Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο 70% των κρουσμάτων η Omicron στην Ελλάδα - Άνοιγμα σχολείων 10/1 με περισσότερα self test - Στο 24,75% η θετικότητα

Στο 70% των κρουσμάτων η Omicron στην Ελλάδα - Άνοιγμα σχολείων 10/1 με περισσότερα self test - Στο  24,75% η θετικότητα
Εκτός ελέγχου η πανδημία, στα 36.246 τα κρούσματα, στους 20.990 οι θάνατοι - Σήμα συναγερμού, στο 24,75% η θετικότητα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd)  Σε πυρετό διεργασιών βρίσκεται η κυβέρνηση πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, αλλά και τα επόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες, ακόμα και σε αυτές που έχουν ληφθεί αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Omicron.
Ωστόσο, για την ασφαλή επανέναρξη των σχολείων στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει τεθεί το σενάριο για τη διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές, αν και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται να «υποχωρεί».
Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθούν από δύο σε τρία τα self test που γίνονται εβδομαδιαίως στους μαθητές, ενώ εξετάζεται και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων αναφορικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο που συζητά η κυβέρνηση είναι τα τμήματα να κλείνουν όταν νοσεί με κορωνοϊό το 30%+1 των μαθητών έναντι 50%+1 που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ σε περίπτωση κρούσματος σε τεστ θα υποβάλλονται όλοι οι μαθητές και όχι μόνο οι κοντινές επαφές.
Συνεδριάζει σήμερα 4/1 στις 14:00 το μεσημέρι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν δηλώσεις.
Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν επί τάπητος δύο κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών από 50 έως 60 ετών, αλλά και στη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Δεν επαρκούν οι δύο δόσεις για τη νέα μετάλλαξη - Στην Αττική το 70% των εισαγωγών οφείλεται στην Omicron

Στο 70% φτάνει ο μέσος όρος των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Omicron στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στην Omicron αποδίδεται και το 70% των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής.
Η νοσηρότητα της παραλλαγής είναι μικρότερη, ενώ ανάλογα στοιχεία διαπιστώνονται και για τον δείκτη θνητότητας.
Από την πλευρά της, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ικανότητα της μετάλλαξης να εκφεύγει της ανοσίας.
Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων είναι ανεπαρκής έναντι της Omicron.
Αντίθετα, η τρίτη δόση παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή η διάρκειά της. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητα κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Θετικά νέα για την πορεία της πανδημίας

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας ότι το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά θα έχει δρομολογηθεί η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια.
Με την Omicron, θεωρείται πλέον γεγονός η αυξημένη μεταδοτικότητά της και η ήπια κλινική νόσος.
Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης.
Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες.
Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα.
Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση.

Μήνυμα για εμβολιασμό κατά τις γρίπης

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται συλλοιμώξεις ατόμων τόσο με τη Δέλτα όσο με την Omicron, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους.
«Το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε.
Το 2022, κάθε χώρα θα έπρεπε να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες.
Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Στο 67,3% το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τα 17,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό αγγίζει το 67,3%.
Η τρίτη δόση σε ανηλίκους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, γίνονται συνεχώς παραλαβές εμβολίων για παιδιά.
Ο κ. Ζαούτης προανήγγειλε αλλαγές για τη διενέργεια των τεστ την Πέμπτη, από τον υπουργό Υγείας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η ευαισθησία των rapid είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Ήδη έχει ανακοινωθεί σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό αριθμό testing έναντι των άλλων χωρών.

Στους 20.910 οι νεκροί

Τα νέα 3/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 36.246, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.294.741, εκ των οποίων 50,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.000 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σήμα συναγερμού εκπέμπει η θετικότητα.
Εγιναν συνολικά 146.476 τεστ εκ των οποίων τα 20.823 μοριακά και τα 125.653 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώνεται στο 24,75% έναντι 22,41% χθες με μόνο 78 χιλιάδες τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ αναδρομικά καταγράφηκαν δυο ακόμα απώλειες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.990 θάνατοι.
dwkdwk.jpg
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 615 (χθες 626).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 522 (84,88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 93 (15,12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
fec.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.780 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 437 (ημερήσια μεταβολή +9,25%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 413 ασθενείς.

fr3x.jpg
Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις


Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες και το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στην εστίαση είναι στο μικροσκόπιο ως ένα εναλλακτικό σχέδιο που τεθεί σε εφαρμογή εάν συνεχιστεί η ραγδαία εξάπλωση της Omicron στη χώρα, που ήδη κυριαρχεί.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει, αλλά και πως στόχος είναι να παραμείνει η κοινωνία όρθια και η οικονομία ανοιχτή.
Όπως αναφέρεται, είναι πιθανό να γίνουν και νέες παρεμβάσεις σε εστίαση και διασκέδαση εάν χρειαστεί, όπως το να κλείνουν στις 22:00 ή 23:00 (από μεσάνυχτα που ισχύει πλέον βάσει των πρόσφατων μέτρων), να μειωθεί περαιτέρω η χωρητικότητά τους σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα, να απαγορευτεί και στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και της εστίασης η είσοδος στους ανεμβολίαστους (σήμερα επιτρέπεται).
Οι ειδικοί θα εξετάζουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και δεν αποκλείεται, εφόσν χρειαστεί, να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις.
Επίσης, κάποιοι επιστήμονες θέτουν στο μικροσκόπιο και το λιανεμπόριο, ζητώντας να υπάρχει όριο πελατών στους εσωτερικούς χώρους ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε καταστήματος.
Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται πάντα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω, με το μοντέλο του μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ για όσους δεν εμβολιάζονται, αλλά και με κάποιους να υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αφορά και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 16/1 θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση οι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται.
3_131.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης