Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΟΔΥ: Καμία ενεργή συρροή από Candida Auris αυτή τη στιγμή - Δεν απειλεί άτομα εκτός νοσοκομείου και εκτός ΜΕΘ

ΕΟΔΥ: Καμία ενεργή συρροή από Candida Auris αυτή τη στιγμή -  Δεν απειλεί άτομα εκτός νοσοκομείου και εκτός ΜΕΘ
"Δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) διεθνώς που να είναι αποστειρωμένη, χωρίς κανένα παθογόνο", σύμφωνα με την Κ. Μέλλου
Σχετικά Άρθρα
Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποια ενεργή συρροή από Candida Auris που να μας έχει δηλωθεί, να είμαστε σε εγρήγορση και να διερευνάται, δηλώνει η προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης για τα λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, επιδημιολόγος κα Κασσιανή Μέλλου, μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από δηλώσεις επιστημόνων περί εντοπισμού του εν λόγω παθογόνου στον Ευαγγελισμό και άλλα νοσοκομεία της Αθήνας.
Η κα Μέλλου αναφέρει στο Πρακτορείο Fm ότι σχεδόν σε όλες τις μονάδες έχουν υπάρξει κατά καιρούς παθογόνα που έχουν μεταδοθεί ενδονοσοκομειακά.
Όπως αναφέρει, «δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) διεθνώς που να είναι αποστειρωμένη, χωρίς κανένα παθογόνο. Και για να εκφράσω και την προσωπική μου άποψη, θα προτιμούσα να πάω σε ένα νοσοκομείο όπως ο Ευαγγελισμός, που έχει ανακοινώσει ότι έχει βρει candida στο παρελθόν, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί είναι ενημερωμένοι για να το ψάξουν, έχουν την εργαστηριακή δυνατότητα, και έλαβαν γρήγορα μέτρα για να μην έχουμε κάποια μεγάλη συρροή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλές φορές, υπηρεσίες που μας δηλώνουν ότι έχουν κρούσματα δεν είναι αυτές που είναι πιο επικίνδυνες».

Στην Πάτρα δεν έχει δηλωθεί θάνατος που να έχει αποδοθεί στον μύκητα

Σχετικά με δηλώσεις με τις οποίες συσχετίζεται ο μύκητας αυτός με θανάτους στην Πάτρα, η εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει πως «δεν υπήρξε κάποια επίσημη επιβεβαίωση αυτής της δήλωσης, ούτε έχει δηλωθεί κάποιος θάνατος που να έχει αποδοθεί στην candida στην Πάτρα και να το γνωρίζουμε».
Η ίδια σημειώνει σχετικά με το αν έχει παρατηρηθεί αύξηση του παθογόνου στην πανδημία ότι «διεθνώς υπάρχουν κάποια δεδομένα που μιλούν για αύξηση. Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει δυσκολία στη διάγνωση της candida. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχουμε βελτιώσει την εργαστηριακή μας διερεύνηση και βρίσκουμε πιο εύκολα το συγκεκριμένο παθογόνο. Κατά συνέπεια, η αυξημένη ανίχνευση του, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη αύξηση. Αλλά σημαίνει ότι είμαστε πιο ενημερωμένοι, και ότι οι γιατροί ψάχνουν όταν έχουν κρούσματα, και για candida».

Που εντοπίζεται και ποιοι κινδυνεύουν

Η κα Μέλλου ξελαθαρίζει ότι ο μύκητας Candida Auris που εμφανίζεται συνήθως στους νοσοκομειακούς χώρους και κυρίως στις ΜΕΘ, δεν απειλεί άτομα εκτός νοσοκομείου και εκτός ΜΕΘ.
Όπως εξηγεί, όσο πιο ανοσοκατεσταλμένος είναι κάποιος ή φέρει ξένα σώματα, όπως π.χ. καθετήρα ή είναι διασωληνωμένος, αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσει σοβαρή νόσηση από τον μύκητα.
«Αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω, επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολλή συζήτηση για αυτόν τον μύκητα, είναι ότι ουσιαστικά αποτελεί ένα από τα παθογόνα που μπορεί να προκύψει μέσα σε μία ΜΕΘ και να οδηγήσει σε νοσοκομειακή λοίμωξη, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Δεν θα ήθελα να χάσουμε την εικόνα λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα. Όλες οι λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν μέσα σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας είναι σημαντικές. Σαφώς για όλες, μας ενδιαφέρει να πάρουμε άμεσα μέτρα και σε όλες τα μέτρα είναι τα ίδια, είτε είναι candida, είτε ψευδομονάδα, είτε κάποιο άλλο παθογόνο. Πρέπει να έχουμε πολύ καλή τήρηση των συνθηκών υγιεινής», προσθέτει.

Τους επόμενους μήνες τα αποτελέσματα από την καταγραφή

Σύμφωνα με την κα Μέλλου, το 2019 απομονώθηκε για πρώτη φορά ο candida στη χώρα μας και αυτό οδήγησε σε μία πιλοτική εφαρμογή (2019-2021) για ενημέρωση των νοσοκομείων σχετικά με το παθογόνο.
«Είχαν σταλεί αρκετές φορές υπηρεσιακά σημειώματα ενημέρωσης από μας προς τους γιατρούς των μονάδων για την πιθανότητα εμφάνισης του παθογόνου, πώς θα πρέπει εργαστηριακά να το ελέγχουν, και να μας δηλώνουν κρούσματα. Έτσι, πιλοτικά είχαμε καταγράψει μέσα σε αυτά τα χρόνια (και εν μέσω πανδημίας) κάποια κρούσματα, τα οποία δεν οδήγησαν σε κάποια τραγικά μεγάλη συρροή. Παρόλα αυτά, αποφασίσαμε να υπάρξει μία ολική πλέον καταγραφή, να υπάρξει υποχρεωτική δήλωση αυτών των λοιμώξεων. Πλέον έχουμε και την εργαστηριακή δυνατότητα διερεύνησης στα νοσοκομεία και έχουμε και εργαστήριο στο ΕΚΠΑ που μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για candida. Κατόπιν όλων , ο candida auris έχει εισαχθεί στη λίστα των παθογόνων που καταγράφουμε πια τακτικά από όλες τις ΜΕΘ της χώρας. Αυτό έχει εγκριθεί και από τον υπουργό κ. Πλεύρη (είναι γνωστή η ευαισθησία του στο θέμα, λόγω και της προσωπικής του περιπέτειας με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη) και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τον ΕΟΔΥ. Τους επόμενους μήνες θα κοινοποιηθούν και τα αποτελέσματα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898