Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, με μέτρα που σχεδιάζονται για πριν τον Απρίλιο

Πέτσας: Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, με μέτρα που σχεδιάζονται για πριν τον Απρίλιο
"Το 2022 έχει πολλές αβεβαιότητες, αν μέχρι το καλοκαίρι έχουν εξομαλυνθεί τα θέματα της πανδημίας και της ενέργειας, νομίζω ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει ακόμα πιο επιθετικά την πολιτική που έχει εξαγγείλει, δηλαδή της μείωσης των φόρων", τόνισε ο Στ. Πέτσας
Σχετικά Άρθρα

«Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης που έχει αποκτήσει το χρησιμοποιεί με σύνεση. Η στήριξη θα συνεχιστεί και για το επόμενο χρονικό διάστημα με μέτρα που σχεδιάζονται για πριν τον Απρίλιο. Ελπίζουμε να μην έχουμε γεωπολιτικές διαταράξεις που θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερο πρόβλημα στις τιμές της ενέργειας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, αναφερόμενος στην ακρίβεια και τις κινήσεις της κυβέρνησης.
«Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε αυτή η εισαγόμενη κρίση ενέργειας που οδήγησε σε ανατιμήσεις, η κυβέρνηση ήταν δίπλα για να στηρίζει», ανέφερε ο κ. Πέτσας μιλώντας στο mega και πρόσθεσε πως ήδη «έχουμε δώσει από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα 2,1 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και έχουμε κάνει διαφόρων τύπων παρεμβάσεις για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την πολιτικής μας που αυξάνει τα χρήματα στην τσέπη του πολίτη, είτε με τις μειώσεις φόρων, είτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτά μπορούν να συμπληρωθούν στο μέλλον».

Έκτακτο βοήθημα το Πάσχα

Ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά στο έκτακτο βοήθημα που θα δοθεί το Πάσχα, λέγοντας πως «είναι σαφής η τοποθέτηση και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Οικονομικών ότι εξετάζεται το να δοθεί».
Πρόσθεσε ότι «το ποιους θα αφορά και το ύψος που θα έχει θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της οικονομίας».

Περί φόρων – Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο μέλλον

Κληθείς να απαντήσει εάν αναμένεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «ένας σχεδιασμός για το μέλλον εξορθολογισμού των φορολογικών συντελεστών είναι μέσα στις δυνατότητες που έχει η οικονομία και στο πνεύμα αυτής της κυβέρνησης. Επομένως, για το μέλλον δεν το αποκλείω αυτό, όχι όμως εν μέσω ενός προϋπολογισμού δύσκολου, σε μια χρονιά αβεβαιότητας».
«Πιστεύω ότι το 2022 έχει πολλές αβεβαιότητες, αν μέχρι το καλοκαίρι έχουν εξομαλυνθεί τα θέματα της πανδημίας και της ενέργειας, νομίζω ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει ακόμα πιο επιθετικά την πολιτική που έχει εξαγγείλει, δηλαδή της μείωσης των φόρων», συμπλήρωσε.
Για τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Πέτσας αφού σημείωσε πως «το πετρέλαιο θέρμανσης είναι μια πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα», υπενθύμισε ότι «το 2011 προβλεπόταν από το μνημόνιο ένας πενταπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης για να πετύχουμε τους τότε δημοσιονομικούς στόχους. Δεν απέδωσε εκείνο το μέτρο. Η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και καθιέρωσε το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, αλλά τουλάχιστον μπορέσαμε να διατηρήσουμε ένα διευρυμένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης».
Πάντως, σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια εξορθολογισμού, «αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας που κινείται η κατανάλωση. Στο μέλλον μπορεί να δούμε έναν εξορθολογισμό αυτών των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Φέτος με όσα έχουν προηγηθεί, και με την κίνηση που έχουμε κάνει να στηρίξουμε με 2,1 δις ευρώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι δύσκολο να συμβεί».

Για πανδημία και άρση μέτρων

Αναφερόμενος στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «δεν θα ήθελα να πετάξουμε τις μάσκες. Είναι ένα μέτρο σχετικά ανώδυνο για την οικονομία τουλάχιστον. Και βοηθά πολύ χωρίς να κοστίζει στην οικονομία και στην κινητικότητα των πολιτών. Θα προτιμούσα να πάμε σε σταδιακή άρση των μέτρων, όπως είπαμε».
«Βλέπω ότι μπορεί να αρχίσει η αποκλιμάκωση που την βλέπω από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Μέχρι τότε κερδίζουμε χρόνο γιατί οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Τα μέτρα που αφορούν στους συμπολίτες μας που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν θα αρθούν τελευταία, για την προστασία των ίδιων», πρόσθεσε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης