Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: «Μαύρη» Δευτέρα με 119 νεκρούς στην Ελλάδα, 19.731 νέα κρούσματα - Αλλαγές στα μέτρα 31/1 - Το τελεσίγραφο Πλεύρη

Κορωνοϊός: «Μαύρη» Δευτέρα με 119 νεκρούς στην Ελλάδα, 19.731 νέα κρούσματα - Αλλαγές στα μέτρα 31/1 - Το τελεσίγραφο Πλεύρη
Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 31/3 - Προς πλήρη αποκλιμάκωση μέτρων - Η Omicron δεν περιορίζεται
Σχετικά Άρθρα

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «δίνει» ανησυχητικά νούμερα, ειδικά στους «σκληρούς» δείκτες προκαλώντας νέο σοκ με 119 νεκρούς σε μια μέρα για τη χώρα μας.
Την ίδια ώρα τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.731 , εκ των οποίων 58 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.940.723 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 431 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.856 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 119, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.500 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 576 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 452 (78.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (21.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.035 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 398 (ημερήσια μεταβολή -18.78%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 433 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Άρση των μέτρων από 31/1

Μερική άρση των περιοριστικών μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση - επαναφορά της μουσικής και απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας - ισχύει από σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ιανουάριος μας αποχαιρετά έχοντας αφήσει πίσω του περισσότερους από 2.500 νεκρούς, τη στιγμή που άλλοι 5.000 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Παρόλο αυτά οι ειδικοί εκτιμούν πως το κύμα της πανδημίας έχει κορυφωθεί και βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, ενώ υποστηρίζουν πως πολύ δύσκολα αυτή η πορεία συρρίκνωσης θα ανατραπεί, εκτός και αν συμβεί κάποιο απρόοπτο με την παραλλαγή της μετάλλαξης Omicron ή εάν «παγώσουν» περαιτέρω οι εμβολιασμοί.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν πως δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους εφησυχασμός και ζητούν από τους πολίτες να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί στις επαφές και στις δραστηριότητες τους.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα 31/1 αρχίζει και η διάθεση των αντιικών φαρμάκων της Merck, τα οποία θα παραδίνονται κατ’οίκον σε πολίτες που είναι άνω των 18 ετών και έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ νέο τελεσίγραφο απέστειλε στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, υποστηρίζοντας πως όσοι επιμείνουν στην απόφαση τους, θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ από τα τέλη Μαρτίου.

Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 31/3 - Προς πλήρη αποκλιμάκωση μέτρων - Η Omicron δεν περιορίζεται

Τελεσίγραφο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς έστειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου δεν θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας.
«Θέση του υπουργού Υγείας και εισήγησή του, ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 31 Μαρτίου και μετά δεν θα πρέπει να μένουμε μόνο στο κομμάτι της αναστολής εργασίας, αλλά δε θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.
Αν η εισήγηση μου γίνει δεκτή, (στον γιατρό) θα απουσιάζει τυπικό προσόν για να παρέχει την υπηρεσία.
Αν δεν υπάρχει αυτό το τυπικό προσόν, αυτομάτως δεν τίθεται θέμα απόλυσης, θέτει ο ίδιος εαυτόν εκτός ΕΣΥ» εξήγησε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον Σκάι.
Επίσης επεσήμανε πως «όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί (δεν έχουν κάνει τις δυο δόσεις) παραμένουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μάρτιου, και μέχρι τότε θα υπάρξει συνολική ρύθμιση αν θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός περάν της πανδημίας σε υποχρεωτική βάση στους υγειονομικούς για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σύστημα.
Όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση δεν υπάρχει στο νόμο καμιά πρόβλεψη ούτε είναι στις προθέσεις να συνδέεται με αναστολή εργασίας».

Η Omicron δεν περιορίζεται

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ο κ. Πλεύρης μίλησε για πλήρη αποκλιμάκωση τους.
«Από εδώ και στο εξής πρέπει πλέον να οδηγούμαστε στην πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων γιατί η Omicron έχει μικρότερη νοσηρότητα από τη Delta αλλά και γιατί είναι τέτοια η μεταδοτικότητά της που ό,τι μέτρα και να πάρουμε δεν μπορούμε να την περιορίσουμε», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα μέτρα είναι αρκετά ήπια και αυτά που έχουν παραμείνει προς συζήτηση στην πραγματικότητα είναι τα γήπεδα και η διασκέδαση.
«Πιστεύω πως τα μέτρα θα επαναξιολογούνται εβδομάδα με την εβδομάδα.
Όσο φαίνεται μία σταθεροποίηση, πηγαίνουμε και σε αποκλιμάκωση.
Η πρόθεση μας είναι να αποκλιμακώνονται μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Τζανάκης: Στα 20.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Δεν δείχνουν πτωτικές τάσεις

Την εκτίμηση πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 18.000 με 20.000 διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος είπε πως τα κρούσματα είναι σταθεροποιημένα αλλά δεν δείχνουν πτωτικές τάσεις.
«Είναι μειωμένες οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι.
Αυτό δείχνει μια καθαρή μετάβαση από τη Delta στην Omicron.
Ελπίζουμε ότι από τις επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από την τρέχουσα εβδομάδα, θα αρχίσει να μειώνεται και ο δείκτης των θανάτων» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια παρατεταμένη πανδημική έξαρση με ψηλά νούμερα στα κρούσματα.

Ανησυχία για Omicron 2

Ο κ.Τζανάκης τόνισε πως υπάρχει αναμονή από τους επιστήμονες, προκειμένου να γίνει γνωστό πώς θα ενσωματωθεί στην Ελλάδα η Omicron 2, γιατί σε άλλες χώρες προκάλεσε προβλήματα.
Όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα, είπε ότι είναι πιο στοχευμένα.
«Κακώς περιορίστηκε το ωράριο των καταστημάτων εστίασης γιατί συμπυκνώνεται κόσμος σε περιορισμένο ωράριο.
Θα ήταν καλύτερο ο κόσμος να απλωθεί μέσα στο χρόνο.
Για τη μουσική, δεν έχει καμία επίπτωση στη μεταδοτικότητα του ιού» επισήμανε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση στα νυχτερινά κέντρα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης