Delta.
Και το κύμα της Β4/Β5 πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτό των Omicron 1 και 2, όσον αφορά τους θανάτους που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία» αναφέρει ο κ.Μόσιαλος.

Αποτρέπουν θανάτους τα εμβόλια

« Η έκθεση σε προηγούμενα στελέχη - ακόμη και της Omicron - δεν αποτρέπει τις ήπιες λοιμώξεις από Β4/Β5.
Επίσης γνωρίζουμε πως και τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης.
Όμως, παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο συνδυασμός προηγούμενης έκθεσης και εμβολιασμού ή μόνο η προηγούμενη έκθεση ή μόνο ο εμβολιασμός προσφέρουν σημαντική προστασία, όσον αφορά στη μείωση της θνητότητας.
Θα θυμίσω εδώ πως οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες πανεπιστημίων του Χονγκ-Κονγκ και του Ισραήλ για την Omicron τον Δεκέμβριο του 2021 έδειχναν την επίπτωση κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό.
Τότε είχα τονίσει πως ο συνδυασμός αυτών των μελετών και των τάσεων στη Νότια Αφρική δείχνει πως η Omicron είναι πιθανό να έχει μικρότερες επιπτώσεις σε σύγκριση με τη Delta όσον αφορά στη θνητότητα.
Πολλοί είχαν διαφωνήσει και θεώρησαν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες.
Διαψεύστηκαν βέβαια με βάση τα πολλαπλά δεδομένα που πλέον έχουμε και από κλινικές και από επιδημιολογικές μελέτες» τονίζει ο κ.Μόσιαλος.
«Η Νότια Αφρική προφανώς και διαφέρει από την Ευρώπη.
Αλλά όταν σε μια χώρα παρατηρούμε συγκεκριμένες τάσεις και κάθε κύμα που έρχεται προκαλεί μικρότερες επιπτώσεις, τότε είναι λογικό να αναμένουμε αντίστοιχες τάσεις (όχι αντίστοιχο αριθμό θανάτων ανά 1.000 κατοίκους) και σε άλλες χώρες.
Αυτό το περιμένουμε γιατί, για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές χώρες, παρότι έχουν δυσμενέστερα δημογραφικά δεδομένα, έχουν καλύτερα συστήματα υγείας, πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασθέντων και πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε αντιιικά φάρμακα» καταλήγει ο κ.Μόσιαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->