Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας - Νέα χαλάρωση μέτρων, τι ισχύει - Εκτιμήσεις για νέα μετάλλαξη

Σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας - Νέα χαλάρωση μέτρων, τι ισχύει - Εκτιμήσεις για νέα μετάλλαξη

Σε φάση σταθεροποίησης και σταδιακής αποκλίμακωσης μη πανδημία - Τι ισχύει από το Σάββατο 19/2

Σχετικά Άρθρα

Σε ισχύ από σήμερα, Σάββατο 19/2, η άρση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν αποκλειστικά στις δραστηριότητες πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, με στόχο τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Με φόντο τη σταθερή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2 με μείωση των νέων εισαγωγών, του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, των διασωληνωμένων, αλλά και των θανάτων, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους, ενώ για τους ανεμβολίαστους ισχύουν οι προηγούμενες απαγορεύσεις.
Ωστόσο, παραμένει υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους.
Κυβέρνηση και ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία χαλάρωσης και άρσης των περιορισμών θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς απώτερος στόχος είναι στα τέλη Μαρτίου να έχουν αρθεί όλα τα μέτρα.
Μάλιστα, δια στόματος Στ. Πέτσα ξεκαθαρίστηκε ότι "τα  μέτρα που αφορούν στους συμπολίτες μας που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν θα αρθούν τελευταία".
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι πλέον, με το ποσοστό των εμβολιασμένων, τα νέα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα,τις νέες θεραπείες και πρωτόκολλα, μπορούμενα συνυπάρξουμε με τον ιό.
Όσον αφορά το τελευταίο μέτρο, που δεν είμαι άλλο από αυτό της χρήσης μάσκας, οι ειδικοί εκτιμούν πως θα  τις «πετάξουμε» πιθανότατα το καλοκαίρι.
Και ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει βήμα-βήμα, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να συγκλίνουν στο ότι  πάμε για ένα καλύτερο Πάσχα φέτος, δεν λείπει η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκη, να εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι θα εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Πέτσας: Τελευταία θα αρθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους


«Δεν θα ήθελα να πετάξουμε τις μάσκες. Είναι ένα μέτρο σχετικά ανώδυνο για την οικονομία τουλάχιστον. Και βοηθά πολύ χωρίς να κοστίζει στην οικονομία και στην κινητικότητα των πολιτών. Θα προτιμούσα να πάμε σε σταδιακή άρση των μέτρων, όπως είπαμε», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας,μιλώντας στο mega.
«Βλέπω ότι μπορεί να αρχίσει η αποκλιμάκωση που την βλέπω από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Μέχρι τότε κερδίζουμε χρόνο γιατί οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Τα μέτρα που αφορούν στους συμπολίτες μας που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν θα αρθούν τελευταία, για την προστασία των ίδιων», πρόσθεσε.

Τζανάκης: Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού μέχρι το καλοκαίρι - Ελπίζουμε να είναι η τελευταία

Μέχρι το καλοκαίρι θα εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού , όπως εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Ας είμαστε προσεκτικοί. Εγώ περιμένω μια ακόμα έκπληξη από τον ιό, μια νέα μετάλλαξη μέχρι το καλοκαίρι, που ελπίζουμε να είναι η τελευταία», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης.
Υπογράμμισε ότι ο ιός μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις και πολλές φορές νομίζουμε ότι έχουμε τελειώσει τον ιό και αυτός δεν έχει τελειώσει, αλλά και πως πλέον η κοινωνία έχει τα όπλα για να τον αντιμετωπίσει και να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Για μάσκες

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως το σενάριο να τις "πετάξουμε" το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αν και θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό ακόμα σε εσωτερικούς χώρους.


Ψαλτοπούλου: Την Άνοιξη μια καλύτερη εικόνα της πανδημίας, με ύφεση - Η χρήση μάσκας είναι το τελευταίο μέτρο


«Παγκοσμίως υπάρχει μια αισιοδοξία. Πλέον βρισκόμαστε σε μια εικόνα που την Άνοιξη θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα της πανδημίας, με ύφεση, και με αποκλιμάκωση στους διασωληνωμένους και τους θανάτους και λιγότερα νέα κρούσματα», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Ακόμα αυτό δεν το έχουμε δει στη χώρα μας, είναι η προβολή των δεικτών που κάνουμε σε σχέση με άλλες χώρες. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερά και μικρά βήματα για να βρούμε την κανονικότητά μας», πρόσθεσε η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο mega.
Σημείωσε δε, πως «πάμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα».

Βήμα- βήμα προς την κανονικότητα

Για την εξέλιξη της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, η κα Ψαλτοπούλου εξήγησε πως «είμαστε αισιόδοξοι και όλοι οι επιστήμονες παγκοσμίως είναι το ίδιο, ότι με τη μεγάλη ανοσοποίηση θα φτάσουμε στην κανονικότητά μας».
Όπως είπε, «ο εμβολιασμός μας σώζει ως προς την ευρύτερη ανοσία», ενώ «οι ανεμβολίαστοι για να έχουν την σούπερ ανοσία, φαίνεται πως δεν αρκεί η απλή νόσηση. Κάποιος πρέπει ακόμα και αν έχει νοσήσει, να εμβολιαστεί».
Κατά την ίδια, «η χρήση μάσκας είναι το τελευταίο μέτρο, πολλοί αισθάνονται ότι θα τη φορούν ακόμα και όταν όλα τα μέτρα έχουν αρθεί».
Υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνουν σταδιακά τα βήματα προς την κανονικότητα, λέγοντας πως «μετά από δύο χρόνια μεγάλης πίεσης όλου του πληθυσμού, και ψυχολογικής, καλό είναι να αρθούν τα μέτρα σταδιακά, και ελέγχοντας ανά βδομάδα ή δύο βδομάδες τις επιπτώσεις της άρσης τους».


Νέα μέτρα χαλάρωσης με φόντο τη σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας – Τι ισχύει από σήμερα (19/2)

Σε ισχύ από σήμερα, Σάββατο 19/2, η άρση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν αποκλειστικά στις δραστηριότητες πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, ενώ για τους ανεμβολίαστους ισχύουν οι προηγούμενες απαγορεύσεις.
Παραμένει υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους.
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα χαλάρωσης από σήμερα, επιστρέφουν οι όρθιοι πελάτες στη διασκέδαση – θα επιτρέπονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους -, ενώ αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα στο 50%επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές και μειώνεται περαιτέρω το ποσοστό τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο 20%.

Η εικόνα της πανδημίας

Πτώση κατέγραψαν τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022,  καθώς έφτασαν τα 18.605, ενώ 80 ήταν οι νέοι θάνατοι, με 470 διασωληνωμένους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.183 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 470 (62.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 349 (74.26%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (25.74%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.193 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 372 (ημερήσια μεταβολή -0.8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 374 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης