Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απόκριες τέλος, μένουν οι περιορισμοί υπό τον φόβο νέας έξαρσης covid – Κανονικότητα από … Μάρτιο

Απόκριες τέλος, μένουν οι περιορισμοί υπό τον φόβο νέας έξαρσης covid – Κανονικότητα από … Μάρτιο
Αίρεται ο περιορισμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Οι φόβοι για τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας αλλά και οι πολύ υψηλοί αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων που καταγράφονται καθημερινά και που εξακολουθούν να διατηρούν την πίεση στο ΕΣΥ είναι ανάμεσα στους λόγους που δεν επιτρέπουν στους ειδικούς να δώσουν το πράσινο φως για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της covid.
Με εξαίρεση την άρση του περιορισμού των 6 ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση που έρχεται να προστεθεί στην απελευθέρωση του ωραρίου και στην επιστροφή της μουσικής, οι επιστήμονες αποφάσισαν να διατηρήσουν τους υπόλοιπους περιορισμούς, προκρίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που θα συνοδεύεται και από την αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Ήδη πάντως καταγράφεται μια σχετική σταθεροποίηση τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων (στα επίπεδα των 20.000 ημερησίως) όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία (οριακά πάνω από 4.500 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς), αν και η βασική εκτίμηση είναι ότι επικρατεί μια «εύθραυστη αποκλιμάκωση» της επιδημίας.
Αυτή άλλωστε η «εύθραυστη αποκλιμάκωση» είναι που καθιστά επιφυλακτικούς τους ειδικούς, οι οποίοι προσανατολίζονται στο να απαγορεύσουν και φέτος τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες, υποσχόμενοι πως αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε ένα πιο χαλαρό και ασφαλές Πάσχα.
Πάντως, είναι κοινή πεποίθηση πλέον πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλους περιορισμούς και πως είναι αναγκαίο να αλλάξει το μείγμα των μέτρων, κάτι άλλωστε που προκρίνουν και οι ίδιοι οι επιστήμονες.
Άλλωστε οι εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις που καταγράφονται κάθε εβδομάδα σε συνδυασμό με τους 7,4 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους, τα νέα εμβόλια αλλά και τα αντιικά χάπια αποτελούν δεδομένα που μάλλον υπόσχονται καλύτερες ημέρες.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο η κυβέρνηση εκτιμά πως από τον Μάρτιο, το πιο πιθανό σενάριο θέλει να μην υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο, πλην της χρήσης της μάσκας.
4_130.JPG
Τζανάκης: Άλλοι 1.500 θάνατοι λόγω covid τον Φεβρουάριο – 300.000 αμετανόητοι

Την εκτίμηση πως άλλοι 1.500 θάνατοι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να καταγραφούν εντός του Φεβρουαρίου διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
«Ο ιός μας έχει εκπλήξει τουλάχιστον τρεις – τέσσερις φορές.
Μπορεί να ξεσπάσει ένα ριζικά τροποποιημένο στέλεχος το οποίο μπορεί να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό.
Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πάμε έτσι, με υψηλά κρούσματα για ακόμα ένα μήνα» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως θα μολυνθεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανεμβολίαστων, εμβολιασμένων ή μερικώς εμβολιασμένων ώστε να προσφέρει το ικανό ποσοστό ανοσιακής προστασίας για βαριά νόσο.
«Θα δημιουργηθεί ένα επιδημιολογικό περιβάλλον όπου δεν θα έχουμε πολλούς νοσηλευμένους και διασωληνωμένους, πιθανώς δεν θα έχουμε πάρα πολλούς θανάτους με συνέπεια να μην επηρεάζουν αυτές οι πιέσεις τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν» τόνισε ο κ.Τζανάκης.

Από τους ανεμβολίαστους οι θάνατοι

«Θα έχουμε άλλους 1.000 – 1.500 τουλάχιστον νεκρούς μέσα τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με μία ανάλυση που κάναμε το τελευταίο δεκαήμερο στην Ιταλία ήταν 73 νεκροί ανά 100.000 ενώ στη χώρα μας ήταν 95 ανά 100.000.
Είχαμε επίσης γύρω στους 40 θανάτους παραπάνω ανά 100.000, σε σχέση με την Πορτογαλία.
Αυτές οι διαφορές πρέπει να αποδοθούν στο μικρό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών.
Είναι 300.000 αμετανόητοι, οι οποίοι τροφοδοτούν αυτούς τους αριθμούς σε ένα ποσοστό 70%.
Oι μερικώς εμβολιασμένοι, δηλαδή όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση στον σωστό χρόνο, επίσης συμβάλλουν σε αυτούς τους αριθμούς» είπε ο κ.Τζανάκης.

Ενεργά κρούσματα

Όπως είπε, αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 400.000 – 500.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.
«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας τα κρούσματα είναι πάνω από 350.000.
Από αυτά περίπου 120.000 κρούσματα είναι παιδιά τα οποία είναι βασικός παράγοντας της διασποράς.
Ολόκληρες οικογένειες νοσούν.
Τα παιδιά συντηρούν τη διάδοση της πανδημίας και την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.

Παυλάκης: Χάσαμε τον πόλεμο με την covid – Παράδοση άνευ όρων η χαλάρωση των μέτρων

Τη θέση πως χάσαμε τον πόλεμο με την πανδημία της covid διατύπωσε ο γιατρός και ερευνητής των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος τάσσεται κατά της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
«Η φάση του πολέμου εναντίον του κορωνοϊού τελείωσε και χάσαμε.
Η χαλάρωση των μέτρων που αποφασίζουν η μια χώρα μετά την άλλη σημαίνει παράδοση άνευ όρων» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης, επισημαίνοντας πως πολλοί γιατροί και επιστήμονες «αυτομολούν και θέλουν συνθηκολόγηση με τον ιό».
«Ο ιός επεκτείνεται παγκόσμια γιατί του το επιτρέπουμε, ενώ το παγκόσμιο κύμα μολύνσεων και θανάτων αυξάνεται συνεχώς.
Βασιζόμαστε στον στρατηγό - καλοκαίρι που ρίχνει την πανδημία», επισήμανε ο κ.Παυλάκης.

Ευάλωτη η Ελλάδα

Ειδικά δε για την Ελλάδα, ανέφερε ότι θα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη, καθώς υπάρχουν 300.000 ανεμβολίαστοι, αλλά κι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση.
«Η ανοσία κατεβαίνει και δυστυχώς αυτοί που ήταν προστατευμένοι πριν ένα χρόνο να κάνουν το εμβόλιο, δεν είναι πια.
Αυτό θα κάνει την Ελλάδα ολοένα και πιο ευάλωτη», τόνισε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός δεν έχει καμία σχέση με τους άλλους ιούς, καθώς κάνει κάτι φοβερό.
«Κάνει ένα επιδημικό κύμα τόσο κοντά, που το ένα πάει πάνω στο άλλο.
Είχαμε τη Delta και ήρθε από πάνω η Omicron.
Αν συνεχίσει να τα κάνει, θα έχουμε στα χέρια μας μια φοβερά κακή γρίπη για πάντα» είπε ο κ.Παυλάκης.

Δεν χαλαρώνουν τα μέτρα 

Η ανησυχητική τάση της πανδημίας δεν επέτρεψε στους ειδικούς να εισηγηθούν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά την χθεσινή τους συνεδρίαση (9/2). 
Το μόνο μέτρο το οποίο ουσιαστικά αίρεται είναι το όριο στους καθήμενους στην εστίαση το οποίο αποσύρεται τελείως.
Νωρίτερα, υπήρχαν πληροφορίες πως θα διαμορφωθεί στους 8 από 6 που ίσχυε μέχρι σήμερα, ωστόσο η εισήγηση αναδιαμορφώθηκε.
Οι ειδικοί είναι αρνητικοί στην διεξαγωγή των καρναβαλιών, στο να επιτραπούν όρθιοι στην διασκέδαση, ενώ εισηγούνται να μην αυξηθεί η χωρητικότητα στα γήπεδα και να μείνει στο 10%.   

Διάθεση αντιικών χαπιών

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης κατά της covid-19, σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών με θετικό τεστ, rapid ή PCR, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Όπως είπε, τα χάπια δεν θα χορηγούνται σε εγκύους, ενώ θα γίνεται παράδοση κατ' οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.
Συγκεκριμένα, ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για την χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες.
Κατόπιν, θα αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος θα δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο.
Στη συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.
«Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε η κα. Γκάγκα.
Σημειώνεται πως οι ασθενείς με COVID-19 που είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση αντιικών χαπιών κατά της COVID-19, μπορούν πλέον να επικοινωνούν με την Ομάδα Εξυπηρέτησης για τη διαδικασία διάθεσης αντιικών χαπιών κατά της COVID-19 στο email: antiikacovid19@moh.gov.gr.,
Για την παραλαβή του φαρμάκου, οι ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίνεται, πρέπει άμεσα να αποδέχονται τους όρους χρήσης και χορήγησης στο σύνδεσμο fay.eopyy.gov.gr.

Παπαευαγγέλου: 150.000 ενεργά κρούσματα - Αποκλιμάκωση σε 3 με 4 εβδομάδες

Από την πλευρά της η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα να είναι περίπου 150.000.
Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει μεν μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα, περίπου 5.000.
Μίλησε και για ήπια αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους είναι 96 νεκροί κάθε μέρα.
Προβλέπεται αποκλιμάκωση και των «σκληρών δεικτών τις προσεχείς 3 - 4 εβδομάδες», είπε η κα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600.
Επανέλαβε ακόμα την ανάγκη να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση εφόσον έχουν περάσει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη.
«Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν.
Αυτοί που χάνονται τώρα, είναι άνθρωποι που έχουν νοσήσει πριν τα Χριστούγεννα» διευκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην θετική εισήγηση της επιτροπής για την άρση των περιορισμών για την εστίαση και τη διασκέδαση.

Θάνατοι και από την Omicron

Η κα. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως η μετάλλαξη Omicron έχει πια κυριαρχήσει στην Ελλάδα, καθώς πάνω από 8/10 νοσεί με την συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Αποκάλυψε πως έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω της μετάλλαξης Omicron, χωρίς ωστόσο να απαντά -τόσο η ίδια, όσο και η Μίνα Γκάγκα- για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με αυτήν την παράλλαξη.
«Μπορεί να είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη από την Delta αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη» υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης.
Η κα.Γκάγκα ανέφερε ότι από τους ασθενείς με κορωνοϊό που καταλήγουν, οι μισοί είναι άνω των 80 ετών .
«Οι περισσότεροι είναι σε απλές κλίνες, όχι σε ΜΕΘ.
Είναι άνθρωποι ευάλωτοι που ακόμα και με ένα κρυολόγημα μπορεί να χάσουν τη ζωή τους» ανέφερε η κα.Γκάγκα, η οποία επανέλαβε την ανάγκη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος με τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Στους 24.410 οι νεκροί


Στους 24.410 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.410 θάνατοι.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 515 (61.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 395 (76.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.116 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 441 (ημερήσια μεταβολή +4.01%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 451 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης