Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέος πονοκέφαλος με 10.528 ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα - Επιστρέφουν μάσκα και μέτρα; 1.631 επαναλοιμώξεις

Νέος πονοκέφαλος με 10.528 ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα - Επιστρέφουν μάσκα και μέτρα; 1.631 επαναλοιμώξεις
Για απολύτως ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων covid έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουμε μπει πλέον σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό
Σχετικά Άρθρα

Σημαντική είναι η αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό συγκριτικά με τα επιδημιολογικά στοιχεία της προηγούμενης χρονικής περιόδου, γεγονός που ανησυχεί ιδιαιτέρως την επιστημονική κοινότητα λόγω και της στασιμότητας που υπάρχει πλέον στους εμβολιασμούς.
Ειδικότερα, συνολικά 10.528 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου ο ΕΟΔΥ, αλλά το Υπουργείο εμφανίζεται καθυσηχαστικό καθώς όπως είπε ο Υπουργός Υγείας η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Επίσης, καταγράφηκαν 9 θάνατοι και 94 διασωληνωμένοι ασθενείς.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.573.052 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.631 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 152.749(4.1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.124 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 94 (55.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 46 (48.94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 48 (51.06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.715 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 169 (ημερήσια μεταβολή +26.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 144 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 11.544.398 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 72.938.964 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 95.227 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 21 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 180 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 10.139 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 1.288 θετικά (12.7%).

Πλεύρης: Απολύτως ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων covid – Πιθανά τα μέτρα, δεν θα είναι οριζόντια

Για απολύτως ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων covid έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουμε μπει πλέον σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Πλεύρης όσον αφορά τη λήψη μέτρων, είπε πως είναι πιθανά, αλλά δεν θα είναι οριζόντια.
Ερωτηθείς για το εάν η άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας έγινε νωρίτερα λόγω της έλευσης των τουριστών ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι «είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ήραμε τα μέτρα», επισημαίνοντας ότι η άρση των μέτρων έχουν κάνει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν καμία εξάρτηση για τον τουρισμό.
«Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος.
Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, αλλά δεν είχε βαριές νοσηλείες» είπε ο κ.Πλεύρης.

Δεν πιέζεται το ΕΣΥ

Μιλώντας για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι «βρισκόμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων εδώ σχεδόν και ένα χρόνο».
«Επομένως, το ΕΣΥ δεν πιέζεται από τον κορωνοϊό και ούτε αναμένει ότι θα έχει τους θερινούς μήνες αύξηση στις νοσηλείες.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ» υπογράμμισε ο κ.Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι η αυξημένη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα οφείλεται στον μεγάλο αριθμό τεστ, στον αυξημένο αριθμό τουριστών και στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του ιού.
«Η σύσταση είναι όταν βρισκόμαστε σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό πρέπει να φοράμε μάσκα και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας», τόνισε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

Συνύπαρξη με covid

«Έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» είπε ο κ. Πλεύρης αναφέροντας ότι οι μεταλλάξεις Omicron δεν έχουν την ίδια πίεση για το ΕΣΥ όπως η Delta.
«Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοια που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δε θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι που θα παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σχετικά με το τι θα γίνει με την τέταρτη δόση τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση, αλλά είναι ακόμη άγνωστο αν αυτό θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού.

Καμπανάκι Σαρηγιάννη: Σε εξέλιξη το νέο κύμα covid – Φόβοι για αύξηση νοσηλειών σε ΜΕΘ

Την θέση πως είναι σε εξέλιξη ένα νέο κύμα κορωνοϊού, το οποίο τις επόμενες εβδομάδες θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στις ΜΕΘ διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννης.
«Μπαίνει ήδη ακόμα περισσότερος κόσμος στα νοσοκομεία, απλώς ακόμα δεν το βλέπουμε στις διασωληνώσεις και στις ΜΕΘ» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Σαρηγιάννης διευκρινίζοντας ότι «αυτό το κύμα της πανδημίας ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και τώρα είναι σε φάση ανάπτυξης».
«Από την επόμενη εβδομάδα θα φαίνεται στις διασωληνώσεις και δυστυχώς, αργότερα, θα αρχίσει να φαίνεται και στους θανάτους.
Θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος παρακολουθεί τους επιδημιολογικούς δείκτες και το πώς αυτοί αποτυπώνονται στα κρούσματα.
«Ξεφεύγουμε σε σημαντικό ποσοστό από ανοσία είτε τη φυσική, μετά από νόσηση και ανάρρωση.
Είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μόλυνση από τον ιό.
Η λογική μάς λέει ότι θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα» υποστήριξε ο καθηγητής, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος το ότι σταμάτησε η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή rapid test σε σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών καθώς και στους χώρους εργασίας.
«Το καλό, ωστόσο στην όλη κατάσταση, είναι ότι προλάβαμε να αποκλιμακώσουμε την πίεση στο ΕΣΥ» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να μην παραλείπει να κάνει τεστ και να φοράει μάσκες όπου χρειάζεται, ακόμα και σε αεροπλάνα και πλοία, και ας μην είναι αυτό πια υποχρεωτικό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης